De beste tandpasta tegen parodontitis

In het vorige blogbericht hebben we besproken wat de beste tandpasta’s zijn voor als je ontstoken tandvlees wilt voorkomen. Maar soms is het zover al gekomen, of ben je er juist net van genezen. In die situatie is de kans groot dat je het advies krijgt om een tijdje met een speciale tandpasta te poetsen. Ook als je tandvlees bijzonder kwetsbaar is (en dat kan allerlei redenen hebben) kun je een speciale tandpasta voorgeschreven krijgen. Vaak zijn dit tandpasta’s met chloorhexidine (CHX), maar er zijn ook alternatieven. Hoe werken deze tandpasta’s precies? En welke is het beste?
Van gingivitis naar parodontitis
Ernstig ontstoken tandvlees ontstaat door tandplak, een dun, witgelig laagje dat zich elke dag op je tanden afzet en hoofdzakelijk uit bacteriën bestaat. Als deze plak te lang blijft zitten, maken die bacteriën namelijk zuren uit de suikers in je eten en drinken, en die zuren tasten je tandglazuur aan. Je tandvlees raakt daarvan ontstoken. Dat is als volgt te zien: gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen heen en bloedt niet snel. Als je tandvlees ontstoken is, ziet het er rood en opgezwollen uit, en bloedt het makkelijk als je het aanraakt, iets eet of je tanden poetst. Dit eerste stadium wordt door tandartsen “gingivitis” genoemd.
Als je de tandplak nog langer laat zitten, verkalkt deze tot tandsteen. Dat is veel moeilijker weg te halen dan de oude plak. Bovendien hecht zich aan tandsteen makkelijk weer nieuwe plak. Daardoor raakt je tandvlees steeds sneller en verder ontstoken. Uiteindelijk kan de ontsteking ervoor zorgen dat je tandvlees loslaat van je kaakbot. Daardoor worden de ruimtes tussen je tanden en je tandvlees (je “pockets”) dieper, en wordt ook daar tandsteen gevormd. Het gevolg is dat je tandvlees verder loslaat, de vezels in je mond kapotgaan en je kaakbot langzaam afgebroken wordt. Dat stadium heet ook wel “parodontitis”. Je krijgt dan vaak last van gevoelige tanden, omdat het onderste gedeelte van je tanden niet meer door je tandglazuur wordt bedekt, zodat de zenuwen die daar zitten bloot komen te liggen en makkelijk geprikkeld kunnen worden, wat zeer doet. Ook gaat de ontsteking vaak gepaard met een slechte adem en een vieze smaak in je mond. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot afgebroken worden, dat er tanden of kiezen uitvallen. Maar gelukkig komt het meestal zover niet.
Een goede mondhygiëne, CHX en CPC
Door elke dag alle tandplak te verwijderen, houd je namelijk je mond gezond en voorkom je dat je tandvlees ontstoken raakt. Dat doe je door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen, en daarnaast even tussen je tanden te reinigen (want daar zit ook plak) met flosdraad, ragers of stokers. Als je al ontstoken tandvlees hebt en ervoor in behandeling bent, of juist net genezen bent en terugval wilt voorkomen, kan het handig zijn om een speciale tandpasta te gaan gebruiken. Dat geldt ook voor mensen wiens tandvlees extra kwetsbaar is, bijvoorbeeld omdat je een sterk verminderde weerstand hebt, rookt, zwanger bent, diabetes hebt, erg ziek bent, veel stress ervaart of tandenpoetsen lastig is.
Vaak worden dan tandpasta’s aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt. CHX hecht zich bovendien aan je mondslijmvlies, waardoor het langdurig actief blijft. Deze stof helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen of genezen. CHX wordt vaak gebruikt in combinatie met cetylpyridiniumchloride (CPC). Deze stof versterkt namelijk het effect van CHX, omdat deze zelf ook heel sterk ontstekingsremmend werkt. Bovendien neutraliseert CPC giftige stoffen in je mond, die door bacteriën worden gemaakt om de ontsteking te versterken. Daardoor geneest tandvleesontsteking nog beter.
Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta en GUM Paroex 0,06% Tandpasta
Een eerste voorbeeld van een tandpasta met CHX en CPC is Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta. Deze tandpasta werkt dankzij de CHX (om precies te zijn 0,12%, zoals de naam al aangeeft) en CPC heel goed om de vorming van nieuwe plak te voorkomen. Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta voorkomt verder irritaties. Daarnaast zorgt deze tandpasta voor een grondige reiniging en verzorging van je gebit. Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta vormt bovendien een biofilm over je tanden en tandvlees, zodat de tandpasta langdurig werkzaam blijft. De werking van deze tandpasta is wetenschappelijk bewezen. Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen en genezen.
