• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

AloeDent Whitening Tandpasta

AloeDent Whitening Tandpasta

Whiteningtandpasta’s staan erom bekend dat ze je tanden witter maken zonder dat ze peroxiden bevatten. Dat betekent: niet de agressieve waterstofperoxide of carbamideperoxide die in professionele bleekbehandelingen worden gebruikt. In plaats daarvan doet een whiteningtandpasta iets aan de aanslag op je tanden. Door het drinken van koffie, thee of rode wijn ontstaan er op je tanden namelijk nogal makkelijk donkere vlekken. Ook roken en het eten van dingen als rode bietjes kunnen aanslag veroorzaken. Door deze laag lijken je tanden minder wit dan ze zijn. Whiteningtandpasta’s bevatten schurende deeltjes, die deze aanslag losweken. Daarna kun je hem zo wegpoetsen. Zo komt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. Maar de tandpasta’s zelf zijn over het algemeen helemaal niet zo natuurlijk. Je zou je kunnen afvragen of het ook zonder vreemde, chemische stoffen kan. AloeDent Whitening Tandpasta is een tandpasta waarbij is geprobeerd om zoveel mogelijk te bereiken met natuurlijke stoffen. De vraag is alleen: is dat gelukt? Laten we eens kijken welke dingen er wel en niet aan deze tandpasta zijn toegevoegd, en wat het effect is van al die stofjes.

Aloe Vera

Ten eerste bevat AloeDent Whitening het stofje Aloe Vera om je tandvlees te verzachten. Aloe Vera is een redelijk bekende, natuurlijke stof afkomstig uit de bladeren van de Aloe Vera-plant. De oude Egyptenaren gebruikten deze plant duizenden jaren geleden als een soort levenselixer, waar ze onder andere hun mummies mee balsemden. Ze gebruikten de stof ook als geneesmiddel, en zo zou het ook verdergaan in de loop van de geschiedenis. In veel andere culturen werd Aloe Vera al snel een medicijn. Ook vandaag de dag is het helende effect ervan al door een heleboel studies bewezen. De plant wordt ook wel ‘Apotheek in pot’ genoemd, en verdient die naam zeker. Aloe Vera heeft namelijk allerlei genezende eigenschappen. Om er maar even een paar te noemen: het voorkomt en geneest infecties, helpt de bloedcirculatie, verbetert je leverfuncties, werkt ontsmettend en verhoogt je weerstand. En dat is nog maar het begin van een hele lange lijst. Ergens op die lijst staat dus ook dat deze stof helpt om je tandvlees te versterken en verzachten. Daarvoor is hij toegevoegd aan AloeDent Whitening Tandpasta. Dankzij de Aloe Vera versterkt en verzacht AloeDent Whitening Tandpasta je tandvlees dus.

Tea Tree Oil

Een tweede ingrediënt is Tea Tree Oil. Sommige mensen vertalen dit met 'theeplantolie', maar dat klopt eigenlijk niet. Een theeplant is namelijk heel wat anders dan een “Tea Tree”. De naam van deze boom is officieel de Melaleuca Alternifoliaboom. Deze struikachtige boom is meestal ongeveer zeven meter hoog en groeit in Australië. De aboriginals maken al duizenden jaren dankbaar gebruik van de positieve eigenschappen van de bladeren. Deze helpen tegen virusinfecties, verwijderen schimmels en hun geur verjaagt insecten. De boom kreeg zijn naam van de ontdekkingsreiziger James Cook. Toen hij van Australië terugvoer naar Engeland, nam hij een voorraadje bladeren van de Melaleuca Alternifoliaboom mee aan boord. De mensen op het schip trokken hier een soort thee van, en noemden de boom daarom de Tea Tree. Pas later bleek dat deze boom toch echt heel anders is dan de theeplant, waar zwarte thee van wordt gezet. De bladeren van de Tea Tree worden nu dan ook vooral gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Deze is inmiddels al door meerdere geneeskundige studies bewezen. Uit de Tea Tree-bladeren kun je olie trekken, die een sterk desinfecterende werking heeft. Bacteriën gaan massaal dood, en de olie prikt niet en laat ook geen vlekken achter. Van deze fijne eigenschap wordt in een heleboel toepassingen gebruik gemaakt. Zo ook in AloeDent Whitening Tandpasta. De Tea Tree Oil zorgt ervoor dat deze tandpasta een antiseptische, extra goed reinigende werking heeft.

