085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Mondspoelmiddel

Voor sommige mensen is het handig om - naast tandenpoetsen en interdentaal reinigen - ook een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. Dit kan heel verschillende redenen hebben. Er zijn dan ook een heleboel verschillende mondspoelmiddelen op de markt. Om te bepalen welke voor u het beste is, kunt u het beste uw tandarts of mondhygiënist raadplegen. Deze kan u ook vertellen hoe vaak en wanneer u moet spoelen. Dat alles verschilt namelijk per mondspoelmiddel.

Waarom een mondspoelmiddel gaan gebruiken?

Er zijn verschillende redenen voor dat mensen een mondspoelmiddel gaan gebruiken. Soms schrijft de tandarts een mondspoelmiddel voor aan iemand met een hoge kans op gaatjes. Dat kan bijvoorbeeld door een beugel komen, of doordat iemand te weinig speeksel aanmaakt of een ontsteking heeft. Dan is alleen tandenpoetsen te weinig om gaatjes te voorkomen. Ook kan een tandarts mondspoelmiddelen aanraden aan mensen die zojuist een tandheelkundige behandeling hebben ondergaan. Na zo'n behandeling kan er een grote kans op infecties zijn, waardoor iemand een tijdje een desinfecterend mondspoelmiddel moet gebruiken. Ook zijn er mensen die zelf beslissen dat een mondspoelmiddel ze handig lijkt. Bijvoorbeeld voor de frisse smaak in hun mond of om de conditie van hun tandvlees te verbeteren.

Allerlei soorten mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Globaal zijn ze onder te verdelen in:

  • mondspoelmiddelen met fluoride. Deze mondspoelmiddelen worden vooral aangeraden aan mensen met een verhoogde kans op gaatjes of gevoelige tanden. Een mondspoelmiddel met fluoride versterkt het tandglazuur en helpt mee om gaatjes te voorkomen.
  • mondspoelmiddelen met chloorhexidine. Deze hebben een heel sterk desinfecterende werking. Ze voorkomen plakvorming en infecties, en worden daarom vaak aangeraden aan mensen die net een tandheelkundige behandeling hebben ondergaan.
  • desinfecterende mondspoelmiddelen. Deze mondspoelmiddelen zijn minder desinfecterend dan die met chloorhexidine, maar ze helpen om plak te voorkomen en een frissere adem te krijgen.
  • mondspoelmiddelen tegen een slechte adem. Deze mondspoelmiddelen zijn speciaal ontworpen om een slechte adem tegen te gaan.
  • mondspoelmiddelen tegen tanderosie. Deze helpen om tanderosie te voorkomen of tegen te gaan.
  • mondspoelmiddelen tegen een droge mond. Als u bijvoorbeeld medicijnen gebruik, kunt u daar een hele droge mond van krijgen. Een speciaal mondspoelmiddel kan daartegen helpen.
  • overige mondspoelmiddelen. We hebben nu aardig wat soorten genoemd, maar er komen elk jaar weer nieuwe bij. Voor bijna alles bestaat er inmiddels wel een mondspoelmiddel.

Hoe kunt u erachter komen welk mondspoelmiddel bij u past?

Om erachter te komen of het voor u handig is om een mondspoelmiddel te gaan gebruiken en welke in uw situatie dan het beste is, kunt u het beste uw tandarts of mondhygiënist raadplegen. Hij of zij weet het immers het beste.

[product:id="835"]

[product:id="483"]

[product:id="243"]