• Vandaag besteld morgen in huis*
 • Gratis bezorgd vanaf €75

Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij

Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij

Bij Tandonline hebben we sinds kort niet alleen Bluem Tandpasta, maar ook Bluem Tandpasta Fluoridevrij in ons assortiment. Het verschil is duidelijk: in de ene versie zit wel en in de andere geen fluoride. Toch betekent dit meer voor de werking van de tandpasta’s dan je zou denken. Die werking is op zichzelf trouwens ook al behoorlijk interessant. Beide tandpasta’s worden namelijk gemaakt door Bluem, een bedrijf met een bijzonder verhaal, volgens een speciale formule met actieve zuurstof. We gaan kijken hoe deze formule werkt en welke effecten Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij daardoor hebben. Want wat maakt die actieve zuurstof eigenlijk zo interessant? In welke situaties kan Bluem Tandpasta of Bluem Tandpasta Fluoridevrij een aanrader voor je zijn? En wat zijn de voor- en nadelen van de fluoridevrije versie ten opzichte van de gewone Bluem Tandpasta?

Van hockey naar tandpasta

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, beginnen we bij het verhaal van Bluem en hun bijzondere formule. Het begon allemaal op een hockeyveld, ergens in 2009. Fokke Jan, een ex-internationaal hockeyer, liep tijdens de wedstrijd een blessure op toen de bal keihard tegen zijn knie kwam. Hij moest van het veld af, en terwijl hij vanaf de bank de wedstrijd volgde, kwam er een toeschouwer op hem af die zei dat hij een crème had die misschien zou helpen, en vroeg of hij het wilde proberen. Fokke Jan had weinig te verliezen en ging akkoord. Tot zijn grote verbazing genas de wond veel sneller dan hij had verwacht. Hij kwam erachter dat de toeschouwer Peter Blijdorp heette, en de vader was van één van zijn teamgenoten. Hij had vijfentwintig jaar ervaring als kaakchirurg en implantoloog en had maar liefst vijftig wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. De laatste jaren had hij een formule ontwikkeld met zuurstof, die het genezingsproces bij zijn klanten kon versnellen.

Aangezien Fokke Jan ook last had van ontstoken tandvlees, besloot hij voor de tweede keer te helpen met testen, en opnieuw genas het sneller dan hij verwachtte. In de weken die volgden kreeg hij het idee van de formule met actieve zuurstof niet meer uit zijn hoofd, tot hij op een gegeven moment Peter Blijdorp belde en zei dat iets als dit meer mensen kon helpen, en daarom een geheim was dat niet behouden mocht blijven. Ze richtten samen Bluem op, aanvankelijk alleen met de fluoridevrije tandpasta, maar later ook met mondwater, mondspray en nog veel meer. Bluem groeide uit tot een bedrijf met vele specialisten en distributeurs, dat geadviseerd wordt door tandartsen, implantologen en mondhygiënisten over de hele wereld. De formule van Peter Blijdorp sloeg dus inderdaad aan, en bleek veel mensen met mondproblemen te kunnen helpen. Maar wat, zul je je inmiddels afvragen, houdt die bijzondere formule dan precies in?

Honing en zuurstof

De basis van de formule zit hem in honing. Dit klinkt misschien wat vreemd, aangezien je waarschijnlijk vooral aan honing denkt als lekker voor in de thee. Toch is het eigenlijk best logisch: naar honing is namelijk de laatste vijftien jaar veel onderzoek gedaan in de geneeskunde, omdat uit meer en meer onderzoeken blijkt dat het wondgenezing bevordert. Honing werkt sterk antibacterieel en vermindert  de ontsteking en zwelling van een wond. Dat effect is er ook voor je tandvlees. Honing bestrijdt de zes meest voorkomende schadelijke bacteriën in je mond, geneest wondjes (zoals aften) en bevordert de genezing van je tandvlees als het ontstoken is.

Dat komt omdat in honing bepaalde enzymen (speciale eiwitten) zitten die als ze in contact komen met speeksel langzaam zuurstof afgeven. En zuurstof beïnvloedt wondgenezing op maar liefst zes verschillende manieren:

 1. Het verbetert de stofwisseling en verhoogt de energieproductie van cellen, waardoor de vele processen die nodig zijn bij wondgenezing makkelijker op gang kunnen komen en meer kunnen plaatsvinden.
 2. Het zorgt voor meer celdeling (en dus meer cellen die iets kunnen doen) en bevordert de zogenaamde re-epithelialisatie. Dat laatste is de naam van het proces waardoor speciale cellen (genaamd epitheelcellen) beginnen met het vormen van nieuwe huid over een wond.
 3. Het zorgt ervoor dat er meer collageen wordt gemaakt. Dit stofje is één van de belangrijkste bestanddelen van je huid en slijmvliezen. Meer collageen maakt je weefsels sterker.
 4. Het bevordert je afweer, aangezien veel afweermechanismen van je lichaam zuurstof nodig hebben.
 5. Het verbetert de vorming van nieuwe bloedvaten, waardoor je weefsels zich sneller vernieuwen (wat natuurlijk wel fijn is als er een wond moet helen).
 6. Het bevordert allerlei signaalprocessen in je lichaam, zodat groeifactoren (speciale eiwitten die helpen om te vernieuwen en herstellen) weten wat ze moeten doen en waar ze moeten zijn.

