085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Droge mond

Eigenlijk iedereen heeft wel eens last van een droge mond, maar in sommige gevallen kan het een serieus probleem worden. Dan blijft uw mond gedurende een lange periode droog, wat heftige gevolgen kan hebben voor uw gebit.

Wat is er precies aan de hand bij een droge mond?

Misschien heeft u er nooit zoveel over nagedacht, maar speeksel speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van uw gebit:

  • het zorgt dat u uw wangen, tong en lippen goed kunt bewegen
  • het zorgt ervoor dat u eten kunt doorslikken zonder dat dit zeer doet
  • het voorkomt dat uw mondslijmvlies uitdroogt
  • het reinigt uw tanden, kiezen en mondslijmvlies
  • het voorkomt mondinfecties, omdat het speeksel bacteriën en schimmels in hun groei remt

Door medicijngebruik, ziekten(zoals diabetes of ontstekingsziekten) en radioactieve straling kunnen de speekselklieren worden geremd of aangetast. Dan ontstaat er een speekseltekort en krijgt u last van een droge mond. Omdat er geen speeksel meer is, kunnen er pijnlijke plekken op het mondslijmvlies ontstaan. Dit kan geïrriteerd raken en uiteindelijk gaan ontsteken. Ook krijgt u zonder speeksel sneller gaatjes en tandvleesontstekingen. Een permanent droge mond is dus erg slecht voor het gebit en mondslijmvlies. Ook kan iemand met een droge mond moeilijker eten, slikken en praten.

Wat kunt u eraan doen?

Speeksel kunt u eenvoudig stimuleren door suikervrije kauwgom te gebruiken. Terwijl uw speekselklieren harder gaan werken, is het verstandig om een tijdje extra veel aandacht aan uw mondverzorging te besteden. Dat betekent: goed interdentaal reinigen, een tandpasta met fluoride(en als het kan even zonder menthol, omdat dit het mondslijmvlies extra irriteert) gebruiken, minder zuur en suiker eten en wat vaker naar de tandarts gaan. Als uw speekselklieren zover zijn aangetast dat ze niet meer in staat zijn om voldoende speeksel te maken, kan de tandarts u speekselvervangers voorschrijven.