• Vandaag besteld morgen in huis*
 • Gratis bezorgd vanaf €75

De beste elektrische tandenborstel van 2015

De beste elektrische tandenborstel van 2015

Dat elektrisch poetsen beter werkt dan tandenpoetsen met een handtandenborstel zal voor niemand een verrassing zijn. Maar als je eenmaal aan een elektrische tandenborstel begint, welke moet je dan hebben? Er zijn immers honderden tandenborstels op de markt, en elk jaar komen er weer tientallen nieuwe uit. De één is sonisch, de ander werkt weer met pulserend-roterende techniek, bij de één krijg je een timer en zes opzetborstels, bij de ander alleen een druksensor.... en bij allemaal staat op het etiket dat dit toch echt de beste is. Maar welke is eigenlijk de beste?

Test

Daar kun je alleen achterkomen door alles eens uitgebreid na te gaan. Wij hebben een aantal andenborstels die afgelopen jaar goed verkochten op een aantal belangrijke punten bekeken:

 1. Timer. Steeds meer elektrische tandenborstels hebben tegenwoordig een timer, die bijhoudt hoe lang je hebt gepoetst. Dit helpt om de aanbevolen twee minuten te poetsen. Veel tandenborstels hebben zelfs een zogenaamde smarttimer, die extra piepjes geeft om de dertig seconden. Op die manier kun je je gebit in vier stukken verdelen en die zo gelijkmatig mogelijk poetsen.
 2. Oplaadindicator en laadstation. Bij elke elektrische tandenborstel zit een laadstation, waarmee je de batterij weer op kunt laden als deze leeg is. Toch zijn er grote verschillen tussen de tandenborstels wat betreft de laadtijd, het laadgemak en dat soort dingen. Soms zit bij een tandenborstel ook een oplaadindicator, die aangeeft hoe ver de tandenborstel leeg is. Dat is een voordeel, want zo kun je precies zien wanneer je hem weer op moet laden.
 3. Poetskracht. Of een tandenborstel nu op sonische of op pulserend-roterende technologie werkt, er staat altijd bij hoeveel pulsaties, rotaties of andere bewegingen hij per minuut maakt. Dit noemen we ook wel de poetskracht van de elektrische tandenborstel. En een elektrische tandenborstel met meer poetskracht is over het algemeen effectiever dan eentje met minder poetskracht.
 4. Grip. Ook over het handvat van een elektrische tandenborstel wordt nagedacht. Sommige tandenborstels hebben een handvat met non-slipgrip, andere een handvat wat speciaal ontworpen is op de vorm van je hand, weer andere een waterproof-handvat. Elektrische tandenborstels met een 'speciaal' handvat zijn wat dat betreft beter dan elektrische tandenborstels waarbij over het handvat niet is nagedacht.
 5. Poetsstanden. Het is echt iets van de laatste jaren: elektrische tandenborstels krijgen steeds meer verschillende poetsstanden. Zo is een elektrische tandenborstel precies aan te passen aan je wensen, omdat je een speciaal programma kunt kiezen wat extra goed voor je tandvlees zorgt, of helpt om wittere tanden te krijgen, of eens extra grondig te poetsen, of nog weer iets anders.
 6. Poetsdruksensor. Hoeveel druk je met een tandenborstel moet zetten, is een 'moeilijk midden'. Aan de ene kant krijg je je gebit niet goed schoon als je te weinig druk zet. Aan de andere kant kun je je glazuur beschadigen als je teveel druk zet. Een poetsdruksensor is wat dat betreft ideaal, omdat deze precies aangeeft of je meer of minder druk moet zetten. Elektrische tandenborstels met een poetsdruksensor zijn daarom handiger dan elektrische tandenborstels zonder.
 7. Voeding. We hebben ook gekeken naar de oplaadbaarheid van een elektrische tandenborstel. Hoe snel laadt een tandenborstel op? Werkt hij op batterijen en zoja, zitten die in de verpakking erbij in of moet je die los bestellen? Een tandenborstel die beter oplaadbaar is, is natuurlijk praktischer dan eentje die urenlang aan het laadstation moet liggen.
 8. Opzetborstels. Op sommige elektrische tandenborstels past elk model opzetborstel, op andere juist alleen een heel specifieke. Ook verschilt het hoeveel opzetborstels er in de verpakking zitten. Soms zijn dit er zes, soms maar twee, soms moet je al je opzetborstels zelf aanschaffen. Deze dingen hebben ook meegespeeld in ons totaaloordeel.
 9. Bijzonderheden. Er zijn tandenborstels die 'speciaal' zijn, in de zin dat ze uniek in hun soort zijn. Zo is er maar één tandenborstel die met Bluetooth-technologie werkt, en maar eentje waar ook een monddouche bijzit. Dit soort speciale tandenborstels verdient natuurlijk een speciaal plekje op onze scorelijst.
 10. Prijs. Je hebt al een elektrische tandenborstel vanaf tien euro, geloof het of niet. Maar er zijn ook tandenborstels die meer dan tweehonderd euro kosten. Soms is het lastig te zeggen wat de beste keuze is. We hebben daarom ook de prijs-kwaliteitverhouding meegerekend in de scores.

