• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Alles voor gevoelige tanden

Alles voor gevoelige tanden

Veel mensen hebben weleens last van gevoelige tanden. Gelukkig is het meestal niet blijvend, maar vervelend is het wel. Mensen met gevoelige tanden hebben namelijk pijn als ze bijvoorbeeld warme thee of koffie drinken, of juist als ze een ijsje eten. Maar waar wordt die pijn nou eigenlijk door veroorzaakt? En wat moet je doen als je last hebt van gevoelige tanden? Wat voor soort tandenborstel, tandpasta of mondwater kan je in dat geval het beste gebruiken?

Gevoelige tanden

Last hebben van gevoelige tanden betekent niets anders dan dat je tandvlees is teruggetrokken. Daardoor komen je tandhalzen bloot te liggen. Dat is een probleem, want deze delen van je tanden worden niet beschermd door tandglazuur (omdat het tandvlees er normaal gesproken overheen ligt). De kleine kanaaltjes met tandzenuwen liggen dus ook open voor de buitenwereld. Dat betekent dat prikkelende dingen als warmte, kou en zoet of zuur eten makkelijk je zenuwen kunnen irriteren, wat de pijn veroorzaakt. En dat is nog niet eens het enige probleem, want doordat je tandhalzen geen beschermende laag glazuur meer over zich heen hebben, ontstaan daar ook nog eens makkelijker gaatjes.

Het terugtrekken van je tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan het liggen aan je poetsgedrag. Je kunt je tandvlees namelijk flink beschadigen als je:

  • Te hard poetst
  • Te lang poetst
  • Teveel druk zet
  • Een te harde tandenborstel gebruikt

Teruggetrokken tandvlees kan ook veroorzaakt worden doordat je tandvlees ontstoken is. Dat komt dan meestal weer door een slechte mondhygiëne. Als je je tanden goed verzorgt en niet te hard poetst, kun je gevoelige tanden dus vaak voorkomen. Dat betekent: twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met een fluoridetandpasta, elke dag even met flosdraad of ragers tussen je tanden reinigen en regelmatig naar de tandarts gaan. Maar in sommige gevallen helpt dit jammer genoeg niet. Terugtrekkend tandvlees kan namelijk ook allerlei andere oorzaken hebben, zoals erfelijke aanleg of medicijngebruik. In dat geval kun je het beste met de tandarts of mondhygiënist overleggen.

Goed poetsen, goed eten en fluoridelak

Als je eenmaal last hebt van gevoelige tanden, is het gelukkig vaak nog te verhelpen. Het is belangrijk om goed te blijven poetsen, ondanks de pijn die dit misschien doet (maar blijf natuurlijk wel voorzichtig). Dit helpt namelijk niet alleen om te voorkomen dat in je blootliggende tandhalzen gaatjes ontstaan, maar vermindert ook de tandgevoeligheid. Een andere goede tip is om goed op je eetpatroon te letten. Zure dingen als frisdrank of sinaasappelsap kunnen je gevoelige tanden namelijk flink aantasten. Als je deze dingen dus een beetje mijdt en zorgt dat je maximaal zeven eetmomenten op een dag hebt (zodat je tanden de tijd krijgen om zich even te herstellen tussendoor) ben je al een eind op weg. Ook wordt het aanbevolen om te zorgen dat je minstens een uur voor het tandenpoetsen niets meer eet. Anders zou je namelijk letterlijk (een deel van) je verzwakte glazuur kunnen wegpoetsen.

Het is goed om problemen met gevoelige tanden te bespreken met je tandarts of mondhygiënist. Hij of zij kan je namelijk helpen om de juiste maatregelen te nemen. Bovendien kan de tandarts een soort fluoridelak op je tanden aanbrengen die de gevoeligheid tijdelijk vermindert. In ernstige gevallen kan hij of zij zelfs de zenuwkanaaltjes afsluiten met een vulling. Zo ben je in één keer van de pijn af. Maar ook in je gewone mondverzorging kun je letten op gevoelige tanden. Er zijn aardig wat speciale tandpasta’s, ragers, mondspoelmiddelen en tandenborstels die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met gevoelige tanden.

Bluetoothtechnologie en indicatorharen

Zo heb je elektrische tandenborstels met een speciale stand voor gevoelige tanden. Een voorbeeld is de Oral-B Genius 9000S White. Deze elektrische tandenborstel heeft een Sensitive-poetsstand, die zorgt voor een zachte, maar grondige reiniging als je last hebt van gevoelige tanden. Bovendien helpt deze tandenborstel je om precies zo te poetsen als de tandarts aanbeveelt. De Oral-B Genius 9000S White verbindt namelijk via bluetooth met een app op je smartphone, zodat je gepersonaliseerde, real-time feedback krijgt op je poetsgedrag. Daarnaast sla je dankzij de positiedetectietechnologie nooit belangrijke plekken van je gebit over. Deze elektrische tandenborstel maakt gebruik van de 3D-reinigingstechnologie, wat betekent dat deze zowel pulserende als roterende en trillende bewegingen maakt. Zo wordt alle plak van je tanden verwijderd (deze tandenborstel maakt maar liefst 40.000 pulsaties en 8.800 rotaties per minuut). Op die manier zorg je dus voor een optimale mondhygiëne, wat helpt om de gevoeligheid snel te laten verdwijnen en te voorkomen dat er gaatjes ontstaan.

