De beste tips voor tandenpoetsen

Tandenpoetsen is de basis van een goede mondhygiëne. Op je tanden vormt zich namelijk elke dag plak: een dun, witgelig laagje dat voor het grootste deel uit bacteriën bestaat. Deze bacteriën maken zuren, die je tandglazuur aantasten. Daardoor krijg je niet alleen gaatjes, maar raakt ook je tandvlees ontstoken: het wordt rood en gezwollen en gaat snel bloeden. Bovendien verkalkt de achtergebleven plak tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht, zodat je gebit het steeds zwaarder te verduren krijgt. Gelukkig is dit alles makkelijk te voorkomen: als je elke dag je tanden poetst, verwijder je de plak en houd je je mond gezond. Het is dus belangrijk om je tanden goed te poetsen. Maar hoe doe je dat precies?
Een goede tandenborstel: elektrisch of ‘gewoon’?
Allereerst is het belangrijk dat je een goede tandenborstel hebt. Dit kan een gewone zijn, maar ook een elektrische. Bij een gewone tandenborstel is het belangrijk op de goede poetstechniek te letten. Er zijn er namelijk behoorlijk veel (waarvan de meeste genoemd zijn naar degene die ze heeft bedacht). Voorbeelden zijn:
- De Bass-methode, waarbij je je tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen je de lijn tussen je tanden en tandvlees zet en dan korte, horizontale bewegingen maakt.
- De methode van Fone’s, waarbij je de tandenborstel loodrecht op je tandoppervlak zet en kleine cirkelbewegingen over je tanden maakt.
- Stillman’s methode, waarbij je de tandenborstel in een hoek tegen je tandvlees zet en voorzichtige duwende bewegingen maakt met je tandenborstel (dit stimuleert je tandvlees).
- Leonard’s methode, waarbij je de tandenborstel recht tegen je tanden zet en op- en neer beweegt.
- De Rolling Stroke-methode, waarbij je de tandenborstel tegen je tandvlees zet en dan omhoog beweegt tot aan je kauwvlakken, om hem vervolgens aan de andere kant weer naar beneden te bewegen.
- Charter’s methode, waarbij je de tandenborstel loodrecht op je tandoppervlak zet en dan druk zet door kleine cirkeltjes en op- en neergaande bewegingen te maken.
Welke van deze technieken de beste is voor jouw gebit, hangt af van allerlei factoren. Het is daarom het handigst om je tandarts of mondhygiënist om advies te vragen. De Bass-methode wordt het vaakst aanbevolen, aangezien je hiermee de tandplak in de lijn van je tandvlees het beste weghaalt. Mocht je het advies krijgen deze techniek te gaan gebruiken, probeer dan ook eens de Meridol Tandenborstel. Deze is namelijk speciaal ontworpen om de Bass-methode te ondersteunen.
Natuurlijk kun je ook voor een elektrische tandenborstel gaan. Het is wetenschappelijk bewezen dat elektrische tandenborstels beter werken dan handtandenborstels als het gaat om het verwijderen van plak. Ook zijn ze makkelijker te gebruiken: als je elektrisch poetst, hoef je niet na te denken over poetstechnieken. Een elektrische tandenborstel maakt namelijk de bewegingen ‘voor jou’, zodat je alleen maar hoeft te zorgen dat je nergens een stukje overslaat. De nieuwste modellen – zoals de Oral-B Genius 9000S - zijn zelfs zo geavanceerd dat je speciale programma’s kunt kiezen die je bijvoorbeeld helpen om wittere tanden te krijgen, je tandvlees extra te verzorgen of extra veel plak te verwijderen. Ook kun je elektrische tandenborstels steeds vaker koppelen aan een app op je telefoon, zodat je overzicht krijgt van hoe je poetst. Elektrische tandenborstels hebben dus vele voordelen, maar dat betekent niet dat ze altijd een betere optie zijn dan een handtandenborstel. Sommige mensen hebben er bijvoorbeeld moeite mee te wennen aan de trillingen van elektrische tandenborstels.
Of je nu met een elektrische of gewone tandenborstel poetst, zorg dat je op tijd bent met het vervangen van de opzetborstel of tandenborstel. Tandartsen bevelen doorgaans aan om je handtandenborstel of opzetborstel elke drie maanden te vervangen. Als de haren eerder al versleten zijn en uit elkaar gaan staan, wordt het ook tijd voor een nieuwe borstel.
