085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Een beugel

Als de tanden van een kind teveel naar voren staan of slecht op elkaar passen, is de kans groot dat de tandarts hem of haar een beugel aanbeveelt. Er zijn een heleboel soorten beugels, van de slotjesbeugel tot en met de gevreesde buitenboordbeugel. Gemiddeld draag je een beugel 2 tot 3 jaar, en in die periode komen vaak meerdere soorten beugels langs.

Wat doet een beugel?

Een beugel stuurt je tanden bij, hij trekt ze als het ware recht. Dat is de reden dat kinderen met een beugel regelmatig(meestal één keer per maand) naar de orthodontist moeten: de beugel moet in de juiste richting blijven trekken. Het is even wennen, maar de voordelen na een paar jaar zijn behoorlijk groot:

  • 1. met een rechter gebit is tandenpoetsen makkelijker en wordt de kans op gaatjes dus op de lange termijn kleiner
  • 2. met een rechter gebit is kauwen makkelijker
  • 3. een rechter gebit ziet er over het algemeen mooier uit

Waar moet je op letten als je een beugel hebt?

Als je een beugel hebt, kun je gewoon je tanden blijven poetsen. Dat zul je zelfs wat grondiger moeten doen, want het is lastiger als je tanden door de slotjes bedekt zijn, wat de kans op gaatjes groter maakt. Er zijn gelukkig speciale tandenborstels en tandpasta's in de omloop die het allemaal iets makkelijker maken. Wel is het handig om dranken met veel suiker, zoals cola, even te laten staan. De kans op gaatjes wordt door deze dranken namelijk nog groter. Ook moet je letten op je voedingspatroon: plakkerig voedsel(drop, toffees enzovoorts) wordt afgeraden. Er kunnen namelijk stukjes van achter je beugel blijven haken, die maar moeilijk weg te poetsen zijn. Om dezelfde reden worden dingen als kauwgom en draadjesvlees daarom afgeraden. Verder is het gewoon afwachten en na twee tot drie jaar kun je van de voordelen genieten.

[product: id-"167"]

[product: id-"675"]

[product: id-"461"]