• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Conische of cilindrische ragers?

Conische of cilindrische ragers?

Er bestaan inmiddels ontzettend veel verschillende soorten ragers. Toch kun je ze best makkelijk in ‘soorten’ onderverdelen. Zo heb je ‘echte’ ragers en soft picks. En de ‘echte’ ragers kunnen we dan weer verdelen in conische en cilindrische ragers. Cilindrische ragers zijn ragers met een vaste breedte, die dus een soort cilindervorm hebben. Conische ragers, zoals die van Lactona EasyDent, hebben geen vaste breedte, maar beginnen smal en eindigen breder. Het grote voordeel van conische ragers, is dat je meerdere maten in één hebt. Daarom zijn ze ook zo populair. Maar cilindrische ragers, zoals Lactona Interdental Cleaners, zijn aan de andere kant ook wel weer handig. Met die vaste maat kun je immers beter kiezen wat er bij jouw gebit past. Maar zijn conische ragers dan handiger dan cilindrische ragers of andersom? Als je je gebit gezond wilt houden, welke ragers zijn dan handiger?

Dubbelblind conische of cilindrische ragers verdelen

Dit vroeg een aantal onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Van Amsterdam en de Kliniek van Parodontologie te Rotterdam zich ook af. Ze deden daarom een onderzoek naar welke soort ragers het beste werkt voor mensen die goed op de gezondheid van hun gebit moeten te letten. Ze voerden het onderzoek daarom uit op mensen die behandeld werden voor parodontitis (aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een te slechte mondhygiëne). Een beetje de extreme gevallen dus, maar op die manier krijg je wel de duidelijkste resultaten. In totaal meldden 51 vrijwilligers zich aan om mee te doen.

Deze mensen kregen vervolgens willekeurig conische of cilindrische ragers toegewezen. Dit gebeurde ‘dubbelblind’. Dat betekent: noch de onderzoekers noch de mensen zelf wisten wie welke ragers zou krijgen. In de wetenschap is dubbelblind onderzoek een manier om te voorkomen dat mensen onbewust het onderzoek beïnvloeden. Als een onderzoeker bijvoorbeeld denkt dat conische ragers beter zijn en weet dat hij iemand onderzoekt die conische ragers heeft gebruikt, zou hij makkelijker kunnen denken dat de resultaten slechter zijn. Maar goed, in dit geval was het onderzoek dus naar beide kanten ‘blind’. Iedereen kreeg individueel informatie over hoe je een rager op de goede manier gebruikt. Ook werd bij iedereen heel exact de juiste maat rager bepaald. Op die manier werd voorkomen dat de ene rager er slechter uit zou komen dan de andere doordat iemand met de verkeerde techniek of de verkeerde maat rager aan de gang was gegaan. En toen alle externe factoren die het resultaat zouden kunnen beïnvloeden zo goed mogelijk waren uitgesloten, kon het onderzoek beginnen.

Drie maanden

Op de eerste dag werden alle vrijwilligers onderzocht op de volgende drie dingen:

  1. Plakscores (hoe meer plak, hoe groter de kans dat je gebitsproblemen krijgt. Het is erg belangrijk alle plak op tijd weg te halen)
  2. Bloeden van het tandvlees (ontstoken tandvlees bloedt sneller)
  3. De diepte van de pockets (pockets zijn de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees. Diepere pockets betekent over het algemeen een ongezonder gebit)

Daarna kregen de vrijwilligers de opdracht om drie maanden lang elke dag te gaan reinigen met de ragers die ze toegewezen hadden gekregen. Na deze drie maanden werden ze opnieuw op de bovenstaande dingen onderzocht. Het resultaat? In het algemeen lijkt er niet echt een verschil te zijn tussen conische of cilindrische ragers. Al helemaal op de diepte van pockets niet, en dat is toch verreweg het belangrijkste punt van het lijstje (dieper wordende pockets zijn het meest alarmerende signaal als het gaat om nare aandoeningen). Toch waren de plakscores en het aantal bloedingen net iets hoger bij de conische ragers. Een klein verschil was er dus wel. De onderzoekers concludeerden hun studie dan ook met het advies: “Heb je echt tandproblemen, dan zou je eerste keus een cilindrische rager moeten zijn”.

De beste rager

Betekent dit nu dat cilindrische ragers beter zijn dan conische? Misschien wel. Maar misschien ook wel niet. Het gemeten verschil is immers zo klein dat het uitmaakt voor mensen met parodontitis, maar het is nog maar de vraag of het iets scheelt voor mensen met een gezond gebit. Wat dat betreft is de wetenschap veel duidelijker als het gaat om de vraag óf je ragers zou moeten gebruiken. Het is namelijk al meer dan eens aangetoond dat wél ragers gebruiken veel beter is dan het niet te doen. Dus als je ragers gebruikt, ben je goed bezig. En of dat dan Interprox Plus Conical Blauw of Interprox Premium Cylindrical Blauw is, tsja, dat maakt dan niet zo heel veel meer uit.