• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Alles over ontstoken tandvlees

Alles over ontstoken tandvlees

Beste bezoeker mijn naam is Ton en ik ben reeds vele jaren werkzaam als tandarts. In al die jaren heb ik de mondhygiëne spectaculair zien veranderen: van enkele keren per week poetsen tot de huidige 'state of art' van gebitsonderhoud.
Via tandonline.nl geef ik jou graag alle informatie op het gebied van mondgezondheid.

ONTSTOKEN TANDVLEES (PARODONTITIS)

Ontstoken tandvlees (of met een meer technische term ook wel parodontitis) is een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Dan kunnen bepaalde bacteriën zich namelijk nestelen op de overgang van het tandvlees naar de tanden of kiezen. Deze bacteriën maken stofjes die er voor zorgen dat de pockets (de ruimtes tussen uw tandglazuur en tandvlees) dieper worden. De ontsteking kan zelfs het kaakbot aantasten. Uiteindelijk kunnen daardoor uw tanden en kiezen los gaan staan.

Maar ontstoken tandvlees heeft niet alleen effect op uw gebit. De stofjes die door de bacteriën in uw mond worden geproduceerd, komen namelijk ook in de bloedbaan terecht. Ze kunnen dus op allerlei plekken in uw lichaam belanden. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat met name mensen met hart- en vaatziekten grotere risico's lopen bij een slechte mondhygiene. Ook diabetespatienten lopen extra risico.

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat u last krijgt van ontstoken tandvlees. Maar hoe werkt dit?

WAT MOET IK DOEN OM MIJN TANDVLEES GEZOND TE MAKEN (EN TE HOUDEN)?

Zoals gezegd: meestal wordt ontstoken tandvlees veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. U kunt het dus vaak voorkomen door te zorgen voor een goede mondhygiëne. Dat betekent:

1. Poets twee keer per dag uw tanden, en dan het liefst met een fluoridetandpasta.

2. Zorg er ook voor dat u de ruimtes tussen uw tanden schoon houdt. Dat kan met tandenstokers, ragers of flosdraad.

Eenmaal ontstoken tandvlees blijft gelukkig niet voor altijd ontstoken, maar het geneest alleen als u dagelijks alle tandplak verwijdert. Dat is niet moeilijk: met een goede mondhygiëne haalt u alle tandplak weg en wordt uw tandvlees weer helemaal gezond.

Tandplak verwijderen met mondspoelmiddel

Soms kan een mondspoelmiddel een goede hulp zijn om tandplak te verwijderen. Toch kan dit het gebruik van een tandenborstel gecombineerd met tandenstokers, ragers of flossdraad niet vervangen. Mondspoelmiddelen kunnen echter wel een mooie aanvulling op uw dagelijkse mondhygiëne zijn. Daarnaast hebben ze een frisse geur en lekkere smaak.