Ook GUM Paroex 0,06% Tandpasta (er is wat verwarring rondom de naam; soms wordt deze tandpasta ook GUM Gingidex 0,06% Tandpasta genoemd) werkt dankzij CHX en CPC. Deze tandpasta helpt daardoor goed om de bacteriën in je mond te bestrijden, en zo tandvleesproblemen te voorkomen en je gebit gezond te houden. De formule bevat daarnaast nog een aantal andere actieve ingrediënten:
- Provitamine B5: dit helpt om je tandvlees gezonder en sterker te maken
- Vitamine E: dit verzorgt de bindweefsels in je gebit
- Fluoride: dit maakt je tanden sterker en helpt tegen tandbederf
- Aloe Vera: dit verzorgt geïrriteerd weefsel
Al deze ingrediënten samen maken GUM Paroex 0,06% Tandpasta (waar trouwens 0,06% CHX inzit) een goede tandpasta tegen tandvleesontsteking, die daarnaast je gebit een extra verzorging en ondersteuning geeft.
Minder nadelen: Curasept Tandpasta Gel en Curasept Parodontaal Gel
Hoewel CHX zoals gezegd veel voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen. De belangrijkste is dat je tanden ervan kunnen verkleuren. Die verkleuringen gaan vanzelf weer weg als je geen CHX meer gebruikt, en anders kan de tandarts ze voor je weghalen, maar heel fraai ziet het er natuurlijk niet uit. Een ander nadeel is dat het gebruik van CHX je smaakbeleving kan veranderen. Gelukkig is er ook een tandpasta die ervoor zorgt dat je hier minder last van hebt, namelijk Curasept Tandpasta Gel. Deze tandpasta bevat CHX en fluoride, en helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen en genezen. Maar Curasept Tandpasta Gel bevat ook een speciaal complex, genaamd het Anti-Discolorisation System (ADS), waarvan de werking al in vele wetenschappelijke studies is bewezen. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van verkleuringen. Ook voorkomt deze tandpasta dat je smaak verandert. Het bijzondere is dat dit niet ten koste gaat van de werking van CHX, zodat je wel van alle voordelen kunt profiteren. Curasept Tandpasta Gel bevat bovendien geen SLS en alcohol, waardoor deze geen irritaties veroorzaakt. Ook heeft deze tandpasta een milde smaak. Er zijn twee versies: met 0,05% CHX en met 0,12% CHX.
Er is ook een variant met 1% CHX, genaamd Curasept Parodontaal Gel 1%. Het is eerder een gel dan een tandpasta: je kunt hem makkelijk aanbrengen op de plek waar het echt nodig is. Deze gel werkt extra sterk dankzij de hoge dosis CHX, en blijft maar liefst 12 uur actief. Curasept Parodontaal Gel 1% helpt daardoor goed voor gezonder tandvlees en sterkere tanden. Bij ernstige parodontitis helpt deze gel zelfs om te voorkomen dat je tanden en kiezen loslaten. Ook bouwt Curasept Parodontaal Gel 1% een beschermlaag op over je tanden, wat bijvoorbeeld handig is om hechtingen te beschermen na tandheelkundige behandelingen. En net als de tandpasta’s veroorzaakt Curasept Parodontaal Gel 1% geen verkleuringen of smaakveranderingen. Dat is wel zo prettig.
Alternatief: Gengigel Tandpasta
Je zou je kunnen afvragen of er geen goede tandpasta’s tegen parodontitis bestaan zonder CHX. En ja, er zijn alternatieven. Een voorbeeld is Gengigel Tandpasta. Deze tandpasta bevat geen CHX, maar werkt op basis van hyaluronzuur. Dit is een stof die van nature voorkomt in verschillende bindweefsels in je lichaam, en ook in de buitenste lagen van je tandglazuur. Het zorgt bij heel veel processen in je lichaam voor snellere genezingen en minder pijn. Daardoor werkt het ook heel goed als ingrediënt voor tandpasta. Hyaluronzuur heeft bij parodontitis de volgende effecten:
- Het activeert het genezingsproces.
- Het vermindert de zwelling en het bloeden van je tandvlees.
- Het zorgt ervoor dat de ontsteking sneller geneest.
- Het vermindert de pijn.
- Het verbetert de resultaten van professionele behandelingen.
Omdat hyaluronzuur een natuurlijke stof is, hecht het verder namelijk makkelijk aan je tandvlees, waardoor het langdurig actief blijft. Bovendien zijn er tot dusverre geen vervelende neveneffecten gevonden, waardoor deze stof veilig in het gebruik is voor iedereen. Gengigel Tandpasta is dankzij het hyaluronzuur dus een goed alternatief voor tandpasta’s met CHX.
De beste tandpasta tegen parodontitis
Samengevat: als je last hebt van ontstoken tandvlees, na een behandeling terugval wilt voorkomen of om een andere reden je tandvlees extra goed wilt verzorgen, kan een tandpasta met CHX (al dan niet in combinatie met CPC) handig zijn. Goede tandpasta’s in die categorie zijn bijvoorbeeld Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta en Gum Paroex 0,06% Tandpasta. Als je liever niet teveel van de nadelen van CHX wilt, kun je ook Curasept Tandpasta Gel eens proberen. En voor wie een alternatief zoekt voor CHX is er ook Gengigel Tandpasta, op basis van hyaluronzuur. Welke van deze tandpasta’s de beste is, is moeilijk te zeggen. Het hangt er vooral vanaf wat de situatie is van jouw gebit en wat je persoonlijke voorkeur heeft. Als je er echt niet uitkomt, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist eens om advies. Zo vind je al snel de beste tandpasta tegen parodontitis.