• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Het beste onderhoud voor implantaten

Het beste onderhoud voor implantaten

Als je één of meerdere tanden kwijt bent geraakt, kunnen implantaten een geweldige uitkomst zijn. Er worden er dan ook elk jaar aardig wat geplaatst: zo’n 150.000 in Nederland en België, bij in totaal zo’n 35.000 patiënten. Het is erg belangrijk om je implantaten goed te verzorgen. Schadelijke bacteriën in je mond kunnen er namelijk voor zorgen dat het tandvlees rondom implantaten ontstoken raakt, wat er op de lange termijn zelfs toe kan leiden dat je je implantaten kwijtraakt. Goede cijfers over hoeveel dit soort ontstekingen voorkomen zijn er niet, maar dat het redelijk vaak gebeurt, is wel duidelijk. Je zult je implantaten dus goed moeten onderhouden, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Implantaten, bacteriën en onderhoud

Om die vraag te beantwoorden, leggen we eerst nog eens uit wat er precies gebeurt als het tandvlees rondom implantaten gaat ontsteken. Meestal worden ontstekingen veroorzaakt door tandplak; een dun, witgelig laagje dat vooral uit bacteriën bestaat en zich elke dag afzet in je mond. Deze bacteriën hechten ook aan implantaten, en als je ze niet op tijd verwijdert, raakt je tandvlees ontstoken. Het wordt rood, zwelt op en zal gemakkelijk gaan bloeden. Ook krijg je last van een slechte adem. En als de bacteriën nog langer blijven zitten, tast de ontsteking uiteindelijk zelfs het kaakbot aan waarin je implantaat is verankerd. Dat kan betekenen dat je je implantaten kunt verliezen. Daarom is het heel belangrijk om elke dag alle bacteriën van je implantaten te verwijderen.

Maar vaak is dat wat lastiger dan bij gewone tanden, wat maakt dat ontstekingen rondom implantaten redelijk veel voorkomen. Zoals gezegd zijn er niet echt goede cijfers over, maar is het wel duidelijk dat het vrij veel gebeurt. De implantaatontstekingsziekte peri-mucositis, bijvoorbeeld, komt volgens sommige schattingen bij 43% van de patiënten voor, en volgens andere zelfs bij 80%. Met dat in je achterhoofd is het extra belangrijk je implantaten goed te verzorgen. Dus: hoe doe je dat?

Speciale tandpasta en Implaclean

Je tandarts of mondhygiënist zal je waarschijnlijk de nodige instructies geven over hoe je je implantaten het beste verzorgt. Daarnaast kan het een goed plan zijn je mondverzorging wat meer af te stemmen op je implantaten. We zullen een aantal dingen noemen die verstandig zouden kunnen zijn, en voorbeelden geven van producten die je daarbij kunnen helpen.

Zo is het een idee (en misschien raadt je tandarts het je ook wel aan) om een speciale tandpasta voor implantaten te gaan gebruiken. Een voorbeeld van zo’n tandpasta is Implaclean. Deze tandpasta werkt op basis van actieve zuurstofdeeltjes, volgens een formule die de ontwikkelaars van Implaclean de Ardox-X-Technologie noemen. Deze actieve zuurstofdeeltjes zijn speciale zuurstofdeeltjes, die de celwanden van schadelijke bacteriën in je mond afbreken, zodat ze doodgaan. Daardoor werkt Implaclean erg goed om plakvorming in je mond te voorkomen, en op die manier het tandvlees rondom je implantaten ontstekingsvrij te houden. Ook voorkomt deze tandpasta een slechte adem en helpt deze om kleurverschillen tussen implantaten en echte tanden tegen te gaan. Daarnaast bevat Implaclean het eiwit lactoferrine, dat sterk desinfecterend werkt en daarmee de werking van de actieve zuurstof ondersteunt. Bovendien is deze tandpasta niet schurend of zuur, en bevat deze weinig fluoride (de meeste tandpasta’s bevatten minstens 1200 ppm fluoride, en Implaclean slechts 200). Dat laatste is een voordeel voor mensen met implantaten, omdat fluoride de titaniumlaag van een implantaat kan aantasten. Deze tandpasta is dus effectief om implantaten op een veilige manier te reinigen en het tandvlees eromheen gezond te houden.

