085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Implantaten

Als u één of meer tanden kwijt bent geraakt, kan de tandarts besluiten om een prothese te laten plaatsen. Daarvoor moet er wel eerst een implantaat worden geplaatst, een implantaat zorgt er namelijk voor dat de protheses goed op hun plek blijven zitten.

Wat zijn implantaten?

Implantaten worden gemaakt van tandvriendelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld titanium. Ze zien eruit als een soort schroeven, en worden gebruikt om protheses te ondersteunen, net zoals een tandwortel een gewone tand ondersteunt. Implantaten kunnen alleen worden gebruikt als de patient aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • hij/zij is ouder dan achttien
  • het tandvlees is gezond
  • er is voldoende gezond kaakbot

Als hieraan is voldaan, kan het plaatsen van de implantaten en protheses beginnen. Een tandarts of tandtechnicus(een tandarts gespecialiseerd in protheses) boort een gaatje in het tandbeen en plaatst er vervolgens een implantaat in. Meestal gebeurt dit zonder verdoving, omdat tandbeen ongevoelig is. Na deze ingreep duurt het drie tot zes maanden voordat het implantaat vast genoeg zit. Als het goed in het tandbeen verankerd is, kan er een prothese op geplaatsd worden.

En wat voor prothese komt er dan bovenop?

  • Als u één tand kwijt bent, wordt er één implantaat geplaatsd met daarop een prothese die een enkele tand vervangt. Zo'n prothese heet een kroon.
  • Als u meerdere tanden kwijt bent, komen er meerdere implantaten en een grotere prothese. Deze heet een brug.
  • Als u uw hele gebit kwijt bent, krijgt u een overkappingsprothese

Waar moet u op letten als u een prothese heeft?

Het kan belangrijk zijn om in de eerste tijd uw voeding aan te passen. Daarna is het vooral van belang om uw gebit goed te reinigen, in het bijzonder het tandvlees in de buurt van de protheses en implantaten. Dat betekent: een goede interdentale reiniging, goed tandenpoetsen met een fluoridetandpasta en twee keer per dag twee minuten poetsen. Ook zult u met implantaten en protheses regelmatig terug  moeten voor controle. De tandarts of tandtechnicus kijkt dan of er slijtage is, of uw tandvlees nog gezond is en of het kaakbot nog in orde is. Daarnaast is het aan te raden om een speciale implantatentandpasta te gebruiken.

[product:id="313"]

[product:id="148"]