• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Curasept Tandpasta en CHX volhouden

Curasept Tandpasta en CHX volhouden

Als tandarts hoop je als je iets voorschrijft altijd maar dat je patiënt zich eraan houdt. En tsja, jammer genoeg is dat lang niet altijd het geval.  Al helemaal niet als je iets voorschrijft zoals chloorhexidine, dat je tanden verkleurt en je smaak verandert. Curasept Tandpasta is speciaal voor mensen die chloorhexidine willen gebruiken zonder het op te geven. Het wordt daarom ook aanbevolen: mensen die deze tandpasta gebruiken, stoppen minder snel met chloorhexidine. Maar waarom eigenlijk? Laten we maar gewoon bij het begin beginnen.

CHX: minder bacteriën en meer verkleuringen

Chloorhexidine(CHX) is een stofje dat tegenwoordig veel in tandproducten wordt gebruikt. Dat komt doordat het een sterk antibacteriële werking heeft. En dat is dan weer goed voor je tanden, want minder bacteriën betekent minder plak (plak bestaat immers voor een groot deel uit bacteriën) en minder plak betekent minder kans op nare aandoeningen. CHX is dus erg goed in bacteriën verwijderen, maar dat is nog niet alles. Dit stofje blijft namelijk over het algemeen lang op dezelfde plek. Daardoor blijft het lang op je tanden zitten, waar het zijn werking blijft uitvoeren. Zo heeft CHX een positief langetermijneffect op je gebit. Als je het dan met regelmaat blijft gebruiken, verbetert dit je mondhygiëne.

CHX heeft dus een antibacteriële werking op je gebit, die lange tijd aanhoudt. Dat maakt het een handige stof voor in tandproducten. Er zijn dan ook allerlei mondspoelmiddelen en tandpasta’s op de markt met CHX erin. Toch heeft dit stofje ook minder prettige eigenschappen. Zo staat CHX erom bekend dat het je smaak verandert. Ook verkleuren je tanden over het algemeen van deze stof. Dit is de reden dat veel patiënten die CHX aanbevolen krijgen het niet volhouden om het te blijven gebruiken. Wat best begrijpelijk is: het is niet prettig als je smaak verandert door je tandpasta en al helemaal niet als je tanden er ook nog eens bruin van worden. Toch is het altijd jammer als mensen hun therapie niet vol kunnen houden.

Curasept Tandpasta is één van de vele tandpasta’s met CHX. Deze tandpasta werkt daardoor ondersteunend als je ook mondspoelmiddelen gebruikt waar CHX in zit. Curasept Tandpasta bevat fluoride, en beschermt daardoor tegen gaatjes en plak. Dit wordt nog eens flink versterkt door de CHX. Er zijn twee versies: eentje met 0,05% CHX en eentje met 0,12% CHX. Maar Curasept Tandpasta is geen normale tandpasta als het om dit stofje gaat. Curasept Tandpasta heeft namelijk alle voordelen van CHX, zonder de nadelen. Maar hoe kan dat?

Curasept tandpasta, controversiële stofjes en ADS

Curaprox, de maker van Curasept Tandpasta, heeft na jarenlang onderzoek iets ontwikkeld dat ADS heet. Dit staat voor Anti-Discolorisation System. Het idee is dat dit scheikundige systeem de kleureffecten van CHX tegengaat, terwijl de positieve effecten van het stofje behouden blijven. Curasept Tandpasta veroorzaakt dankzij dit systeem dan ook geen verkleuringen aan je tanden.

Ook op het probleem van smaakvermindering is iets gevonden. Veel tandpasta’s bevatten namelijk een stofje dat SLS heet. Dit is een andere naam voor natriumdodecylsulfaat, de stof in tandpasta die ervoor zorgt dat je smaak verandert. Als je na het tandenpoetsen dus ineens merkt dat sinaasappelsap heel anders smaakt, dan komt dat door de SLS. De laatste jaren is er wat controverse ontstaan rondom dit stofje. Zo zijn er onderzoeken die laten zien dat SLS aften kan veroorzaken, maar ook onderzoeken die juist beweren van niet. Wat in elk geval wel zeker is, is dat SLS de werking van CHX negatief beïnvloedt. Curasept Tandpasta bevat dan ook geen SLS. Daarmee zijn twee problemen in één klap opgelost: de CHX kan gewoon zijn werk doen én deze tandpasta heeft geen invloed op je smaak. De negatieve invloeden van CHX op je smaak kunnen namelijk helemaal worden tegengewerkt door ADS.

CHX volhouden

Samengevat zijn beide problemen van CHX dus opgelost. Curasept Tandpasta is dus een CHX-tandpasta die alle voordelen van dit stofje weet te benutten, zonder dat de nadelen ervan ook moeten worden ondergaan. Poetsen met Curasept Tandpasta maakt het dus veel makkelijker om het gebruik van CHX vol te houden. Tandartsen bevelen deze tandpasta dan ook vaak aan aan hun patiënten. Wat nog eens extra meehelpt, is dat Curasept Tandpasta geen alcohol bevat, waardoor deze tandpasta niet irriteert. Zo kun je CHX gebruiken zonder gelijk verkleuringen en smaakveranderingen te krijgen, en wordt je gebit binnen de kortste keren weer helemaal mooi en gezond.