085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen is één van de belangrijkste dingen als het gaat om een schone en gezonde mond. Maar wat is er nu precies nodig om de tanden goed te kunnen poetsen? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk?

Waarom tandenpoetsen?

Op de tanden vormt zich tandplak; een witgeel laagje wat op en tussen de tanden zit, maar ook op de overgang tussen de tanden en het tandvlees. Met behulp van de suikers en het zetmeel uit het eten vormen deze bacteriën zuren, die de oorzaak zijn van gaatjes. Maar dat is niet het enige. Tandplak veroorzaakt namelijk ook ontstoken tandvlees als het niet op tijd wordt verwijderd. En als tandplak langere tijd blijft zitten, verkalkt het tot tandsteen. Aan dit tandsteen hecht dan weer nieuwe plak. Dit kan het gebit zo ernstig aantasten dat uiteindelijk tanden en kiezen los gaan laten. Daarom is het ontzettend belangrijk om tandplak op tijd weg te halen. De tandplak die tussen de  tanden zit, is met interdentale reiniging te verwijderen. En de plak op de tanden en op de overgang tussen tanden en tandvlees haalt u weg als u uw tanden poetst.

Tandenborstel en tandpasta

Om uw tanden te poetsen hebt u eigenlijk niets anders nodig dan een tandenborstel en een goede fluoridetandpasta. Tandenborstels zijn er in alle soorten en maten: met extra prettige handvaten, borstelharen van bijzondere materialen en niet te vergeten in alle kleuren van de regenboog. Welke soort u precies kiest, maakt voor de gezondheid van uw gebit niet uit. Wel is het belangrijk om een tandenborstel elke drie maanden te vervangen. Ook kan het een overweging zijn om elektrisch te gaan poetsen, omdat elektrische tandenborstels over het algemeen de beste resultaten leveren. Maar ook in dat geval moeten de opzetborstels elke drie maanden worden vervangen. Soms kan het ook helpen om gebruik te maken van plakverklikkers; speciale tabletten die een kleurstof achterlaten op plekken waar plak zit, zodat u weet waar u nog wat grondiger moet poetsen.

Wanneer moet je tandenpoetsen?

Het wordt aanbevolen om twee keer per dag twee minuten te poetsen. Ook raden tandartsen over het algemeen aan om een vaste volgorde aan te houden bij het poetsen. Daarnaast is het belangrijk om uw tanden vooral niet te poetsen als u net iets zuurs gegeten of gedronken heeft, dan kunt u namelijk het glazuur wegpoetsen. De beste tijden om uw tanden te poetsen zijn na het ontbijt en voor het slapengaan.

[product:id="846"]

[product:id="434"]