085-4014642

Voor een professionele mondverzorging   

Tanderosie

Tanderosie is het slijten van tanden en kiezen. Dit wordt veroorzaakt door zuren, die door bacteriën worden geproduceerd uit suikers en zuren in uw eten.

Oorzaken van tanderosie

Zoals gezegd, de directe oorzaak van tanderosie zijn zuren. Maar deze zuren komen niet zomaar in de mond terecht. Dat kan via:

  • frisdrank, vruchtensappen, wijn of andere zure dranken. Bijna alle dranken zijn zuur.
  • maagzuur. Veel overgeven of oprispingen hebben kan ook tanderosie veroorzaken.
  • zuur voedsel, zoals citrusfruit.
  • medicijnen. Deze zijn vaak niet direct zuur, maar verminderen de werking van speeksel(wat het zuur anders zou neutraliseren).

Tips om tanderosie te voorkomen

Tanderosie is een ontzettend traag proces, en meestal is er pas iets van te zien als het te laat is. Dan lossen de zuren letterlijk het tandglazuur op, en als ze verder komen zelfs ook het bot. De tanden krijgen rafelige, doorschijnende randen, omdat het glazuur verdwijnt. Ook worden ze donkerder of ontstaan er donkere plekken. Als dit eenmaal gebeurt, is er niet veel meer aan te doen. Daarom is het belangrijk om tanderosie te voorkomen.

Dat is gelukkig niet moeilijk, als u de volgende tips aanhoudt.

  • drink minder vaak zure dranken. De schade hangt af van hoe zuur de drank precies is(waarbij wijn zuurder is dan vruchtensappen, die op hun beurt nog steeds zuurder zijn dan frisdrank) en hoe lang u hem in uw mond houdt(drink dus zo snel mogelijk). Probeer niet meer dan twee keer per dag iets zuurs te drinken. Thee, koffie, water en melk zijn niet zuur, die kunt u de hele dag door met een gerust hart drinken.
  • eet minder zure voedingsmiddelen. Met name zuur fruit(citrusvruchten, kiwi, appel, bramen, bessen, druiven, mango) is een belangrijke veroorzaker van tanderosie. Natuurlijk is fruit gezond, maar voor uw gebit is het aan te raden niet meer dan twee keer per dag zuur fruit te eten. Sowieso is het goed om het aantal eetmomenten te beperken tot drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes.
  • poets twee keer per dag uw tanden met een fluoridetandpasta. Fluoride maakt uw glazuur sterker en zorgt ervoor dat het minder makkelijk in zuur op te lossen is. Zorg er wel voor dat u uw tanden niet direct na het eten van zure dingen poetst, dan kunt u het glazuur wegpoetsen.

 

[product:id="861"]

[product:id="672"]

[product:id="93"]