085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Gevoelige tanden

Normaal gesproken ligt tandvlees netjes rondom de tanden en kiezen, maar bij iemand met gevoelige tanden is het teruggetrokken. Daardoor komen de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Omdat daar geen tandglazuur zit, wordt de tand erg gevoelig voor dingen als warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel.

De oorzaak
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en wortels. De kroon (het zichtbare gedeelte van de tand) wordt beschermd door een dikke laag glazuur, maar de wortels hebben dit niet. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt een stukje van de wortel bloot te liggen. Deze is gemaakt van tandbeen, waarin kanaaltjes zitten die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand of kies. Zonder het beschermende tandvlees, komt door warme, koude, zoete of zure prikkels het vocht in die kanaaltjes in beweging. Die beweging prikkelt de tandzenuwen en dat veroorzaakt de pijn. Als tandvlees eenmaal teruggetrokken is, komt het niet meer terug.
Terugtrekkend tandvlees kan meerdere oorzaken hebben:

  • Verkeerd poetsgedrag. Te krachtig en te lang poetsen is een probleem, ook teveel druk zetten of een te harde tandenborstel gebruiken kan ertoe leiden dat u letterlijk uw tandvlees wegpoetst.
  • Tandvleesontsteking (parodontitis). Dit wordt veroorzaakt door tandplak op en tussen uw tanden. Als u deze plak niet goed verwijdert, zorgen bacteriën ervoor dat de plak verkalkt tot tandsteen, waaraan zich weer nieuwe plak kan hechten. Daardoor laat ontstoken tandvlees los van de tanden. De ontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot, waardoor het tandvlees nog verder loslaat. Uiteindelijk komt een deel van de wortel van de tand bloot te liggen. Parodontitis kan behandeld worden, waardoor het tandvlees weer gezond wordt.

Wat kunt u zelf doen?
Als u niet te krachtig poetst en ontstoken tandvlees voorkomt, zult u geen last krijgen van gevoelige tanden. Daarom moet u dagelijks alle tandplak van en tussen uw tanden en kiezen verwijderen. Dat gebeurt in twee stappen:

  • Poets uw tanden twee keer per dag zorgvuldig met fluoridetandpasta. Gebruik een zachte tandenborstel en denk eraan om twee minuten te poetsen.
  • Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen(interdentale ruimten) met tandenstokers, ragers of flosdraad.

Omdat blootliggende tandhalzen niet beschermd worden door glazuur, is het extra belangrijk deze ook te verzorgen, om de gevoeligheid te minimaliseren. Blijf dus, ook bij pijn, poetsen met een goede tandpasta. Dit brengt namelijk een beschermend laagje op de tanden aan. Hierdoor kunnen prikkels minder makkelijk de zenuwen in de tand of kies bereiken. Soms kan spoelen met een fluoridemondspoelmiddel ook helpen. Overleg dit met uw tandarts of mondhygiënist. Om de gevoeligheid te beperken, helpt het ook om uw voedingspatroon te veranderen. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag, zodat het glazuur voldoende tijd krijgt om zich te herstellen. Kies voor drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor en eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten.

Behandeling
Een tandarts of mondhygiënist zal u vragen uw mondhygiëne, manier van tandenpoetsen of voedingspatroon te verbeteren. Hij kan ook een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Ook zijn er tandpasta’s speciaal ontwikkeld om gevoelige tanden te bestrijden.

[product:id="868"]

[product:id="23"]

[product:id="246"]