085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Ontstoken tandvlees

Een slechte mondverzorging kan leiden tot ontstoken tandvlees(gingivitis) of op de lange termijn zelfs ernstig ontstoken tandvlees(parodontitis). Het is erg belangrijk dat tandvlees gezond blijft, want anders kunt u tanden en kiezen kwijtraken. Gelukkig is het niet moeilijk om dit soort problemen te voorkomen.

Van gezond naar gingivitis

Gezond tandvlees heeft een aantal eigenschappen:

 • het is roze
 • het zit strak om de tanden en kiezen heen
 • het bloedt niet(of zelden) bij eten of tandenpoetsen

Door een slechte mondhygiëne kan er teveel plak op uw tanden achterblijven. Oudere tandplak verkalkt tot tandsteen, waar zich dan weer nieuwe plak aan hecht. Zo krijgt u steeds meer tandplak, en in die tandplak zitten bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken vervolgens ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd. Dat kan plaatselijk zijn, maar het komt ook vaak voor dat al het tandvlees ontstoken is. Ontstoken tandvlees kunt u aan de volgende dingen herkennen:

 • het rood en gezwollen
 • het bloedt vaak bij eten of tandenpoetsen
 • het is gevoelig als u het aanraakt(maar zelden echt pijnlijk)
 • het gaat gepaard met een vieze smaak in uw mond en een slechte adem

Ernstig ontstoken tandvlees: parodontitis

Als u lange tijd niets aan een tandvleesontsteking doet, kan deze tot het uiterste doorzetten. Dan krijgt u ernstig ontstoken tandvlees, ook wel parodontitis genoemd. De ontsteking tast dan ook het kaakbot aan. Daardoor kan het kaakbot na verloop van tijd gaan loslaten, waardoor de tandwortels bloot komen te liggen. Uw tanden worden dan extreem gevoelig, omdat hete thee direct bij uw tandzenuwen kan komen. Uiteindelijk kan het loslatende kaakbot ertoe leiden dat uw tanden en kiezen niet meer goed vastzitten in uw mond. Zo kunt u tanden of kiezen kwijtraken door de ontsteking.

Ontstoken tandvlees wordt vooral veroorzaakt door een slechte mondhygiëne, waardoor er teveel plak verkalkt. Daarnaast zijn er een aantal andere risicofactoren voor ontstoken tandvlees, zoals:

 • roken
 • zwangerschap
 • langdurige psychische stress
 • diabetes.

Voorkomen en genezen

Met een goede mondhygiëne kunt u zowel gingivitis als parodontitis voorkomen. Als er immers geen plak hecht, kan er ook geen plak verkalken en komt het hele proces van ontsteking nooit op gang. Dat betekent dat u elke dag alle plak weg moet poetsen met een fluoridetandpasta. Ook is het belangrijk dat u twee keer per dag twee minuten poetst. Een andere belangrijke tip is om genoeg aan interdentale reiniging te doen. Uw tandvlees kan zich dan herstellen, zodat het weer gezond wordt. Het gezonde tandvlees zal zich na verloop van tijd weer aan uw tanden hechten. Zo wordt de ontsteking ongedaan gemaakt, voordat uw tanden erdoor beschadigd zijn. Tandsteen kunt u helaas niet verwijderen op deze manier, dat kan alleen de tandarts voor u doen. Daarom is het ook erg belangrijk om naar de halfjaarlijkse controles te gaan, dan kan de tandarts op tijd de tandsteen signaleren en er iets aan doen.

[product:id="349"]

[product:id="22"]