• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

De beste tandpasta tegen tanderosie

De beste tandpasta tegen tanderosie

Tanderosie is moeilijk te herkennen, waardoor je het vaak pas ziet als het eigenlijk al te laat is. Daarom is het belangrijk om het zoveel mogelijk te proberen te voorkomen, al helemaal als je wat meer risico op tanderosie loopt, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een droge mond. Een speciale tandpasta tegen tanderosie kan daarbij helpen, bijvoorbeeld Zendium Glazuur Protect Tandpasta of Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta. Maar wat doen deze tandpasta’s precies tegen tanderosie? En welke is het beste?

Tanderosie

Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om eerst uit te leggen wat tanderosie precies is en hoe het ontstaat. Tanderosie wordt veroorzaakt door teveel zuren in je mond. De aanwezigheid van die zuren kan dan weer meerdere redenen hebben, zoals dat je ze binnenkrijgt uit de dingen die je eet en drinkt. Frisdrank en wijn, maar ook vruchtensappen bevatten bijvoorbeeld veel zuren. Ook veel soorten fruit, en dan met name bessen, bramen, citrusvruchten en appels, zijn zuur, net als producten die veel citroenzuur bevatten, zoals slasauzen. Maar je kunt ook teveel zuren in je mond krijgen doordat je een eetstoornis hebt en veel overgeeft, waardoor er maagzuur in je mond achterblijft. Daarnaast kan een droge mond de oorzaak zijn van teveel zuren in je mond, aangezien je dan minder speeksel in je mond hebt, en je speeksel normaal gesproken de zuren in je mond neutraliseert. Er zijn dus veel verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat je teveel zuren in je mond hebt. Dan kun je last krijgen van tanderosie: de zuren lossen langzaamaan je tandglazuur op. Dat is een heel traag proces, waardoor je vaak niet door hebt wat er gebeurt totdat het al bijna te laat is. Maar als je het dan opmerkt, ziet je gebit er niet goed meer uit. Je voortanden worden dunner en gaan er wat doorschijnend uitzien, en ze krijgen rafelige bovenranden. Ook worden je tanden geler en krijgen ze donkere plekken, doordat het tandbeen onder het glazuur beter zichtbaar wordt. Daarnaast kunnen vullingen boven je tanden uit gaan steken. Omdat je minder tandglazuur hebt, worden je tanden bovendien gevoeliger en soms zelfs pijnlijk.

Tanderosie kan dus hele nare gevolgen hebben, waardoor het een goed plan is om het op tijd te voorkomen. Dat kan door je tanden goed te verzorgen, dat wil zeggen: twee keer per dag twee minuten je tanden poetsen met een goede fluoridetandpasta, tussen je tanden reinigen met ragers, stokers of flosdraad en af en toe naar de tandarts. Ook is het goed het aantal momenten dat je iets eet of drinkt te beperken: houd het bij drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor, en eet niet meer dan twee keer per dag zuur fruit. Let ook goed op wat je drinkt: bijna alle dranken zijn namelijk zuur, behalve water, thee, koffie en melk. Daarnaast is het belangrijk dat je minstens een uur voor je je tanden gaat poetsen niets zuurs meer eet of drinkt. Je tanden moeten zich namelijk even herstellen als er net zuren in je mond zijn gekomen, en als je te snel gaat poetsen kun je het verzwakte glazuur beschadigen. Een speciale tandpasta tegen tanderosie kan een goede aanvulling zijn op de bovenstaande tips. Zoals gezegd zijn Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta en Zendium Glazuur Protect Tandpasta daar voorbeelden van. Maar wat doen deze tandpasta’s eigenlijk precies?

Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta

Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta (die in het assortiment van Sensodyne zelf inmiddels van naam is veranderd, en nu Sensodyne ProGlasur Multi Action Daily Tandpasta heet) helpt om je tandglazuur te versterken, en zacht geworden tandglazuur weer harder te maken. Het resultaat is dat je tanden beter bestand zijn tegen zuur, zodat je minder makkelijk last krijgt van tanderosie. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat deze tandpasta geen agressieve ingrediënten bevat, maar een neutrale zuurgraad heeft en zacht is voor je gebit. Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta helpt daarnaast tegen gaatjes. Bovendien is deze tandpasta geschikt voor dagelijks gebruik en geeft deze je een heerlijk fris gevoel in je mond. Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta is dus een goede tandpasta voor als je graag iets extra’s wilt doen om tanderosie te voorkomen.

Zendium Glazuur Protect Tandpasta

Een andere goede tandpasta tegen tanderosie is Zendium Glazuur Protect Tandpasta (die door Zendium zelf inmiddels Zendium Tandvlees Protect Tandpasta wordt genoemd). Deze tandpasta bevat dezelfde eiwitten als speeksel, waardoor deze goed helpt om tanderosie te voorkomen. Zoals gezegd neutraliseert speeksel namelijk van nature de zuren in je mond, en daarnaast versterkt het je tandglazuur. Zendium Glazuur Protect Tandpasta verbetert daarnaast de natuurlijke weerstand van je mond, remt ontstekingen en vernietigt schadelijke bacteriën, zodat de opbouw van tandplak wordt geremd. Ook bevat deze tandpasta fluoride, wat je tandglazuur sterker maakt en helpt om gaatjes te voorkomen. Verder is deze tandpasta mild voor je tanden en tandvlees, doordat deze geen SLS, triclosan en parabenen bevat. Bovendien zorgt Zendium Glazuur Protect Tandpasta ervoor dat je tanden subtiel een beetje witter lijken, wat wel fijn is als je last begint te krijgen van tanderosie en ze er steeds geler uit gaan zien. Alles bij elkaar is dit dus een heel handige tandpasta tegen tanderosie.

De beste tandpasta tegen tanderosie

Samengevat: tanderosie is moeilijk te herkennen, maar kan heel nare gevolgen hebben. Daarom is het goed om het zoveel mogelijk te voorkomen, en een speciale tandpasta kan je daarbij helpen. Sensodyne ProGlasur Daily Protection Tandpasta maakt je tandglazuur harder, en versterkt zacht geworden tandglazuur. Zendium Glazuur Protect Tandpasta bevat dezelfde eiwitten als speeksel, en neutraliseert daardoor zuren en versterkt verder de natuurlijke weerstand van je tandglazuur. Beide tandpasta’s geven je gebit intussen een extra goede verzorging, wat wel zo handig is als je last dreigt te krijgen van tanderosie. Ook zijn ze allebei zacht voor je tanden, zodat ze in elk geval geen verdere aantasting veroorzaken. Welke van de twee tandpasta’s het beste is, is moeilijk te zeggen. Het hangt er vooral vanaf wat de precieze situatie van jouw gebit is, en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Als je twijfelt, vraag dan vooral je tandarts of mondhygiënist om advies. Hoe dan ook kun je met behulp van deze tandpasta’s makkelijk iets extra’s doen om tanderosie te voorkomen.