• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Bleken met gevoelige tanden

Bleken met gevoelige tanden

Als je last hebt van gevoelige tanden, is het maar de vraag of het een verstandig plan is om te gaan bleken. Van veel bleekmiddelen krijg je immers gevoeliger tandvlees en pijnlijke tanden. En als je tandvlees al gevoelig was en je tanden al pijnlijk waren, zit je daar natuurlijk niet echt op te wachten. Maar gelukkig zijn er ook manieren om gevoelige tanden witter te maken zónder dat de gevoeligheid verergert.

Gevoelige tanden

Het probleem bij gevoelige tanden is dat je tandvlees zich een stukje terugtrekt. Daardoor komen je tandhalzen en tandwortels bloot te liggen. En daar gaat het mis, want door je tandbeen lopen kleine kanaaltjes, waarin kleine zenuwuiteinden liggen. Deze kanaaltjes worden voor een groot deel beschermd door je tandglazuur. Alleen het kleine stukje bij je tandhalzen en tandwortels niet, omdat daar normaal gesproken tandvlees overheen ligt. Maar als dat zich teruggetrokken heeft, liggen de kanaaltjes daar ineens helemaal open voor de buitenwereld. Daardoor kunnen dingen als warme thee en koffie, koude wind of zuur eten veel makkelijker je zenuwuiteinden prikkelen. En dat kan flink zeer doen. Mensen met gevoelige tanden hebben dan ook vaak last van warmte, kou of bepaald voedsel. En daarnaast ontstaan er in het onbeschermde stukje tandbeen ook nog eens makkelijker gaatjes.

De oorzaak van terugtrekkend tandvlees kan verschillen. Soms komt het door te hard poetsen, maar het kan ook aan ontstoken tandvlees, bepaalde medicijnen, of weer heel iets anders liggen. Maar om wat voor reden je tandvlees zich dan ook terugtrekt, het gevolg is dat je gevoelige tanden krijgt. Dat is geen ramp. Als je je tanden goed verzorgt, of speciale tandpasta’s of mondspoelmiddelen gebruikt, kun je de gevoeligheid vaak al een heel eind minderen. Je tandarts of mondhygiënist kan je helpen met nog veel meer goed advies over omgaan met gevoelige tanden. Maar of je ook je tanden kunt bleken, is natuurlijk de volgende vraag.

Waterstofperoxide of het verwijderen van aanslag

Zoals gezegd hebben veel bleekmiddelen als bijeffect dat je tandvlees gevoeliger wordt en je last krijgt van pijnlijke tanden. Dat is voor iemand met gevoelige tanden natuurlijk niet prettig. Maar gelukkig gebeurt dit niet bij alle bleekmiddelen. De genoemde effecten worden namelijk vooral veroorzaakt door ingrediënten als waterstofperoxide en carbamideperoxide, die diep in je tanden dringen voor de bleekbehandeling. De wettelijke norm voor waterstofperoxide is een paar jaar geleden vastgesteld op 0,1% voor producten die zonder tussenkomst van een tandarts worden verkocht, en 6% voor producten die je via de tandarts kunt krijgen. Voor veel mensen met gevoelige tanden is dat laatste percentage al vrij hoog. Als je je tanden echt professioneel wilt bleken, kun je daarom het beste je tandarts om advies vragen. Hij of zij kan je meteen uitleggen welke extra risico’s en mogelijkheden er zijn voor mensen met gevoelige tanden.

Natuurlijk kun je ook een behandeling uitzoeken zonder peroxiden. Deze zijn minder effectief, maar ook minder schadelijk. Een goede optie is om een whiteningtandpasta te proberen. Deze tandpasta’s bevatten geen peroxiden, maar licht schurende ingrediënten. Op je tanden zit namelijk meestal een laagje aanslag, dat veroorzaakt wordt door dingen als koffie, thee, rode wijn en tabak. Whiteningtandpasta’s verwijderen dat laagje, zodat je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen. Daardoor lijken je tanden een stuk witter, zonder dat je een professionele bleekbehandeling hebt gehad. De vraag is natuurlijk wel of die schurende ingrediënten dan ook niet vervelend kunnen zijn voor gevoelige tanden. Dat kan inderdaad, maar gelukkig zijn er een aantal whiteningtandpasta’s die speciaal zijn ontworpen voor mensen met gevoelige tanden.

