085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Slechte adem (halitose)

Ongeveer één op de zeven mensen heeft last van een permanente slechte adem, ook wel halitose genoemd. Het lastige is dat ze dat zelf over het algemeen niet merken. Op die manier kan hun stinkende adem hen een heleboel problemen bezorgen. Halitose gaat zo goed als nooit vanzelf over, maar als je een beetje je best doet, is het makkelijk weg te krijgen.

Zwavelbacteriën en sigaretten

In tegenstelling tot wat best veel mensen denken heeft halitose niets te maken met een slechte smaak in je mond. Ook maakt het niet uit wat je eet. Van bepaalde maaltijden krijg je weliswaar een tijdelijke slechte adem, maar die verdwijnt als je je tanden goed gepoetst hebt. Datzelfde geldt voor de stank die wordt veroorzaakt door roken. Pas als je áltijd een slechte adem hebt, spreken we van halitose.

Halitose wordt veroorzaakt door bacteriën en etensresten die achterop je tong zitten. Deze bacteriën produceren zwavel, en dat stinkt(even voor het idee: de geur van rotte eieren wordt ook veroorzaakt door zwavel). Mensen met een ruwe tong hebben een grotere kans op halitose, omdat op een ruwere tong meer bacteriën en etensresten blijven zitten. Ook hebben oudere mensen over het algemeen meer kans op halitose dan jongere.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere mondaandoeningen die ook de (mede-)oorzaak kunnen zijn van halitose:

  • een droge mond
  • ontstoken tandvlees, waarbij de etensresten en bacteriën tussen de tanden zwavel produceren
  • een ontsteking in bijvoorbeeld de neusholte.

Oplossingen

De makkelijkste oplossing is om twee keer per dag(en dan natuurlijk het liefst 's ochtends en 's avonds) met een tongreiniger je tong te reinigen en daarna goed je mond te spoelen. Op die manier verwijder je de bacteriën en voorkom je dat ze nog meer zwavel kunnen gaan maken. Sommige mensen proberen om met een tandenborstel hun tong te reinigen, maar onderzoek heeft aangetoond dat dit minder effectief is dan een tongreiniger.

Als dit niet of niet voldoende helpt, kun je een mondspoelmiddel of mondspray gaan gebruiken, dan het liefst eentje die speciaal is ontworpen om halitose tegen te gaan. Dit soort mondspoelmiddelen of mondsprays doden de bacteriën achterop de tong, zodat er geen zwavel meer geproduceerd wordt. Ook een algemene goede gebitsverzorging helpt mee om halitose te voorkomen of op te lossen.

[product:id="117"]

[product:id="190"]

[product:id="773"]