• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

De allercomfortabelste ragers

De allercomfortabelste ragers

Ragers zijn heel belangrijk voor een gezond gebit. Het wordt namelijk door veel tandartsen aanbevolen om elke dag even een momentje te nemen om rustig tussen al je tanden te reinigen. Dat houd je natuurlijk een stuk makkelijker vol als je ragers hebt die extra prettig zijn in het gebruik. Doordat het handvat heel fijn is, bijvoorbeeld, of doordat de haren heel zacht zijn. Maar welke ragers moet je dan precies hebben als je voor optimaal gebruiksgemak gaat? Wat zijn de allercomfortabelste ragers?

Ragers voor een gezond gebit

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, beginnen we met nog eens uit te leggen waarom ragers zo belangrijk zijn voor een gezond gebit. Op je tanden vormt zich namelijk elke dag plak: een dun, witgelig laagje dat voornamelijk uit bacteriën bestaat. Als je dit niet op tijd weghaalt, gebruiken die bacteriën de suikers uit je eten om zuren te gaan maken. Die zuren tasten je tandglazuur aan. Ook raakt je tandvlees van al die bacteriën ontstoken. Het wordt dan rood, zwelt op en gaat makkelijk bloeden. Bovendien verkalkt de achtergebleven tandplak na een tijdje tot tandsteen, wat veel moeilijker weg te halen is (daar zul je meestal de tandarts voor nodig hebben). Hieraan hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Zo komen er dus meer en meer bacteriën, en daarmee meer en meer zuren. Uiteindelijk krijg je daarvan gaatjes. Ook kan de ontsteking zo erg worden dat deze je kaakbot aantast. Je tandvlees laat dan los van het kaakbot, waardoor je tanden en kiezen losser in je mond komen te staan. Soms kun je door de ontsteking dus zelfs tanden of kiezen kwijtraken. Maar meestal komt het gelukkig zover niet. Want tandvleesontsteking is makkelijk te voorkomen en te remmen, namelijk door elke dag alle plak van je tanden te verwijderen.

In de eerste plaats doe je dat door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Maar tussen je tanden zit natuurlijk ook plak. Om die ook weg te halen, zul je dus ook tussen je tanden moeten reinigen. Dat heet ook wel interdentale reiniging (van het Latijn: inter betekent ‘tussen’ en dentes betekent ‘tanden’). Je kunt er flosdraad, ragers of stokers voor gebruiken. Over het algemeen wordt aanbevolen om flosdraad te gebruiken voor de kleinste interdentale ruimtes, stokers voor de wat grotere en ragers voor de gemiddelde tot grote interdentale ruimtes.

Ragers zijn dus erg belangrijk om je tanden en tandvlees gezond te houden. En zoals gezegd: de goede gewoonte van elke dag ragers gebruiken is makkelijker vol te houden als je comfortabele ragers hebt. De volgende vraag is dan natuurlijk: wat kan er precies comfortabel zijn aan een rager? We geven het antwoord in de vorm van een paar voorbeelden, die allemaal op hun eigen manier net een beetje prettiger zijn in het gebruik.

Lactona EasyGrip: een heel prettig handvat

Ten eerste heb je de ragers van Lactona EasyGrip. De borsteltjes van deze ragers bestaan uit zachte, stevige nylonfilamenten, die heel dicht op elkaar zitten. Dat zorgt voor een prettige, maar grondige reiniging van de ruimtes tussen je tanden. Het ijzerdraadje is met kunststof gecoat, zodat de ragers ook nog eens veilig zijn om te gebruiken. Maar wat deze ragers vooral bijzonder maakt, is het extra gebruiksvriendelijke handvat. De ragers van Lactona EasyGrip hebben namelijk een zeshoekig handvat dat van twee verschillende materialen is gemaakt. Het ene materiaal is relatief hard, zodat het handvat stevig is, en het andere is wat zachter, zodat het prettig is om vast te pakken. Ook is het handvat iets langer dan bij de andere ragers van Lactona, zodat je beter bij de plekken achterin je mond komt. Bovendien zit bij elke rager een beschermkapje. Dit kun je niet alleen gebruiken om de ragers hygiënisch op te bergen, maar ook nog eens om het handvat te verlengen als je toch ruimte tekort komt. Zo hoef je nooit moeilijk te doen voor de lastigere interdentale ruimtes. Het speciale handvat maakt de ragers van Lactona Easygrip dus naast effectief ook nog eens heel comfortabel in het gebruik.

