• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Afkijken op professioneel niveau

Afkijken op professioneel niveau

Begin dit jaar was er in Las Vegas de International Comsumer Electronics Show(International CES). Er werden 20.000 nieuwe producten getoond; aan meer dan honderdvijftigduizend nieuwsgierige mensen. Er waren honderdveertig landen bij betrokken en er waren zesduizend journalisten aanwezig. Veel bedrijven zagen hun kans schoon om hun nieuwste product aan de wereld te tonen. Onder hen was ook het fonkelnieuwe bedrijfje Kolibree. Als je alleen op de naam afgaat, zou je zo kunnen gaan denken dat dit bedrijf vogelhuisjes maakt, of sportauto's. Maar nee, het is een tandheelkundebedrijfje. En ze hadden een primeur te pakken waar later nauwelijks aandacht aan is besteed.

De nieuwe bluetooth-technologie trekt de aandacht van alle tandheelkundige media van dit moment naar zich toe. Oral-B heeft namelijk zojuist de SmartSeries 7000 uitgebracht; een tandenborstel die via Bluetooth met je smartphone communiceert en op die manier data bijhoudt van je poetsgedrag. Zo kan de tandarts altijd zien hoe je bezig bent, en jijzelf krijgt ook commentaar op je gewoontes.

De één doet het af als een modegril, de ander is ervan overtuigd dat het een revolutie in de tandheelkunde betekent. Maar er wórdt over gepraat, en de meeste ontwikkelingen in de tandenwereld zijn niet zo bijster interessant dat er in de media over gesproken wordt. Dat heeft Oral-B dan maar weer mooi voor elkaar, toch? Behalve dan dat ze niet de eersten waren met dit revolutionaire idee....

Dat waren namelijk de mensen van Kolibree; een firma die over zijn oprichters en idealen weinig kwijt wil. Kolibree bestaat pas een jaar; het bedrijf is speciaal opgericht om elektrische tandenborstels met bluetooth te gaan maken. Daar zijn ze dan wel heel duidelijk in: hun belangrijkste doel is om de ultieme bluetooth-tandenborstel te ontwerpen. Op vijf januari presenteerden ze als allereerste het idee van een tandenborstel die in verbinding zou staan met je smartphone.

Hiermee hoopten ze de algemene mondgezondheid van de wereld te verbeteren. Als mensen elke dag commentaar op hun poetsgedrag krijgen, zo redeneerde deze Franse firma, dan zouden ze iedere dag opnieuw de kans hebben om iets te verbeteren( in plaats van dat je het één keer per jaar van de tandarts hoort). Veel mensen hebben niet door dat de gezondheid van je gebit impact heeft op de gezondheid van je hele lichaam. Een slechte gebitsgezondheid betekent dus dat ook de rest van je lichaam achteruitgaat en dat is gewoon zonde. De mogelijkheid voor iedereen om elke dag weer ietsje beter te gaan poetsen, was het voor Kolibree allemaal waard.

Hun tandenborstel (inmiddels via pre-order te bestellen), was de eerste bluetooth-tandenborstel die op de markt kwam. Vanaf juni is het mogelijk geweest om hem te bestellen(vergelijk: de Oral-B SmartSeries kwam uit in juli).  Er zit een app bij waarop je meerdere tandenborstels in kunt stellen(zo kunnen ouders ook kijken hoe hun kinderen poetsen) en je kunt je gegevens delen of privé houden. Voor kinderen zit er een videospelletje op, zodat ook zij nog wat plezier aan het tandenpoetsen gaan beleven.

Heeft Oral-B dit idee afgekeken en toen met wat meer budget uitgewerkt? Kan dit een potje afkijken op een professioneel niveau zijn? Of was Kolibree gewoon net ietsje eerder met de presentatie en de uitvoering? MIsschien komen we er wel nooit achter. Wat we wel weten, is dat er nu dus al meerdere tandenborstels op de markt zijn die een connectie hebben met bluetooth. Het is aan ons, consumenten, om te bepalen welke we de beste vinden.