• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

De beste flosboogjes

De beste flosboogjes

Elke dag goed tussen je tanden reinigen, bijvoorbeeld door te flossen, is heel belangrijk voor een goede mondgezondheid. Toch weten maar weinig mensen het vol te houden. Uit een groot onderzoek bleek een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog dat maar (ongeveer) een derde deel van de Amerikanen elke dag flost. En ergens is dat ook wel te begrijpen. Flossen is immers een lastige en vaak dan ook nog eens pijnlijke klus. Natuurlijk kun je overstappen op ragers of stokers, maar als je toch echt liever flost is er nog een andere optie, namelijk flosboogjes. Dit zijn kleine houdertjes met daarin een stukje flosdraad, die het makkelijker en prettiger maken om te flossen. Maar welke soorten flosboogjes zijn er eigenlijk en welke zijn de beste?

Flossen en tandvleesontsteking

Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om eerst nog even te herhalen waarom het zo belangrijk is om de ruimtes tussen je tanden schoon te houden. Op je tanden zet zich namelijk elke dag tandplak af. Dit is een dun, witgelig laagje dat vooral uit bacteriën bestaat. En als je het te lang laat zitten, maken die bacteriën zuren uit de suikers in je eten en drinken. Die zuren tasten je tandglazuur aan, waardoor je gaatjes krijgt. En van de vele bacteriën in je mond raakt je tandvlees ontstoken. Dat kun je als volgt herkennen: gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen heen en bloedt niet zo snel. Als je tandvlees ontstoken is, ziet het er eigenlijk het tegenovergestelde uit: het is rood, ligt losjes om je tanden en kiezen en begint te bloeden als je het aanraakt of iets eet.

Vaak zorgt ontstoken tandvlees ervoor dat je last krijgt van een slechte adem, omdat de vele bacteriën ook zwavel produceren (wat stinkt). Ook kan het ervoor zorgen dat je tandvlees zich terugtrekt, zodat je gevoelige tanden krijgt. En als de ontsteking te ver doorzet, kunnen de vezels van je kaakbot worden afgebroken. Als dat gebeurt, komen je tanden en kiezen los te staan, zodat je ze uiteindelijk zelfs kwijt kunt raken. Maar meestal komt het zover niet. Door elke dag alle tandplak te verwijderen voorkom je namelijk dat de schadelijke bacteriën de kans krijgen jouw tandvlees en tandglazuur aan te tasten, en kun je ook een beginnende ontsteking vaak nog remmen. De tandplak op het oppervlak van je tanden haal je weg met een tandenborstel en een goede fluoridetandpasta. Maar dan heb je nog niet alles gehad, want tussen je tanden zit ook plak. Deze haal je weg door bijvoorbeeld te flossen of met ragers of stokers.

Flosboogjes en de NHANES

Het enige probleem is dat de ruimtes tussen je tanden schoonhouden zo moeilijk vol te houden is. Daarover kan ook de medische epidemioloog Duong T. Nguyen van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention meepraten. Op een dag besloot hij weer eens te gaan flossen, maar hij kon nergens in zijn huis flosdraad vinden. Terwijl hij alles overhoop haalde in zijn zoektocht, vroeg hij zich af hoeveel mensen nou echt elke dag flossen. Toen hij het probeerde te checken, bleek al snel dat het nog niet echt rigoureus was uitgezocht. Voor zijn werk hielp Nguyen mee met de National Heatlh and Nutrition Examination Survey (NHANES), een groot nationaal onderzoek naar gezondheidsgewoontes met vijfduizend deelnemers per jaar. Dat gaf hem de kans om de data van meer dan negenduizend Amerikanen, die tussen 2009 en 2012 aan de studie hadden meegedaan, te bestuderen. In 2016 publiceerde hij zijn conclusies: 30% van de Amerikanen flost elke dag, terwijl 32% aangeeft nooit te flossen. De rest flost soms. Blijkbaar is het dus niet zo simpel om echt elke dag te blijven flossen. En flosboogjes kunnen helpen om daar verandering in te brengen.

