• Vandaag besteld morgen in huis*
 • Gratis bezorgd vanaf €75

De beste elektrische tandenborstel van 2016

De beste elektrische tandenborstel van 2016

Met een elektrische tandenborstel poetsen is beter voor je gebit dan met een handtandenborstel. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken, en is ook het advies van vele tandartsen. Maar welke elektrische tandenborstel moet je dan hebben? Wat is de beste elektrische tandenborstel van 2016?

De test

De beste manier om dat uit te vinden, is door alles eens uitgebreid na te gaan en een top tien te maken. Wij hebben dat ook dit jaar weer gedaan door een aantal tandenborstels die afgelopen jaar goed verkochten op de volgende punten te bekijken:

 1. Timer. Bijna alle elektrische tandenborstels hebben tegenwoordig een timer, die een signaal geeft als je poetstijd voorbij is. Dat helpt om de aanbevolen twee minuten te poetsen. Veel tandenborstels hebben zelfs een zogenaamde quadpacer, die extra piepjes geeft om de dertig seconden. Op die manier kun je je gebit gelijkmatiger poetsen. Een goed werkende timer is dus een pluspunt voor een elektrische tandenborstel.
 2. Oplaadindicator en laadstation. Vanzelfsprekend zit er bij elke elektrische tandenborstel een oplaadstation, waarmee je de batterij weer op kunt laden als deze leeg is. Maar er zijn grote verschillen tussen elektrische tandenborstels als het gaat om opladen. Sommige laden bijvoorbeeld heel snel op, terwijl andere er uren over doen. En soms zit bij een tandenborstel ook een oplaadindicator, waarmee je precies kunt zien wanneer je hem weer op moet laden. Vaak kun je hiermee ook zien hoe lang het laden nog duurt als je eenmaal bezig bent.
 3. Poetskracht. Globaal zijn er twee verschillende soorten technologie die onder een elektrische tandenborstel zou kunnen liggen: pulserend-roterend en sonisch. Een pulserend-roterende elektrische tandenborstel maakt draaiende en trillende bewegingen, en heeft vaak een kleine borstelkop. De borstelkop van een sonische tandenborstel lijkt veel meer op die van een gewone. Sonische elektrische tandenborstels trillen dan ook alleen maar. Welk van deze twee beter werkt is onbeslist en hangt sterk van het precieze model af. Maar of een tandenborstel nu op sonische of op pulserend-roterende technologie werkt, er staat altijd bij hoeveel pulsaties, rotaties of andere bewegingen hij per minuut maakt. Dit heet ook wel de poetskracht van de elektrische tandenborstel. En natuurlijk is een elektrische tandenborstel met meer poetskracht over het algemeen effectiever dan eentje met minder poetskracht.
 4. Grip. Natuurlijk is een elektrische tandenborstel met een praktisch handvat handiger dan eentje zonder. Sommige tandenborstels hebben bijvoorbeeld een handvat met non-slipgrip, of een handvat dat speciaal ontworpen is op de vorm van je hand. Ook zijn er tandenborstels met een handvat dat waterproof is, om hem extra bestendig te maken voor gebruik in de badkamer.
