085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Het effect van roken op je gebit

Bijna iedereen weet dat roken slecht voor je longen, hart en bloedvaten is, maar dat het ook slecht voor je tanden is, is misschien nieuw. Tabak bevat teer en nicotine, twee stoffen die in het algemeen je afweer verminderen en je weefsels beschadigen. Ook je tanden kunnen behoorlijk beschadigen door roken.

De negatieve effecten van roken op je gebit

Nicotine vernauwt je bloedvaten. Daardoor wordt ook je tandvlees minder goed doorbloed, wat ervoor zorgt dat de afweer van je tandvlees slechter wordt. Dat merk je als eerste doordat wondjes in je tandvlees minder goed genezen. De bacteriën in plak kunnen zonder afweer ook bijna ongestoord hun gang gaan. Zo wordt er meer en meer plak gevormd, die na enige tijd verkalkt tot tandsteen. Rokers hebben dus meer last van plak en tandsteen dan niet-rokers. Daarmee hebben ze ook een grotere kans op tandvleesontstekingen. Als rokers tandvleesontstekingen krijgen, zijn dit meestal ergere ontstekingen dan bij niet-rokers. Ook kunnen rokers minder succesvol behandeld worden. Rokers hebben daardoor meer kans om tanden of kiezen te verliezen aan zo'n ontsteking. En als ze eenmaal tanden kwijt zijn, kunnen ze minder vaak een implantaat krijgen.

Stoppen

Roken veroorzaakt ook een slechte adem en verkleuringen op je tanden. Deze verkleuringen lijken op die van koffie en thee, maar ze zijn veel moeilijker te verwijderen. Ook hebben rokers twee tot vier keer meer kans op kanker in de mondholte dan niet-rokers. Alle reden om te stoppen dus. Want al 2-6 weken wordt duidelijk zichtbaar dat stoppen helpt. Het tandvlees verslechtert niet en gaat bloeden. Dat is goed, want zo weet je dat de bloedvaten weer wijder zijn geworden. Als je daarna een goede mondhygiëne hebt, stopt het bloeden en wordt het tandvlees weer helemaal gezond. Hiermee is de kans op tandvleesontstekingen(en alle negatieve gevolgen die daarbij horen) enorm afgenomen. En als je toch tandvleesontsteking krijgt, is de kans dat de behandeling werkt juist toegenomen. Ook de slechte adem verdwijnt na een tijdje.

[product:id="402"]