Whiteningtandpasta’s voor gevoelige tanden: fluoridecomplexen en nanodeeltjes

Een voorbeeld is Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta. Deze tandpasta maakt je tanden twee tinten witter in een maand tijd, maar schuurt nauwelijks. Daardoor is deze tandpasta veilig én prettig om elke dag te gebruiken, ook voor mensen met gevoelige tanden. Bovendien bevat Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta een speciaal complex dat je tanden helpt om extra veel fluoride op te nemen. Daardoor krijg je sterker tandglazuur, minder gaatjes en een grondig gereinigd gebit. Dit effect wordt nog eens versterkt dankzij de toegevoegde xylitol. Deze tandpasta helpt dus ook mee om je tanden extra goed te verzorgen. Aangezien je met gevoelige tanden makkelijker gaatjes krijgt, is dit natuurlijk mooi meegenomen. Ook bevat Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta kaliumnitraat, wat helpt om de gevoeligheid van je tanden te verminderen.  Zo krijg je wittere tanden, en worden je tanden goed verzorgd en minder gevoelig. Bovendien heeft Opalescence Whitening Sensitivity Relief Tandpasta een heerlijk frisse mintsmaak.

Een andere whiteningtandpasta voor mensen met gevoelige tanden is Vitis Whitening Tandpasta. Deze tandpasta bevat zelfs helemaal geen schurende deeltjes. In plaats daarvan werkt Vitis Whitening Tandpasta dankzij hydroxyapatietnanodeeltjes. Deze maken van nature 96% van het gewicht van je tanden uit, en zijn dus in feite een natuurlijke stof. Ze herstellen de microscopisch kleine krasjes op je tanden en vegen aanslag weg, waardoor je gebit er al na tien dagen een stuk witter uitziet. Daarnaast vormen de hydroxyapatietnanodeeltjes een beschermende laag over je tanden. Daardoor worden de openliggende zenuwkanaaltjes weer enigszins afgesloten, en vermindert de gevoeligheid. Bovendien bevat Vitis Whitening Tandpasta fluoride, wat helpt om je tanden goed te reinigen, je tandglazuur te herstellen en de vorming van tandsteen te verminderen. Deze tandpasta verzorgt dus je gebit en vermindert de gevoeligheid, maar haalt intussen wel de natuurlijke witheid van je tanden naar boven.

Een meer natuurlijke aanpak en Fluor-Aid Mondspoelmiddel voor extra verzorging

Voor wie meer van natuurlijke stoffen houdt, zijn er nog andere opties. Zo kun je AloeDent Sensitive Tandpasta proberen. Deze tandpasta bevat alleen natuurlijke ingrediënten, zoals aloe vera en paardenkastanje om je tandvlees te verzachten en gezonder te maken. Ook zit er theeboomolie in, wat helpt tegen bacteriën. Het whiteningeffect van deze tandpasta zit hem in silicadeeltjes; natuurlijke kristalletjes die zo klein zijn dat ze nauwelijks schuren, maar wel de aanslag van je tanden verwijderen. Zo worden je tanden gezonder en witter, maar zonder dat het gevoelige tanden irriteert. Bovendien heeft AloeDent Sensitive Tandpasta een heerlijke smaak dankzij de toegevoegde menthol en pepermunt.

Ook als je niet voor een whiteningtandpasta gaat, maar een professionele bleekbehandeling probeert, kun je extra letten op gevoelige tanden. Het wordt aan mensen die hun tanden bleken bijvoorbeeld wel vaker aangeraden daarna enige tijd hun mond te spoelen met Fluor-Aid Mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel bevat namelijk geen alcohol of kleurstoffen, en heeft een zuurgraad die dicht bij die van water ligt. Daardoor werkt het niet irriterend en veroorzaakt het geen tanderosie. Bovendien helpt dit mondspoelmiddel om tandgevoeligheid te verminderen. Het bevat daarnaast fluoride en xylitol, twee stoffen die helpen om de hoeveelheid tandplak in je mond te verminderen en je tandglazuur te versterken. Dit is ideaal voor mensen die net hun tanden hebben gebleekt, want vaak hebben zij enige tijd last van gevoeligere tanden en een verminderde mondhygiëne. Voor mensen die gaan bleken met gevoelige tanden is Fluor-Aid Mondspoelmiddel al helemaal aan te raden, aangezien gevoelige tanden over het algemeen sowieso al wat meer reiniging en verzorging nodig hebben.

Bleken met gevoelige tanden

Voor mensen met gevoelige tanden die willen bleken, kan het even opletten zijn. Sommige bleekmiddelen maken je tanden namelijk even pijnlijk of veroorzaken gevoelig tandvlees, en als je al gevoelige tanden had, is dat natuurlijk niet prettig. Maar gelukkig zijn er zat mogelijkheden die overblijven, zoals whiteningtandpasta’s of Fluor-Aid Mondspoelmiddel. Als je gevoelige tanden hebt en wilt gaan bleken, is het een goed plan om je tandarts om advies te vragen. Hij of zij weet immers het beste wat er in jouw situatie het handigst is. Maar hoe je het dan ook precies doet, ook als je gevoelige tanden hebt zijn er altijd mogelijkheden om te bleken als je dat wilt.