 5. Poetsstanden. Een groot voordeel van elektrische tandenborstels is dat je bij steeds meer modellen keuzes kunt maken over hoe je je tanden wilt poetsen. Zo is een elektrische tandenborstel precies aan te passen aan je wensen, omdat je een speciaal programma kunt kiezen wat extra goed voor je tandvlees zorgt, of helpt om wittere tanden te krijgen, of eens extra grondig te poetsen, of nog weer iets anders. Een elektrische tandenborstel met meer verschillende poetsstanden is beter aan te passen aan jouw wensen, en daarom beter dan eentje met minder.
 6. Poetsdruksensor. Hoeveel druk je met een tandenborstel moet zetten, is een gevoelig punt als het om elektrisch poetsen gaat. Sommige mensen zetten teveel druk, waardoor ze hun tandglazuur beschadigen. Van te agressief poetsen kun je zelfs tandletsel oplopen, terwijl je juist probeert iets goeds voor je gebit te doen. Een elektrische tandenborstel met poetsdruksensor is wat dat betreft ideaal, omdat deze precies aangeeft of je meer of minder druk moet zetten
 7. Voeding. Een ander belangrijk punt om naar te kijken was de oplaadbaarheid van een elektrische tandenborstel. Hoe goed je hem kunt gebruiken, hangt bijvoorbeeld ook af van hoe snel deze oplaadt. Voor elektrische tandenborstels die op batterijen werken is het natuurlijk een voordeel als die er in de verpakking bijzitten, in plaats van dat je ze los moet bestellen. En een oplaadbare tandenborstel moet natuurlijk wel goed werken en niet constant aan het snoer hangen.
 8. Opzetborstels. Op sommige elektrische tandenborstels past zowat elk model opzetborstel, op andere juist alleen een paar heel specifieke. Ook verschilt het hoeveel opzetborstels er in de verpakking van de elektrische tandenborstel worden meegeleverd (soms zijn dit er zes, soms maar twee en soms moet je al je opzetborstels zelf aanschaffen). Hoeveel mogelijkheden je hebt met je opzetborstels en hoeveel moeite dit je nog gaat kosten, was daarom ook een factor in de totaalscore.
 9. Bijzonderheden. Er zijn tandenborstels die bijzondere extra’s hebben, die moeilijk in de rest van de lijst met extra punten te belonen zijn. Zo heb je elektrische tandenborstels met bluetoothtechnologie, met bijzondere vormgeving of met een beperkte oplage.  Als dit soort speciale dingen significant bijdragen aan de kwaliteit van de tandenborstel, moet dit natuurlijk ook worden meegenomen in de test.
 10. Prijs. De prijs van een elektrische tandenborstel kan verschillen van tien tot soms wel tweehonderdvijftig euro. Natuurlijk heb je voor die tweehonderdvijftig euro een betere tandenborstel, maar hoeveel beter is dit in verhouding tot de tandenborstel van een tientje? In een aantal gevallen is het lastig te zeggen wat de beste keuze is. De prijs-kwaliteitverhouding van een elektrische tandenborstel is daarom ook iets dat we erg belangrijk vinden.

