Bleken
Bleken
Onderstaand een beknopte samenvatting wat wettelijk gezien is toegestaan met betrekking tot bleekproducten. Ook hebben onze tandartsen de aanbevelingen uit wetenschappelijke onderzoeken over bleken weergegeven.
Sinds 01-11-2012 is de cosmeticawet van toepassing op tanden bleken. Dit houdt in dat de bleekpercentages omlaag zijn gegaan en het alleen nog aan tandartsen voorbehouden is om met hoge bleekpercentages te werken.
Bleken in schoonheidssalons is wettelijk gezien strafbaar. Zelfs de mondhygienist mag alleen nog onder auspicien van een tandarts bleken.
Tegenwoordig mag maximaal 6 procent waterstofperoxide en 16.6 procent carbamideperoxide gebruikt worden. De percentages qua bleekresultaat zijn vergelijkbaar, maar carbamideperoxide is minder aggresief voor zowel de tanden als tandvlees.
Er zijn verschillende manieren om te bleken:
2. Bleekgels
3. Thuisbleken m.b.v. bleeklepels
4. In de tandartspraktijk bleken (in-office-bleaching, UV-lamp)
- Ondezoeken tonen aan dat thuisbleken EFFECTIEVER is dan in de praktijk bleken, ook op de langere termijn.
- Het merk Opalescence geeft het beste bleekresultaat in de onderzoeken.
- Alle whitening tandpasta's maken de tanden niet intrinsiek witter, ze hebben een schurende werking, waardoor de oppervlakteverontreiniging wordt weggepoetst.
- Pearl drops en whitening strips werken wel, zij het in beperkte mate.
- De non-peroxide bleekmiddelen zijn NIET effectief.
- Advies is om na het bleken met een fluoride mondspoelmiddel te spoelen, bij voorkeur Fluor aid.
Bij twijfel altijd een intake consult bij de tandarts aanvragen! Uw tandarts kan klinisch bekijken waardoor de verkleuring is veroorzaakt en daar een gericht advies over geven.