085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Aften - wat zijn het en wat kunt u doen?

Aften zijn een soort zweertjes van drie tot vier milimeter in doorsnede, die aan de binnenkant van uw mond kunnen zitten. Het zijn witte of gele blaasjes met rode, ontstoken randen. Ze kunnen ontzettend zeer doen, maar veroorzaken gelukkig geen blijvende schade. Meestal zijn ze na twee weken weer weg. Twintig procent van de Nederlandse volwassenen heeft regelmatig last van aften.

Hoe aften onstaan

De oorzaak van aften is nog niet officieel bekend of bewezen, maar vaak ontstaan aften in één van de volgende situaties:

  • langdurige of uitputtende stress
  • verminderde lichaamsweerstand
  • onzorgvuldige of slechte mondhygiëne
  • allergie of andere overgevoeligheid voor bepaalde soorten eten
  • scherpe tandrandjes die langs de binnenkant van uw mond gaan

Wanneer gaat zo'n afte weer weg?

Aften verdwijnen vanzelf. Ze blijven in principe niet langer dan twee weken zitten. Hoe groter een afte is, hoe langer het duurt voordat hij weer weg is. Als een afte er na twee weken nog zit, is het handig om de tandarts te raadplegen. In de tussentijd raden wij u aan om voorzichtig te eten en te poetsen. Ook is het erg belangrijk om van de aften af te blijven en de blaasjes vooral niet open te krabben. Dat zorgt namelijk dat de aften zich sneller kunnen verspreiden. Tenslotte kan het een goede keuze zijn om een desinfecterend mondspoelmiddel te gebruiken. Ook dit kan de vorming van nieuwe aften voorkomen.

[product: id="413"]