De beste tongreiniger

Na het eten van een kom knoflooksoep heeft bijna iedereen eventjes last van een vieze geur uit zijn of haar mond. Maar er zijn ook mensen die altijd uit hun mond stinken. Zo’n permanent slechte adem wordt ook wel ‘halitose’ genoemd, en naar schatting heeft één op de zeven mensen er last van. Het gaat niet vanzelf over, maar gelukkig is het vaak wel op te lossen. Eén van de dingen die zou kunnen helpen, is om een tongschraper te gaan gebruiken. Maar welke moet je dan precies hebben? Wat is de beste tongreiniger?
Halitose
Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het eerst belangrijk te weten waar halitose door veroorzaakt wordt. Vaak denken mensen dat de nare geur uit je maag komt, en te maken heeft met wat je eet of drinkt. Dat is niet waar; eten en drinken kunnen je adem tijdelijk een vervelende geur geven, maar bij halitose is er iets anders aan de hand. Ook is het niet waar dat je halitose op kunt lossen door frisse snoepjes of kauwgom te gaan eten. Die geven je een fris gevoel in je mond, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft de smaak in je mond meestal maar weinig te maken met de geur van je adem. Dus: wat veroorzaakt dan wel halitose en hoe kun je het wel oplossen?
In veel gevallen is het probleem dat je tandvlees ontstoken is. Dan bevinden zich namelijk heel veel bacteriën in je mond, die zwavel produceren, wat de vieze geur veroorzaakt. Door te zorgen voor een goede mondhygiëne (dat wil zeggen: twee keer per dag je tanden poetsen met een goede fluoridetandpasta en daarnaast met flosdraad, stokers of ragers tussen je tanden reinigen) kun je deze vorm van halitose voorkomen of oplossen. Een andere vaak voorkomende oorzaak van halitose is dat zich veel bacteriën hebben verzameld achterop je tong. Deze bacteriën maken ook zwavel, en zorgen daarom voor een vervelende geur uit je mond. Deze vorm van halitose is op te lossen door aan een tongschraper te beginnen. Daarmee haal je namelijk de bacteriën van je tong af, zodat de slechte adem verdwijnt. Onderzoek wijst trouwens uit dat tongschrapers wat dit betreft beter werken dan tandenborstels (veel mensen proberen ook om daarmee hun tong schoon te maken). Daarnaast komt het soms voor dat een droge mond een slechte adem veroorzaakt, of dat het aan bepaalde medicijnen of chemische processen in je bloed ligt. Het is dan handig om je tandarts of mondhygiënist om advies te vragen.
De Halita Tongreiniger en de TePe Tongreiniger
Als je last hebt van een slechte adem, heb je dus een grote kans dat een tongschraper kan helpen. Maar welke tongschrapers zijn er eigenlijk allemaal en welke is de beste? Een goed eerste voorbeeld van een efficiënte tongreiniger is de Halita Tongreiniger. De vorm van deze tongreiniger is ontworpen naar de anatomie van je tong, waardoor deze tongreiniger niet alleen makkelijk in het gebruik is, maar ook nog eens behoorlijk effectief. Bovendien is hij niet zo duur, en zijn er veel verschillende, vrolijke kleuren beschikbaar.
Een andere tongreiniger, die wel wat op die van Halita lijkt, is de TePe Tongreiniger. Deze heeft ook een ontwerp dat gebaseerd is op de natuurlijke vorm van de tong. Maar anders dan de Halita Tongreiniger heeft deze tongreiniger drie reinigingsvlakken, voor een extra grondige reiniging. Ook is de TePe Tongreiniger wat smaller. Dat helpt om te voorkomen dat je tijdens het reinigen van je tong overgeefneigingen krijgt (wat natuurlijk best makkelijk gebeurt als je met zo’n ding achterin je mond moet gaan schrapen). Bovendien is de TePe Tongreiniger gemaakt van milieuvriendelijk polypropyleen en kan deze in de vaatwasser, wat wel zo prettig is.
De GUM Tongreiniger en Tong-Clin De Luxe
Een net iets ander ontwerp zien we terug in de GUM Tongreiniger. Deze tongreiniger heeft twee reinigingsvlakken, maar anders dan bij de vorige modellen zijn deze bedekt met korte borstelhaartjes. Deze komen diep in de groeven van je tong, zodat ook de bacteriën die daar zitten worden verwijderd. Daarnaast heeft de GUM Tongreiniger, net als de TePe Tongreiniger, een smalle kop om braakreflexen tegen te gaan. Het handvat van deze tongreiniger is bovendien heel gebruiksvriendelijk, zodat je altijd een goede grip op de tongreiniger houdt.
Ook ons laatste voorbeeld, de Tong-Clin De Luxe Tongreiniger van Miradent, heeft borstelhaartjes om voor een extra goede reiniging van de groeven van je tong te zorgen. Deze zijn extra zacht, zodat je tong er niet door wordt beschadigd. Daarnaast heeft deze tongreiniger een ronde beugel aan de buitenkant. Deze helpt extra mee om te voorkomen dat je over moet geven. Bovendien is er, net als bij de GUM Tongreiniger, in het handvat geïnvesteerd: het is bijzonder gebruiksvriendelijk, doordat het ontworpen is op de vorm van je vingers.
De beste tongreiniger
Halitose gaat niet vanzelf over, maar het is bijna altijd te verhelpen. Als het komt door tandvleesontsteking, kun je beter op je mondhygiëne gaan letten. En als het ligt aan bacteriën achterop je tong, kun je eens een tongschraper gaan proberen. Er zijn aardig wat verschillende soorten en maten. Welke de beste is, is moeilijk te zeggen. Het hangt vooral van je situatie af. Als je gewoon een basale tongreiniger wilt voor niet teveel geld, is de Halita Tongreiniger een aanrader. Heb je liever drie vlakken voor een beter effect en iets dat in de vaatwasser kan, dan is de TePe Tongreiniger misschien wel een plan. Of misschien wil je graag iets meer doen in de groeven van je tong en houd je van een gebruiksvriendelijk handvat, en kun je de GUM Tongreiniger met haartjes eens proberen. En als je dan ook nog iets extra’s wilt doen tegen braakneigingen, is de Tong-Clin De Luxe Tongreiniger een aanrader voor jou. De kans is groot dat je hiermee (of met een andere tongreiniger die we nu niet hebben genoemd natuurlijk) je slechte adem wel weg krijgt.