Natuurlijk is het verder fijn als een rager goed tussen je tanden past. Ook dat zit wel goed bij de ragers van Lactona EasyGrip: er zijn maar liefst acht verschillende maten. Zes daarvan hebben een vaste borsteldiameter, die varieert van 1,9 mm tot 5,0 mm. Daar vind je dus altijd wel eentje tussen die goed bij het formaat van jouw interdentale ruimtes past. Zijn die niet allemaal even groot, dan zijn er ook twee conische maten van Lactona EasyGrip, waarvan de borsteldiameter taps toeloopt, zodat je eigenlijk verschillende maten ragers in één hebt. De eerste (Type A) varieert van 2,5 mm tot 5,0 mm en de tweede (Type B) van 3,0 mm tot 7,0 mm.

Tandex Flexi: lekker flexibel

De ragers van Tandex Flexi zijn ook bijzonder makkelijk in het gebruik, en net als bij de ragers van Lactona EasyGrip zit hem dat in het speciale handvat. Het handvat van deze ragers is echter niet bijzonder omdat het extra prettig is om vast te pakken, maar omdat het heel flexibel is. Daardoor kun je met deze ragers moeiteloos bij alle interdentale ruimtes komen, zonder je grip op het handvat te verliezen. Dat maakt de ragers van Tandex Flexi bijzonder praktisch en makkelijk in het gebruik. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat de borsteltjes zacht zijn, maar wel efficiënt tussen je tanden reinigen. Bovendien zit bij elk pakje ragers een handig doosje, dat je kunt gebruiken om ze op een goede manier te bewaren. Ook krijg je bij elke rager een dop, waarmee je de rager hygiënisch op kunt bergen, maar ook het handvat kunt verlengen mocht je nog steeds moeite hebben om bij bepaalde plekken te komen. En net als bij de ragers van Lactona EasyGrip zijn er ook van Tandex Flexi verschillende maten, zodat je degene kunt kiezen die het beste bij jouw gebit past. Het zijn er maar liefst negen, met een borsteldiameter die varieert van 2,5 mm tot 8,0 mm. De ragers van Tandex Flexi zijn dus erg comfortabel in het gebruik.

TePe X-Soft: extra zachte borstelharen

Maar natuurlijk hoeft het niet altijd aan het handvat te liggen dat een rager prettiger is in het gebruik. Een goed voorbeeld van ragers die op een andere manier extra comfortabel zijn, zijn die van TePe X-Soft. Het handvat en ijzerdraadje van deze ragers zijn gemaakt uit één stuk, zodat deze ragers bijna niet kunnen breken. Ook is het ijzerdraadje met kunststof gecoat, waardoor deze ragers zowel prettig als veilig zijn om te gebruiken. Maar wat ze vooral fijn maakt om mee tussen je tanden te reinigen, zijn de extra zachte borstelharen. Deze haren zijn van goede kwaliteit, en zorgen voor een zachte, maar grondige reiniging van je interdentale ruimtes. Dat is heel fijn als je bijvoorbeeld gevoelige tanden of tandvleesontsteking hebt. Maar ook zonder dat je ergens last van hebt, is een extra zachte reiniging soms gewoon veel prettiger.

De ragers van TePe X-Soft zijn er ook in verschillende maten, om precies te zijn de volgende zes:

De allercomfortabelste ragers

Samengevat: ragers zijn heel belangrijk om je mond gezond mee te houden, en om de goede gewoonte vol te houden, is het fijn als je comfortabele ragers hebt. Nu zijn er meerdere dingen die een rager extra prettig in het gebruik kunnen maken. De ragers van Lactona EasyGrip hebben bijvoorbeeld een extra gebruiksvriendelijk handvat, dat goed aanvoelt in je hand. De ragers van Tandex Flexi hebben op hun beurt een heel flexibel handvat, waarmee je makkelijker bij moeilijke ruimtes komt. En de ragers van TePe X-Soft hebben bijzondere, zachte haren die voor een grondige, maar zachte reiniging zorgen. Welke van deze drie uiteindelijk het comfortabelst is, hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeur en de situatie van jouw gebit af. En ben je op zoek naar de allercomfortabelste rager, maar weet je niet precies welke dat voor jou is of twijfel je over de maat, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist om advies.