085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Elektrische tandenborstels

Eén van de belangrijkste dingen in een goede mondhygiëne is tandenpoetsen. Dit kan met een handtandenborstel, maar ook met een elektrische. Maar is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke verschillende soorten zijn er?

De voordelen van elektrisch poetsen

Uit onderzoek blijkt dat poetsen met een elektrische tandenborstel effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel. Dat komt onder andere doordat mensen met een elektrische tandenborstel langer poetsen. Bij een elektrische tandenborstel zit namelijk vaak een smarttimer, die laat weten wanneer de twee minuten voorbij zijn. Ook vinden veel mensen dat een elektrische tandenborstel fijner poetst, omdat de tandenborstel eigenlijk de poetsbeweging maakt, zodat jijzelf je kunt concentreren op het gelijkmatig poetsen van je gebit. Poetsen met een elektrische tandenborstel zorgt er dus voor dat het gebit grondiger en gelijkmatiger wordt gereinigd. Daarnaast verwijdert een elektrische tandenborstel meer plak dan een handtandenborstel. Op die manier wordt de kans op gaatjes of tandziekten kleiner. Elektrisch poetsen zorgt dus voor een schoner en gezonder gebit.

Verschillende soorten

Elektrische tandenborstels zijn er in alle soorten en maten en er komen bijna elke maand wel weer nieuwe modellen uit. Toch zijn ze - op basis van de technologie die erin zit - in de volgende twee typen te verdelen:

  • Oscillerend-roterende tandenborstels. Dit is het populairste type, wat door de meeste mensen wordt gebruikt. 'Oscillerend' betekent  zoiets als 'heen- en weerbewegend' en 'roterend' betekent 'ronddraaiend'. De tandenborstel maakt dus ronddraaiende en heen- en weergaande bewegingen. Elektrische tandenborstels met deze techniek hebben een kleine ronde borstelkop, zodat ze makkelijk bij de moeilijk bereikbare plaatsen in het gebit komen. Op die manier wordt het gebit vollediger gepoetst. De meeste tandenborstels van het merk Oral-B maken gebruik van deze techniek.
  • Sonische tandenborstels. Deze tandenborstels maken een zijwaarts- heen- en weergaande beweging. De borstelkop ziet er net zo uit als bij een gewone handtandenborstel. De meeste tandenborstels van het merk Philips zijn sonisch.
Het is niet bewezen dat oscillerend-roterende tandenborstels beter zouden zijn dan sonische of andersom. Wat wel duidelijk is, is dat elektrisch poetsen het gebit beter reinigt dan poetsen met een handtandenborstel. Ook is er geen duidelijkheid over 'de beste' elektrische tandenborstel. Dat hangt namelijk ook van je persoonlijke voorkeur af. De ene elektrische tandenborstel is makkelijker in het gebruik dan de andere, daarnaast zijn er elektrische tandenborstels met allerlei technische extra's als SmartGuide en timers. Er zijn ook elektrische tandenborstels die helpen om je gebit witter te maken, of je tandvlees extra verzorgen, of speciaal ontwikkeld zijn om kinderen goed te laten poetsen. Zo is er voor iedereen wel een eleketrische tandenborstel die bij hem of haar past.

Nadelen

Hoewel elektrisch poetsen vele voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen:

  • een elektrische tandenborstel moet goed gehanteerd worden. Als je bijvoorbeeld teveel druk op de borstel legt, kun je er je glazuur mee beschadigen. Dit gebeurt gelukkig niet snel. Ook is het belangrijk om de tandenborstel een paar seconden stil te houden op elke tand. Te snel met de borstel langs de tanden gaan, kan ervoor zorgen dat de plak blijft zitten.
  • veel mensen vergeten om de opzetborstels om de drie tot zes maanden te vervangen. Dit lijkt onbelangrijk, maar een elektrische tandenborstel werkt alleen maar goed als het de trillingen voldoende over kan brengen. Dat lukt niet meer zo goed als de opzetborstel zijn beste tijd gehad heeft, waardoor het tandenpoetsen minder effectief wordt.

Een elektrische tandenborstel is dus geen garantie voor een gezond gebit, ook omdat een elektrische tandenborstel niet tussen de tanden kan reinigen. Daarvoor heb je ragers, stokers of flosdraad nodig. Ook is en blijft het belangrijk om met een fluoridetandpasta te poetsen. Toch zijn elektrische tandenborstels effectiever, handiger en prettiger dan handtandenborstels. Of het nou een sonische of een oscillerend-roterende borstel is...

[product: id="764"]

[product: id="765"]