085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Ragers

Ragers worden met een ouderwets woord ook wel 'interdentaalborstels' genoemd. Het zijn een soort kleine borsteltjes met handvat, die verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten. Ze helpen om de tandplak tussen de tanden mee weg te halen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ragers de beste manier zijn om de interdentale ruimten mee te reinigen.

Interdentale reiniging

Tandplak zet zich als een witgeel laagje af op de tanden. Het bestaat uit bacteriën, die tandvleesontsteking en andere ziektes kunnen veroorzaken als ze te lang blijven zitten. Ook kan zich tandsteen vormen als tandplak niet op tijd wordt weggehaald. Daarom is het belangrijk om twee keer per dag met een fluoridetandpasta te poetsen. Maar jammer genoeg gaan hier niet alle bacteriën mee weg. Er zit namelijk ook nog tandplak tussen de tanden, die niet wordt meegenomen bij het tandenpoetsen. Als deze plak blijft zitten, krijgen de bacteriën alsnog hun kans om uw gebit aan te tasten. Dat maakt het noodzakelijk om ook tussen(= inter in het Latijn) de tanden(= dentes in diezelfde taal) te reinigen: interdentale reiniging dus. Het hangt van de ruimten tussen uw tanden(de interdentale ruimten) af hoe u dit het beste kunt doen. Er zijn drie manieren:

  •  als de interdentale ruimten erg klein zijn, is flosdraad het beste idee.
  •  als de interdentale ruimten ongeveer gemiddeld zijn, wordt het aangeraden om stokers te gaan gebruiken
  •  voor grote interdentale ruimten zijn er ragers

Het gebruik van ragers

Ragers kunt u meer dan één keer gebruiken, wat erg handig is. Wel is het belangrijk om ragers steeds hygiënisch op te bergen. Ook is het belangrijk om met uw tandarts of mondhygiënist te overleggen voordat u ragers gaat gebruiken. Hij of zij kan u dan een bepaalde soort en maat adviseren. Het komt ook vaak voor dat meerdere maten door elkaar worden gebruikt, omdat de grootte van interdentale ruimten binnen een gebit nogal kan verschillen. Als u begint met het gebruiken van ragers, zal het een tijdje pijn blijven doen. De kans is ook groot dat uw tandvlees gaat bloeden, omdat het nog ontstoken is van de periode dat u nog niet aan interdentale reiniging deed. Na een paar weken verdwijnt de pijn en stopt het bloeden, en vanaf dat moment gaat de gezondheid van uw gebit er alleen nog maar op vooruit. Pas wel op dat u uw gebit niet beschadigt. Ragers worden namelijk gemaakt van ijzerdraad. Als u er onvoorzichtig mee omgaat, kunt u met ragers dus uw tanden en kiezen beschadigen. Gelukkig hebben veel ragers een speciale plastic coating, die hiertegen beschermt.

Een speciale versie van ragers zijn soft picks. Deze hebben een geen ijzerdraadje, maar een stuk rubber. Soft picks zijn dus een stuk flexibeler dan ragers, daarnaast zijn ze veiliger in het gebruik. Als u overweegt om ragers te gaan gebruiken, kunt u dus ook eens over soft picks nadenken. Om erachter te komen wat het handigst is in uw situatie, kunt u het beste uw tandarts of mondhygiënist raadplegen.

[product:id="858"]

[product:id="349"]

[product:id="826"]