Al deze dingen samen geven een duidelijk beeld van hoe goed een elektrische tandenborstel nou precies is. Op die manier hebben we een top tien samen kunnen stellen met de beste elektrische tandenborstels van 2015.

De top 10 beste elektrische tandenborstels van 2015

10. Philips Sonicare Healthy White HX8911/01. Onderaan de lijst staat deze elektrische tandenborstel, die vooral bekendstaat om zijn whitening-functie. Onderzoek heeft aangetoond dat deze tandenborstel je tanden zelfs twee tinten witter kan maken in twee weken. Maar dat is nog niet alles. De Philips Sonicare Healthy White HX8911/01 verwijdert namelijk twee keer zoveel vlekken als een handtandenborstel en maar liefst zeven keer zoveel tandplak.

9. Oral-B Advance Power 450 DB4. Op nummer negen staat de Oral-B Advance Power 450 DB4, een elektrische tandenborstel die vooral bekendstaat om het gebruiksvriendelijke handvat. Naast dat dit handvat ontworpen is op grip, heeft het een speciale gecombineerde aan/uitdrukschakelaar, die makkelijk te bedienen is.

8. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9172/14. De Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9172/14 is een tandenborstel die grondige reiniging en zachte reiniging probeert te combineren. De tandenborstel verwijdert tot tien keer meer tandplak dan een handtandenborstel, maar is tegelijkertijd zacht voor je tanden en tandvlees. Deze combinatie is vrijwel uniek onder de elektrische tandenborstels.

7. Oral-B Vitality Precision Clean. Op nummer zeven staat een wat oudere, maar nog altijd immens populaire tandenborstel. De Oral-B Vitality Precision Clean is namelijk geïnspireerd op de instrumenten die een tandarts gebruikt, en dat bleek erg goed te werken. Het was één van de eerste tandenborstels met een professionele timer, die helpt om de volle twee minuten te poetsen.

6. Oral-B Professional Care 3000 Oxyjet Center. Een hele bijzondere tandenborstel is de Oral-B Professional Care 3000 Oxyjet Center. Bij deze tandenborstel zit namelijk ook een monddouche, zodat je de voordelen van beide kunt combineren. Dit helpt niet alleen om je tandoppervlak schoon te maken, maar ook om tussen je tanden te reinigen. De monddouche komt daarnaast precies op die plekken waar je met de tandenborstel niet bij kunt.

5. Philips Sonicare Healthy White HX6711/02. Deze elektrische tandenborstel verwijdert maar liefst 90% van de vlekken op je tanden, die veroorzaakt worden door thee, koffie, wijn of tabak. Zo komt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven. Een andere grote plus van de Philips Sonicare Healthy White HX6711/02 is het zogenaamde Easy-Start-programa. Dit helpt je om aan de nieuwe elektrische tandenborstel te wennen.

4. Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9112/12. Dit is een elektrische tandenborstel die gebruikmaakt van de zogenaamde 'adaptieve reinigingstechnologie'. Dat betekent dat de tandenborstel zich aanpast aan de vorm van je tanden en tandvlees, zodat er extra veel plak verwijderd wordt terwijl de reiniging toch zacht blijft. Ook heeft de batterij van de Philips Sonicare Flexcare Platinum HX9112/12 zo'n beetje de langste levensduur in de wereld van elektrische tandenborstels.

3. Oral-B Pro 5000 Cross Action. De Oral-B Pro 5000 Cross Action is één van de meest geavanceerde tandenborstels van dit moment. Hij werkt met een draadloze SmartGuide, die je aan de muur kunt hangen. Deze registreert van alles en nog wat, van de poetsdruk tot de tijd. Op die manier kan de SmartGuide je feedback geven over je poetsgedrag. Ook is de Oral-B Pro 5000 Cross Action uitgerust met maar liefst vier verschillende poetsstanden en de zogenaamde 3D-reinigingstechnologie.

2. Philips Sonicare Flexcare Sonic HX6922/03. Op nummer twee staat de Philips Sonicare Sonic HX6922/03. Deze tandenborstel werkt op sonische technologie, zoals de naam al verraadt. Maar deze tandenborstel heeft ook wat je noemt 'dynamische vloeistofwerking'. Dat betekent dat de Philips Sonicare Sonic HX6922/03 de tandpasta bijna letterlijk tussen je tanden stuwt. Op die manier wordt er ontzettend veel plak verwijderd. Ook heeft de Philips Sonicare Sonic HX6922/03 twee verschillende timers, een Easy-Start-programma en maar liefst vijf verschillende poetsstanden.

1. Oral-B Pro 2000 met patiëntenstarterset. De nummer één van dit jaar is de Oral-B Pro 2000. Deze elektrische tandenborstel heeft het allemaal: een poetsdruksensor, een batterij-indicator, een timer, meerdere poetsstanden en een behoorlijk grote poetskracht. Daarnaast werkt hij op het meest geprezen reinigingssysteem van Oral-B: pulserend-roterende technologie in combinatie met 3D-reinigingstechnologie. Een speciaal extraatje is de Cross Action-borstelkop, die met zijn speciale haren tandplak geen kans geeft. Al deze dingen bij elkaar maken de Oral-B Pro 2000 tot de beste tandenborstel van 2015.