Daarnaast helpt de Oral-B Genius 9000S White je om niet teveel druk te zetten, met een drievoudige poetsdruksensor. Als je te hard poetst, licht er een rood lampje op, wordt het aantal pulsaties minder en gaat de snelheid van de tandenborstel omlaag. Zo voorkom je dus dat je tandvlees opnieuw beschadigd raakt. De Oral-B Genius 9000S White zorgt er dus voor dat gevoelige tanden zo goed mogelijk kunnen genezen.

Maar ook als je niet direct een geavanceerde elektrische tandenborstel in de buurt hebt, zijn er nog speciale opzetborstels voor gevoelige tanden. Zo heb je de Oral-B Sensitive Opzetborstels. Deze hebben extra zachte haren, zodat je gebit zacht, maar grondig wordt gereinigd. Bovendien zitten er wat langere “indicatorharen” tussen. Deze verkleuren als je vaker poetst, zodat je kunt zien wanneer de opzetborstels aan vervanging toe zijn. Dat is wel zo handig als je even beter op je mondhygiëne moet letten.

Tandpasta met Pro-Argintechnologie, aloe vera of nanodeeltjes

Als je gevoeligheid snel wilt verminderen, zijn er ook veel tandpasta’s die je daarbij kunnen helpen. Zo heb je Elmex Sensitive Professional Tandpasta, een tandpasta die gebruikmaakt van de Pro-Argintechnologie, die ook door tandartsen en mondhygiënisten wordt gebruikt. Deze tandpasta bevat stoffen die ervoor zorgen dat er geen pijnprikkels meer worden doorgegeven. Als je hem een tijdje gebruikt, vormen deze stoffen zelfs een duurzame beschermlaag over je tandhalzen. Daardoor worden de zenuwkanaaltjes weer afgesloten en blijven je tandhalzen tegen gaatjes beschermd. Klinisch onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat 60% van de pijn verdwijnt na drie dagen. Proefpersonen zeiden zelfs dat bijna 90% van de pijn verdwenen was na acht weken. Met deze tandpasta wordt de gevoeligheid dus snel minder.

Maar er zijn meer opties. Als je bijvoorbeeld niet zo houdt van chemische tandpasta’s, kun je ook eens kijken naar AloeDent Sensitive Tandpasta. Dit is een tandpasta tegen gevoelige tanden die helemaal gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten. Er zit bijvoorbeeld aloe vera in om je tandvlees zachter te maken, en paardenkastanje om het gezonder te maken. Bovendien werkt deze tandpasta antibacterieel en heeft deze een frisse smaak. Zo blijft je mond schoon en kan de gevoeligheid genezen, terwijl je tandvlees zich weer herstelt.

Nog weer een andere methode wordt toegepast in Desensin Repair Tandpasta. Deze werkt dankzij nanodeeltjes, om precies te zijn hydroxyapatietdeeltjes. Deze vormen een beschermlaag over je tandhalzen, waardoor er minder gaatjes kunnen ontstaan. Bovendien zorgt deze laag ervoor dat je tanden witter lijken. Door de nanodeeltjes schuurt deze tandpasta nauwelijks, waardoor je tanden minimaal beschadigd worden. Desensin Repair Tandpasta versterkt en voedt bovendien je tandvlees en herstelt je weefsels. Daardoor wordt de gevoeligheid snel minder. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat in 95% van de gevallen de pijn al afgenomen is na de eerste poetsbeurt.

Mondwater of ragers

Voor gevoelige tanden heb je daarnaast ook speciaal mondwater, zoals bijvoorbeeld Sensodyne ProGlasur Mondwater. Dit bevat fluoride, wat helpt om je tanden te versterken en tandbederf en tanderosie te voorkomen. Daarnaast versterkt dit mondwater je tandglazuur. Bovendien bevat Sensodyne ProGlasur Mondwater geen alcohol, waardoor het niet irriterend werkt. Daardoor blijft je gebit goed schoon en kunnen gevoelige tanden optimaal genezen. Daarbij heeft dit mondwater een heerlijke pepermuntsmaak waar je een frisse adem van krijgt.

Ook kun je een praktische variant ragers uitzoeken als je last hebt van gevoelige tanden. Met teruggetrokken tandvlees kan het schoonmaken van je interdentale ruimtes immers flink zeer doen. Maar zoals gezegd zijn er ragers die dit minimaliseren. Zo heb je de ragers van Interprox Premium. Deze hebben een plastic coating om het ijzerdraadje en tweekleurige borstelharen (zwart en wit), waarop je zowel bloed als plak goed kunt zien. Zo beschadig je je tandvlees zo min mogelijk. Bovendien gaan deze ragers lang mee en zijn ze makkelijk in het gebruik dankzij het lange handvat, flexibele borsteltje en de goede grip. Er zijn veel verschillende maten, zodat je altijd degene kunt kiezen die goed bij jouw gebit past. Op die manier kun je de ruimtes tussen je tanden goed blijven reinigen, ook met gevoelige tanden.

Gevoelige tanden… vervelend, maar gelukkig niet voor altijd

Het hebben van gevoelige tanden komt door teruggetrokken tandvlees, wat dan weer allerlei oorzaken kan hebben. Meestal is de pijn niet voor altijd, maar vervelend is het wel. Als je last hebt van gevoelige tanden, kun je dit trouwens het beste zo snel mogelijk met je tandarts of mondhygiënist bespreken. Hij of zij weet immers het beste wat in jouw situatie het handigste is om te doen. En gelukkig zijn er veel dingen die je makkelijk zelf kunt doen om de pijn te verminderen, en veel tandenborstels, tandpasta’s, ragers en mondspoelmiddelen die je daarbij kunnen helpen.