Als je deze dingen bij elkaar neemt, krijg je een duidelijk beeld van hoe goed een elektrische tandenborstel nou precies is. Zo hebben we een top tien kunnen samenstellen met de beste elektrische tandenborstels van 2016.

De top 10 beste elektrische tandenborstels van 2016

10.Philips Sonicare Healthy White HX6711/02: Deze elektrische tandenborstel verwijdert maar liefst negentig procent van de vlekken op je tanden, die veroorzaakt worden door thee, koffie, wijn of tabak. Zo worden je tanden op een natuurlijke manier witter. Een ander groot voordeel is het zogenaamde Easy-Start-programa, dat je helpt om aan de nieuwe elektrische tandenborstel te wennen.

 1. Oral-B Vitality White & Clean: Deze tandenborstel omvat elke tand, zodat je tanden grondig worden gereinigd. Dat verbetert ook de conditie van je tandvlees. Zo krijg je een sterk en gezond gebit en voorkom je tandvleesproblemen.
 2. Oral-B Professional Care 2500: Deze tandenborstel is verkrijgbaar als Pink Box of Black Box, maar hoe dan ook is het een limited edition. Het waterbestendige handvat is ontworpen voor gebruik in de badkamer, en heeft bovendien een prachtig design. Daarnaast heeft deze tandenborstel een fantastische reinigingstechnologie en een goede timer.
 3. Oral-B Pro 2000 met patiëntenstartsset: Deze elektrische tandenborstel (die vorig jaar trouwens nog op nummer 1 stond) heeft een poetsdruksensor, batterij-indicator, timer, meerdere poetsstanden en een behoorlijk grote poetskracht. Bovendien is hij erop ontworpen mensen die net beginnen met elektrisch poetsen te helpen. Dat merk je aan het feit dat deze makkelijk in het gebruik is, en tegelijkertijd heel effectief.
 4. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9172/14: Dit is een tandenborstel die grondige reiniging en zachte reiniging combineert: hij verwijdert tot tien keer meer tandplak dan een handtandenborstel, maar is tegelijkertijd zacht voor je tanden en tandvlees. Dankzij de adaptieve reinigingstechnologie en intuïtieve druksensor is het bovendien een erg fijne tandenborstel om mee te poetsen.
 5. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9112/12: Deze elektrische tandenborstel maakt ook gebruik van adaptieve reinigingstechnologie, en heeft een intuïtieve druksensor die je helpt om minder druk te zetten. Hij verwijdert tien keer zoveel plak als een gewone handtandenborstel en verbetert op die manier de gezondheid van je tandvlees in slechts twee weken. Hoe je dan ook poetst, je gebit gaat er zeker weten op vooruit.
 6. Oral-B Pro 750: Deze tandenborstel is heel simpel, maar goed. Hoewel er weinig bijzonderheden aan zijn, is het een erg prettige tandenborstel die je gebit goed reinigt. Er zitten een prima timer en quadpacer op, de poetstechnologie werkt goed en hij is verkrijgbaar in twee kleuren: roze en zwart.
 7. Oral-B Genius 9000S: Deze fantastische elektrische tandenborstel verdient een speciaal plekje op de lijst, aangezien hij gebruikmaakt van Bluetooth-technologie om je persoonlijke feedback te geven, een 360 graden SmartRing met LED-verlichting om het handvat te veranderen en een bijzonder goed werkende timer en druksensor. Het is op dit moment de meest geavanceerde tandenborstel die je kunt hebben. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.
 8. Oral-B Pro 6000 SmartSeries: Deze elektrische tandenborstel heeft zes verschillende poetsstanden en is het oudste model dat via Bluetooth met je smartphone kan verbinden. Hij heeft geen snoer, doet lang met een batterij, en heeft een fantastische druksensor en timer (met quadpacer). Hoewel deze misschien minder geavanceerd is dan de Genius 9000S, is hij iets beter te betalen en al wat langer op de markt. Het is een uitstekende tandenborstel die je zo ongeveer alles biedt wat je nodig hebt om je gebit goed te verzorgen.
 9. Oral-B Genius 8000S: Deze tandenborstel lijkt sterk op de 9000S. Hij maakt eveneens gebruik van Bluetooth-technologie, en heeft ook een 360 graden SmartRing met LED-verlichting, slimme timer en drievoudige poetsdruksensor. Dankzij de geavanceerde positiedetectietechnologie mis je geen enkel deel van je gebit. Door de real-time, gepersonaliseerde feedback via je smartphone poets je je tanden altijd op de juiste manier, en houdt je je gebit in optimale gezondheid. Dit staat in een goede verhouding tot de prijs en het ontwerp. Dat alles maakt dat de Oral-B Genius 8000S de beste elektrische tandenborstel van 2016 genoemd mag worden.

Verbinden met je smartphone

Wat opvalt in de top tien van dit jaar, is dat er drie elektrische tandenborstels met Bluetooth-technologie bovenaan staan. Dat is niet zo’n wonder, aangezien van het begin af aan voorspeld werd dat deze technologie de tandenborstelwereld zou veranderen. Maar ook de tandenborstels van Philips Sonicare Flexcare doen het goed, zoals je ook zou mogen. Daarnaast zijn er een aantal weinig geavanceerde, maar gewoon goede en relatief goedkope tandenborstels die een mooi plekje hebben weten te krijgen, omdat een eenvoudige, praktische tandenborstel soms gewoon de beste keuze is. Wat ‘echt’ de beste tandenborstel van 2016 is, hangt wat dat betreft trouwens ook sterk af van je eigen voorkeur.

Natuurlijk is het interessant om je af te vragen of de top tien er volgend jaar ongeveer net zo uitziet. Die kans is aanwezig, maar er zijn allerlei nieuwe modellen in ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel van Nano WhiteWash. Wat dat gaat brengen, is een interessante, op dit moment nog niet te beantwoorden vraag…