Een extra zachte tandenborstel

Ook is het een goed plan om een extra zachte tandenborstel te gaan gebruiken, want eentje met te stevige haren zou je implantaten kunnen beschadigen. Een voorbeeld van zo’n extra zachte tandenborstel is de GUM End Tuft Tandenborstel. Deze heeft een borstelgedeelte met fijne, zachte nylonharen die dicht op elkaar zitten ingeplant. De haren in het midden zijn wat langer, zodat je overal goed bij kunt. Ook heeft deze tandenborstel een handige kleine borstelkop, waarmee je gemakkelijk door je mond kunt manoeuvreren, en een prettig handvat.

Heb je een elektrische tandenborstel, dan kun je de Oral-B OrthoCare Essentials Opzetborstels eens proberen. Dit is een setje van drie opzetborstels: twee met zachte, fijne haren en eentje met wat stevigere, die in een soort punt naar voren zijn geplaatst. Met die eerste twee opzetborstels kun je de oppervlakken van je implantaten op een zachte, maar efficiënte manier reinigen. De puntige opzetborstel kun je daarna gebruiken om de moeilijk bereikbare plekken van je implantaten mee te doen. Op die manier wordt je hele gebit grondig gereinigd.

Mondspoelmiddel: Perio-Aid

Naast goed je tanden te poetsen met een zachte tandenborstel en speciale tandpasta, kan het in sommige situaties een goed plan zijn om nog iets extra’s voor je implantaten te doen, bijvoorbeeld als je een extra hoog risico loopt op ontstekingen. Het kan goed dat je tandarts je dan een bacteriedodend mondspoelmiddel adviseert, zoals Perio-Aid Mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel bevat namelijk de stof chloorhexidine (vaak afgekort tot CHX), die sterk desinfecterend werkt, zodat tandplak geen kans krijgt. Daarnaast zit er 0,05% cetylpyridiniumchloride (wat vaak wordt afgekort tot CPC) in. Deze stof werkt ook bacteriedodend, en versterkt verder de werking van de CHX. Bovendien is Perio-Aid Mondspoelmiddel alcoholvrij, zodat het geen irritaties aan je tanden, tandvlees of implantaten veroorzaakt. Er zijn twee varianten: Perio-Aid 0,12% Mondspoelmiddel en Perio-Aid 0,05% Maintenance Mondspoelmiddel. De eerste bevat 0,12% CHX en mag doorgaans maar maximaal drie weken achter elkaar gebruikt worden, en is bedoeld voor een tijdelijke extra sterke remming van de plakvorming in je mond, bijvoorbeeld als je implantaten net zijn geplaatst. De tweede bevat 0,05% CHX en kan – zoals de naam ook al aangeeft – langer worden gebruikt om de implantaten te onderhouden.

Interdentale reiniging: TePe Ragers Origineel

Tenslotte is het natuurlijk ook heel erg belangrijk om in de ruimtes tussen je implantaten en tanden te reinigen, want ook daar zit tandplak. Dit kun je doen met flosdraad, maar soms kan dat snijden in het gevoelige tandvlees rondom een implantaat, dus als de tussenruimte groot genoeg is, is het misschien beter om een rager te gebruiken. Je zou bijvoorbeeld TePe Ragers Origineel eens kunnen proberen. Deze ragers hebben namelijk een heel prettig handvat, dat je makkelijk kunt hanteren. Het ijzerdraadje is daarnaast bedekt met een kunststofcoating, zodat je alle tussenruimtes grondig schoon kunt maken zonder ze te beschadigen. Het handvat en ijzerdraadje zijn verder uit één stuk gemaakt, met als gevolg dat TePe Ragers Origineel niet afbreken. Bovendien zijn er maar liefst negen verschillende maten, zodat je precies degene kunt kiezen die bij jouw gebit past.

Het beste onderhoud voor implantaten

Ontstekingsziektes rondom implantaten komen vrij veel voor, dus is het belangrijk om je implantaten goed te verzorgen. Je tandarts of mondhygiënist zal je daar zeker advies over geven, en daarnaast kun je je mondverzorging iets meer aanpassen op je implantaten. Dat kan bijvoorbeeld door een speciale tandpasta voor implantaten te gaan gebruiken, zoals Implaclean, en een extra zachte tandenborstel of opzetborstel te zoeken. Ook kan het handig zijn een mondspoelmiddel met chloorhexidine of een andere ontsmettende stof te gaan gebruiken, zoals Perio-Aid Mondspoelmiddel. En natuurlijk is het ook erg belangrijk om de ruimtes tussen je tanden en implantaten goed schoon te houden, bij voorkeur met ragers, zoals TePe Ragers Origineel. Op die manier kun je zo lang mogelijk zorgeloos van je implantaten genieten.