In je mond betekent dit heel biologieverhaal dat wondjes sneller genezen, schadelijke bacteriën worden bestreden en de weefsels (tandvlees, tanden, wangslijmvliezen etc.) worden versterkt. De actieve zuurstof alleen al maakt Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij dus erg handig om je mond goed mee te verzorgen.

Maar de formule van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij heeft nog twee andere actieve ingrediënten: xylitol en lactoferrine. Dat laatste is een eiwit uit koemelk (hoewel het ook voorkomt in moedermelk en paardenmelk), wat sterk ontstekingsremmend werkt en daarmee het effect van actieve zuurstof versterkt. Xylitol is een natuurlijke stof die met name veel voorkomt in de vezels van groenten en fruit, maar ook in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam. Het heeft een sterk antibacteriële werking, en voorkomt bovendien dat bacteriën zich aan je tandvlees of tandglazuur kunnen hechten. Daardoor voorkomt het tandvleesontsteking en gaatjes, en helpt het om je mond gezond te houden. Wat de formule van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij dan weer niet bevat, zijn schurende bestanddelen, omdat die je tandvlees en tandglazuur kunnen beschadigen. Bovendien is de hele formule pH-neutraal, wat betekent dat deze niet zuur of basisch is, waardoor deze zeker weten veilig is.

Effect en gebruik van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij

Na alle uitleg van de actieve ingrediënten in de formule kunnen we samenvatten wat het effect van Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij is. Beide tandpasta’s helpen om je tanden en tandvlees gezond te houden, dankzij hun antibacteriële, helende en versterkende werking. Ze beschadigen je tanden daarbij bovendien niet, omdat ze pH-neutraal zijn en geen schurende bestanddelen bevatten. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik, net zoals je een normale tandpasta zou gebruiken: twee keer per dag twee minuten poetsen. Je kunt ze preventief gebruiken (dus om problemen te voorkomen) of juist als je al problemen in de mond hebt. De aandoeningen waarbij Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij doorgaans voor worden aanbevolen zijn:

 • Bloedend tandvlees (vaak het begin van tandvleesontsteking)
 • Gevorderde tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis dus)
 • Een droge mond
 • Een slechte adem (halitose)
 • Aften (kleine wondjes of blaasjes in je mond)

Bluem Tandpasta Fluoridevrij is daarnaast ideaal voor de dagelijkse verzorging van implantaten. Doordat deze tandpasta namelijk geen fluoride bevat, tast deze de toplaag van implantaten niet aan. Deze toplaag wordt immers vaak gemaakt van titanium, dat makkelijk afbreekt door fluoride of andere schurende bestanddelen. Op die manier blijven je implantaten en protheses dus beschermd tegen bijvoorbeeld peri-implantitis (ontstekingen rond implantaten) en wordt een bestaande ontsteking geremd. Bovendien behoudt Bluem Tandpasta Fluoridevrij witte tanden en vermindert deze het kleurverschil tussen protheses en echte tanden.

Als je implantaten hebt, is Bluem Tandpasta Fluoridevrij dus erg handig. Maar dat wil zeker nog niet zeggen dat de Bluem Tandpasta met fluoride dat niet is. Deze tandpasta kwam later dan de oorspronkelijke fluoridevrije versie, op aandringen van vele tandartsen. Bluem werkt namelijk graag met natuurlijke ingrediënten, en had het aanvankelijk niet zo op fluoride. Deze tandpasta bevat dan ook geen chemische sodium- of natriumfluorie, zoals de meeste fluoridetandpasta’s, maar calciumfluoride. Dit is de meest natuurlijke vorm van fluoride, die toch alle positieve effecten ervan heeft, waardoor Bluem Tandpasta een goede fluoridetandpasta geworden is. De fluoride zorgt ervoor dat je tandglazuur hard blijft, zodat je tanden minder kwetsbaar worden voor schadelijke bacteriën en zuren, waardoor je tandvlees gezond blijft en gaatjes en andere slijtage aan je gebit worden voorkomen.

Bluem Tandpasta en Bluem Tandpasta Fluoridevrij

Wat ooit met een knieblessure op een hockeyveld begon, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met twee tandpasta’s die al veel mensen met mondproblemen hebben kunnen helpen. De formule met actieve zuurstof uit honingenzymen, lactoferrine en xylitol zorgt voor gezonde tanden en gezond tandvlees, doordat bacteriën worden vernietigd, wondjes worden geheeld en je tandglazuur en tandvlees worden versterkt. Dat kan handig zijn bij veel verschillende mondproblemen. De versie zonder fluoride is daarnaast ideaal voor de dagelijkse verzorging van implantaten, omdat deze niets bevat dat protheses of implantaten kan beschadigen en bovendien het kleurverschil vermindert. De versie met fluoride helpt extra goed tegen ontstoken tandvlees, gaatjes en andere slijtage aan je gebit. Beide hebben dus zo hun eigen voordelen, en het is uiteindelijk aan jezelf welke je het prettigst of het meest praktisch vindt. Hoe dan ook zijn beide tandpasta’s erg handig voor een professionele mondverzorging.