De juiste tandpasta
Naast een goede tandenborstel is het natuurlijk ook belangrijk om een goede tandpasta te hebben. Er zijn heel veel verschillende tandpasta’s, die allemaal weer andere voor- en nadelen hebben. Het is verstandig om je tandarts of mondhygiënist om advies te vragen om erachter te komen welke het beste is voor jouw gebit. In het algemeen wordt aanbevolen om een tandpasta met fluoride te gebruiken.
Verder is het afhankelijk van de situatie waar je in zit. Als je implantaten, kronen of bruggen hebt, is Implaclean waarschijnlijk een goed idee. Deze tandpasta is namelijk speciaal ontwikkeld voor mensen met implantaten, en zorgt voor een goede verzorging van zowel je echte tanden als je implantaten, bruggen of kronen. Voor mensen met gevoelige tanden is Vitis Sensitive Tandpasta zeker het proberen waard. Deze tandpasta vermindert tandgevoeligheid al vanaf de eerste keer poetsen, en verzorgt bovendien je tandvlees en tandglazuur. En voor wie wittere tanden wil op een gezonde manier, is Nano Whitening Tandpasta absoluut aan te raden. Deze tandpasta bevat speciale nanodeeltjes, die je tanden er witter uit laten zien en een stralende glans geven. Ook versterken deze deeltjes je tandglazuur en helpen ze om gevoeligheid te voorkomen.
Algemene tips: Appels, plakverklikkers en stopwatches
Nu we weten hoe het zit met tandenborstels en tandpasta, kunnen we verder met tips voor als je eenmaal gaat poetsen. Het algemene advies is om twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen. Vaker of langer is meestal niet nodig. Wel beweren sommigen dat het helpt om midden op de dag een appel te eten, aangezien dit je tanden tussendoor iets reinigt en je bovendien een frisse adem geeft. Het helpt vaak om vaste tijden voor het tandenpoetsen te nemen, bijvoorbeeld ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan, dan vergeet je het niet. Probeer je routine wel minstens een halfuur van je etenstijden af te plannen. Als je net gegeten hebt, is je tandglazuur namelijk iets kwetsbaarder dan anders. Meteen je tanden poetsen kan beschadigingen veroorzaken.
Als je eenmaal aan het poetsen bent, kunnen de volgende tips handig zijn:
- Maak de tandenborstel niet nat voor je er tandpasta op doet. Daardoor krijg je minder schuim, zodat je beter ziet wat je doet. De werking van de tandpasta wordt er niet minder door.
- Houd zoveel mogelijk dezelfde volgorde aan bij het tandenpoetsen, zodat je geen tanden of kiezen vergeet.
- Gebruik desnoods een stopwatch om de tijd bij te houden zodat je zeker weet dat je twee minuten poetst (vaak is dit maar een paar weken nodig en heb je daarna meer ‘gevoel’ voor hoe lang je moet poetsen). Als je elektrisch poetst, is de kans groot dat je tandenborstel al een ingebouwde timer heeft, zodat je nooit te lang of te kort poetst.
- Besteed extra veel aandacht aan de lijn tussen je tanden en tandvlees. Daar vormt zich namelijk het makkelijkst plak. Ook je achterste tanden en kiezen mag je best iets grondiger doen. Als je vullingen, implantaten of kronen hebt, verdienen ook die wat extra zorg.
- Twijfel je of alle plak wel weg is? Probeer een paar weken lang plakverklikkers (zoals die van Plac Control) te gebruiken na het poetsen. Deze maken de achtergebleven plak rood met een kleurstof, zodat je kunt zien waar je misschien nog niet grondig genoeg poetst.
Het is daarnaast belangrijk om altijd te voorkomen dat je te hard poetst. Door teveel druk te zetten, kun je namelijk je tandglazuur beschadigen, waardoor je poetsbeurt een averechts effect heeft.
De beste tips voor tandenpoetsen
Je tanden op een goede manier poetsen is de basis voor een goede mondhygiëne. En gelukkig is het niet moeilijk om je poetsbeurt zo effectief mogelijk te maken. Het begint met het kiezen van een goede tandenborstel (normaal of elektrisch) en tandpasta. En als je dan eenmaal gaat poetsen, zijn er allerlei tips om je gebit zo grondig mogelijk te reinigen. Er is echter nog één kanttekening: vergeet niet dat ook tussen je tanden plak zit. Hier kom je met het tandenpoetsen – hoe goed je dit ook doet – helaas niet bij. Daarom is het belangrijk om naast het tandenpoetsen ook iets aan interdentale reiniging te doen, bijvoorbeeld met TePe EasyPicks. Zo houd je je hele gebit schoon en gezond.