Zoals gezegd zijn het kleine houdertjes, waarin een stukje flosdraad is gespannen. Dankzij de prettige houdertjes kun je flosboogjes makkelijker hanteren dan flosdraad, waardoor flossen een minder lastige aangelegenheid wordt. De kans is daarmee groter dat je het volhoudt. Er zijn een hoop verschillende soorten flosboogjes. We zullen drie voorbeelden geven, die allemaal op hun eigen manier helpen om flossen extra comfortabel of efficiënt te maken.

TePe Miniflossers voor de smalste ruimtes tussen je tanden

Een eerste voorbeeld van flosboogjes zijn de TePe Miniflossers. Deze flosboogjes hebben stevig, maar ook heel dun flosdraad. Daarnaast hebben ze een speciaal bijtplaatje aan de bovenkant. Dat maakt het makkelijker om in smalle ruimtes tussen je tanden te komen: je zet het flosboogje op de interdentale ruimte, en kunt dan met de tanden in je andere kaak op het bijtplaatje duwen, om te zorgen dat het boogje goed tussen de tanden komt (als deze beschrijving te onduidelijk is, kijk dan vooral eens naar dit verhelderende filmpje op de site van TePe zelf). Verder zijn de TePe Miniflossers meerdere keren te gebruiken, zodat je lang met een pakje doet. Bovendien hebben ze een prettig handvat, zodat je ze altijd makkelijk kunt hanteren. Met deze flosboogjes kun je dus alle ruimtes tussen je tanden grondig schoonmaken.

De Miradent Tandenstokers: flosdraad en tandenstoker ineen

Een iets andere invalshoek zien we bij de Miradent Tandenstokers. Dit zijn flosboogjes met daarin ongewaxt flosdraad, waarmee je de ruimtes tussen je tanden efficiënt kunt reinigen. En krijg je het flosdraadje er niet goed in, dan kun je de flosboogjes omdraaien. De achterkant van het handvat is namelijk een tandenstoker (wat ook meteen verklaart waarom de Miradent Tandenstokers niet, bijvoorbeeld, de “Miradent Flosboogjes” heten). Zo heb je dus eigenlijk de voordelen van flosdraad en stokers bij elkaar, en kun je met de Miradent Tandenstokers je hele gebit efficiënt reinigen.

De GUM Flossbrush met elke dag vers flosdraad

Als laatste voorbeeld is er dan nog de GUM Flossbrush. Deze lijkt niet zo heel erg op de andere flosboogjes, omdat de houder een echt handvat is, dat gemaakt is op gebruiksgemak en hanteerbaarheid. Binnenin dat handvat zitten twee compartimenten (één voor gebruikt en één voor nieuw flosdraad), en dankzij een speciaal transportsysteem gaat je flosdraad langzaam van het ene over het boogje heen naar het andere. Zo heb je dus elke keer dat je flost weer vers flosdraad. In het handvat past daarnaast behoorlijk veel, want met een GUM Flossbrush kun je ongeveer 250 keer flossen voor hij leeg is. Bovendien krijg je er een handig beschermkapje bij om hem hygiënisch op te bergen of mee te nemen op reis.

De beste flosboogjes

Nog geen derde van alle Amerikanen flost elke dag, en waarschijnlijk is het bij ons Nederlanders niet veel beter. Je kunt natuurlijk overstappen op ragers of stokers als flossen te lastig voor je is, maar je zou ook eens naar flosboogjes kunnen kijken. Ze zijn namelijk een stuk makkelijker in het gebruik dan flosdraad, zodat de kans groter is dat je het volhoudt. We hebben een aantal voorbeelden van flosboogjes gezien, en omdat ze zo verschillend zijn, hangt het helemaal van je persoonlijke situatie en voorkeuren af welke de beste zijn. Als je veel nauwe ruimtes tussen je tanden hebt, is de TePe Miniflosser een aanrader. Wil je liever ook genieten van alle voordelen van een tandenstoker, probeer dan vooral de Miradent Tandenstokers eens. En heb je graag elke dag vers flosdraad en een makkelijk wendbaar handvat, dan is de GUM Flossbrush ideaal voor jou. Hoe dan ook zijn er voor elk gebit wel goede flosboogjes om te zorgen dat je elke dag blijft flossen, en zo je tandvlees en tanden gezond houdt.