Whitening door silica

Aan de naam “AloeDent Whitening Tandpasta” is al wel te zien dat het een whiteningtandpasta is. Meestal bevatten dit soort tandpasta's een heleboel chemische stoffen voor hun whitening-effect. Maar zoals gezegd: AloeDent Whitening Tandpasta bestaat helemaal uit natuurlijke stoffen. Dat geldt ook voor het whiteninggedeelte. AloeDent Whitening Tandpasta bevat namelijk silica. Dit is een natuurlijke stof, die er in zijn pure vorm uitziet als kwarts en voorkomt in bijna alle levende organismen (ook in het menselijk lichaam). In een speciale vorm ervan, vormt silica microkristallen. Deze kristallen schuren nauwelijks, maar oefenen een enorme invloed uit op oppervlakken waar ze langskomen. Daardoor hebben ze de bijna magische eigenschap dat ze de aanslag op je tanden oplossen zonder te schuren. Dankzij deze silicakristallen kan AloeDent Whitening Tandpasta je tanden dus op een veilige witter maken zónder chemische stoffen.

Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn, kun je met natuurlijke ingrediënten verder komen dan je zou denken. AloeDent Whitening Tandpasta bevat natuurlijke stoffen die je tandvlees versterken en verzachten, sterk reinigend werken en je tanden ook nog eens witter maken. Het reinigende effect wordt nog eens versterkt door de toegevoegde xylitol: nóg zo'n natuurlijke stof met de eigenschap je tandoppervlak extra schoon te maken. En dankzij de toegevoegde menthol en pepermunt, smaakt AloeDent Whitening Tandpasta ook nog eens heerlijk fris.

Wat zit er dan juist níét in AloeDent Whitening Tandpasta?

Zoals er veel natuurlijke stoffen wél aan AloeDent Whitening Tandpasta toegevoegd zijn, zijn er ook een aantal dingen weggelaten die niet zo natuurlijk zijn. Zoals: AloeDent Whitening Tandpasta bevat geen fluoride. Dit is best bijzonder voor een tandpasta, aangezien verreweg de meeste tandpasta's wél fluoride bevatten. Toch is fluoride – hoewel het bewezen is dat het je tanden een stuk schoner maakt – niet helemaal onomstreden. Er zijn flink wat discussies rondom het stofje, omdat er mensen zijn die beweren dat het giftig is, je IQ verlaagt, je hersenen aantast en nog wel meer van dat soort dingen (of dit klopt, tsja, dat is nog niet echt duidelijk. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat fluoride het beste werkt om je tanden schoon te krijgen. Daarom is de officiële aanbeveling van zo ongeveer alle tandartsen nog altijd om gewoon twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta). Of deze commotie de reden is geweest dat het niet aan AloeDent Whitening Tandpasta is toegevoegd, is onbekend. De kans is groter dat ze het niet gedaan hebben omdat ze fluoride te synthetisch vonden. En tsja, met alle reinigende ingrediënten die we al genoemd hebben, was fluoride misschien ook wel helemaal niet meer nodig.

Een ander stofje wat níét in AloeDent Whitening Tandpasta zit, is natriumdodecylsulfaat. Deze stof wordt meestal simpelweg SLS genoemd, naar de Engelse naam Sodium Lauryl Sulfate. Dit reinigende stofje staat erom bekend dat het je smaakreceptoren tijdelijk onderdrukt. Dat is ook de reden dat zure of bittere dingen (zoals sinaasappelsap) ineens anders smaken als je net je tanden hebt gepoetst. Er zijn onderzoeken die beweren dat SLS de veroorzaker kan zijn van aften, maar dit is nooit echt helder bewezen (als het al zo is, natuurlijk). In elk geval is ook SLS niet echt een natuurlijke stof. AloeDent Whitening Tandpasta bevat dus geen SLS, en is daarmee een SLS-vrije tandpasta. Dat betekent dat je na het poetsen met deze tandpasta waarschijnlijk geen verschil merkt als je daarna sinaasappelsap drinkt.

Dus?

Met natuurlijke ingrediënten kun je een eind komen, zien we maar weer. Even samengevat:

  1. AloeDent Whitening Tandpasta versterkt en verzacht je tandvlees dankzij Aloe Vera
  2. Deze tandpasta heeft een antiseptische, extra goed reinigende werking dankzij Tea Tree-olie
  3. Deze tandpasta haalt de natuurlijke witheid van je tanden naar boven door silica
  4. AloeDent Whitening Tandpasta heeft een extra sterk reinigend effect dankzij xylitol
  5. Door de toegevoegde methol en pepermunt smaakt AloeDent Whitening Tandpasta heerlijk fris

Anderzijds is het natuurlijk nog wel de vraag of AloeDent Whitening Tandpasta je tanden goed genoeg schoon krijgt, zonder de twee belangrijke reinigende stoffen SLS en fluoride. Toch is het bijzonder hoe ver je kunt komen met alleen natuurlijke stoffen. AloeDent Whitening Tandpasta is een tandpasta die je tanden witter maakt, je tandvlees versterkt en verzacht en ook nog eens een reinigend effect heeft... en dat met alleen natuurlijke stoffen!