De beste tandpasta voor een droge mond

Na een lange presentatie te hebben gegeven, grijp je misschien meteen naar een glaasje water omdat je mond er zo droog van is geworden. Ook als je door een periode met veel stress gaat, kun je last krijgen van een droge mond. Je tong, lippen en wangen voelen plakkerig en strak aan, en je hebt continu de neiging om te drinken. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over. Maar soms ook niet. Er zijn situaties waarin je permanent last krijgt van een droge mond. Dit heet met een duur woord ook wel “xerostomie”, en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je tanden en mondslijmvlies. Meestal kan de tandarts of mondhygiënist een droge mond weer verhelpen, maar in de periode dat je er last van hebt, is het extra belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Een speciale tandpasta kan daarbij helpen. Maar wat voor opties heb je dan, en welke is de beste?
Een droge mond
Om te begrijpen hoe een tandpasta kan helpen bij een droge mond, is het eerst belangrijk om te weten wat de oorzaak van xerostomie is. Het antwoord: speekseltekort. Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar je speeksel neemt een heel belangrijke plek in in je mond. Slikken, bijvoorbeeld, zou zonder speeksel heel erg pijnlijk zijn. Ook praten en kauwen zouden moeilijker worden, net als het bewegen van je lippen, wangen en tong. Maar speeksel heeft daarnaast een reinigende werking op je tanden en mondslijmvlies. Bovendien remt speeksel de groei van schadelijke bacteriën en schimmels in je mond, zodat je minder snel infecties krijgt. Er zijn echter een aantal situaties waarin er minder speeksel in je mond wordt afgegeven, zoals:
- Het gebruik van bepaalde medicijnen, die de speekselafgifte tijdelijk remmen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk (en dan met name antihypertensiva) en hartritmestoornissen, maar ook middelen als antidepressiva en slaap- en plasmiddelen.
- Een aantal ziektes, zoals koorts of bepaalde vormen van diabetes. Deze verminderen de hoeveelheid speeksel die wordt afgegeven ook voor een bepaalde periode. Andere ziektes, als aids en het syndroom van Sjögren (een ziekte waarbij je traan- en speekselklieren altijd ontstoken zijn) beschadigen zelfs je speekselklieren, zodat de speekselafgifte permanent wordt verminderd. Als je een kwaadaardig gezwel in je hals of hoofd hebt dat radioactief bestraald moet worden, kan dat ook een permanente beschadiging van je speekselklieren opleveren.
Als er minder speeksel in je mond is, heeft dat heftige gevolgen voor je mondgezondheid. Tandplak kan zich zonder de remmende werking van speeksel namelijk veel sneller vormen, waardoor je makkelijker last van gaatjes krijgt. Ook raakt je mondslijmvlies sneller geïrriteerd, en vormen schimmelinfecties zich sneller. Een droge mond is dus zeker geen prettige aandoening. Maar gelukkig kan de tandarts er vaak wat aan doen. Je kunt bijvoorbeeld andere medicijnen voorgeschreven krijgen, je speeksel stimuleren met speciale kauwgom of speekselvervangers gaan gebruiken. In de tussentijd is het vooral belangrijk om je mond goed te verzorgen, aangezien de gezondheid van je gebit kwetsbaar is als je last hebt van xerostomie.
Milde tandpasta’s: Zendium Classic Tandpasta en Bluem Tandpasta
Een gewone tandpasta is vaak niet meer zo handig als je een droge mond hebt. Veel tandpasta’s bevatten namelijk het schuimmiddel sodiumlaurylsulfaat (SLS), wat een uitdrogende werking heeft. Normaal gesproken is dat niet zo’n probleem, maar als je al een droge mond hebt, maakt een tandpasta met SLS de problemen alleen maar erger. Gelukkig zijn er ook mildere tandpasta’s zonder SLS, die vaak ook nog eens net wat extra doen om de negatieve effecten van een droge mond wat te minderen. Een grappig, bijkomend voordeel is dat dit soort tandpasta’s doorgaans geen smaakverandering veroorzaken. SLS is namelijk ook de stof die ervoor zorgt dat een glas sinaasappelsap een heel andere smaak lijkt te hebben als je net je tanden hebt gepoetst. Als je een SLS-vrije tandpasta gebruikt, proef je echter geen verschil (niet dat het verstandig is om direct na het tandenpoetsen een zure drank als sinaasappelsap te drinken, trouwens, want dat verhoogt de kans op tanderosie).
Een eerste voorbeeld van een goede SLS-vrije tandpasta is Zendium Classic Tandpasta. Deze tandpasta bevat dezelfde enzymen en eiwitten als je speeksel, en versterkt daardoor de natuurlijke weerstand van je gebit. De vorming van nieuwe plak wordt vertraagd, schadelijke bacteriën worden geremd in hun groei en ontstekingen worden voorkomen. Daardoor worden de effecten van een droge mond op je gebit weer deels tenietgedaan, zodat je mond gezond blijft. Zendium Classic Tandpasta bevat daarnaast fluoride, wat je tandglazuur sterker maakt en helpt om je gebit tegen gaatjes te beschermen. Bovendien bevat Zendium Classic Tandpasta, zoals gezegd, geen SLS, maar ook geen parabenen, triclosan en andere agressieve stoffen. Daardoor is deze tandpasta bijzonder mild in je mond, wat heel fijn is als je last hebt van xerostomie.
Een ander voorbeeld is Bluem Tandpasta. Deze tandpasta werkt vooral op basis van actieve zuurstof uit honingenzymen. Dit houdt schadelijke bacteriën onder controle, en vermindert de plakvorming in je mond. Daarnaast bevat Bluem Tandpasta de stof lactoferrine, die sterk ontstekingsremmend werkt, en xylitol, wat helpt om de groei en hechting van bacteriën te remmen. Tenslotte zit in deze tandpasta nog calciumfluoride (de meest natuurlijke vorm van fluoride), wat helpt om je tanden beter bestand te maken tegen gaatjes en slijtage. Bluem Tandpasta helpt dus goed om de schadelijke gevolgen van een droge mond te remmen, en je mond gezond te houden. Bovendien bevat deze tandpasta geen SLS of schurende bestanddelen, en is deze pH-neutraal, waardoor deze mild is in een kwetsbare, droge mond.
Biotène Oralbalance Gel
Naast tandpasta’s die prettig zijn om te gebruiken als je last hebt van een droge mond, zijn er natuurlijk ook tandpasta’s die wel eens voorgeschreven worden om het probleem op te lossen. Een voorbeeld is Biotène Oralbalance Gel. Deze gel werkt als een vervanging van je speeksel, en vermindert daardoor langdurig de klachten bij een droge mond: als je het gebruikt, heb je daarna ongeveer vier uur een stuk minder last van de klachten bij een droge mond. Ook kalmeert Biotène Oralbalance Gel je mondslijmvlies en beschermt het tegen irritaties. Daarnaast is deze gel mild in je mond, doordat deze geen alcohol, suiker of andere agressieve stoffen bevat, en heeft deze een lekkere smaak. Biotène Oralbalance Gel kan dus heel handig zijn om te gebruiken als je last hebt van een droge mond. Het enige minpuntje: het is niet echt een tandpasta. Deze gel helpt namelijk vooral tegen een droge mond, en het kan verstandiger zijn hem met je vingers op je mondslijmvlies aan te brengen dan om er echt mee te gaan tandenpoetsen. Als je Biotène Oralbalance Gel gebruikt, is het dus handig om even te informeren of je daarnaast nog een goede SLS-vrije tandpasta ter ondersteuning van je algemene mondhygiëne nodig hebt.
De beste tandpasta voor een droge mond
Speeksel neemt een belangrijke plek in in je mond, en als je last hebt van een droge mond, kan dat vervelende gevolgen hebben voor je gebit. Gelukkig is er vaak wat aan te doen. Een SLS-vrije tandpasta kan je helpen om de negatieve effecten van xerostomie intussen wat te verminderen. Zendium Classic Tandpasta en Bluem Tandpasta zijn goede voorbeelden van dit soort tandpasta’s. Ze werken allebei op hun eigen manier: de één op basis van speekseleiwitten en – enzymen, en de ander op basis van actieve zuurstof uit honingenzymen. Biotène Oralbalance Gel kan je speeksel zelfs vervangen, waardoor je minder last krijgt van een droge mond. Welke van deze tandpasta’s de beste is, hangt er vanaf wat je zelf de prettigste vindt, en natuurlijk ook van je precieze situatie en het advies van je tandarts of mondhygiënist. Ze werken in elk geval allemaal goed, om ervoor te zorgen dat je van een droge mond zo min mogelijk last hebt.