• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

De eerste tandenborstel

De eerste tandenborstel

Dat er een enorme ontwikkeling in het tandenpoetsen zit is voor niemand nieuw. Elk jaar worden er weer nieuwe producten en nieuwe technieken uitgevonden. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Wie maakte de eerste tandenborstel? En hoe hielden de mensen daarvoor hun gebit schoon?

 

Tandenpoetsen door de eeuwen heen

De geschiedenis van het tandenpoetsen begint in China. In de zeventiende eeuw voor Christus waren ze daar al bezig met het schoonhouden van hun gebit met behulp van een zogenaamde 'kauwstok'. Door te kauwen op aromatisch hout zorgden ze voor een frisse adem en een schoon gebit. De kauwstok werd ook door de profeet Mohammed aangeraden, in de zevende eeuw na Christus. Hij noemde het instrument de 'miswak'. De Chinezen ontwikkelden rond het jaar 1490 een soort tandenborstel, gemaakt van bot en zwijnenhaar.

In Egypte en Babylonië gingen de ontwikkelingen intussen ook hard. In 3500 voor Christus maakten ze daar hun tanden schoon met een vochtig houtje, wat als de eerste tandenborstel wordt beschouwd. De 'tandpasta' was een soort poeder van as, puimsteen en eierschalen. In Griekenland en Rome poetste men intussen de tanden met een dunne, linnen doek die ietwat ruw was. Die werd ingesmeerd met een laagje roet en zout, om vervolgens over de tanden te worden gewreven. Ook deden deze mensen al aan stoken; met de veren van een aasgier of de stekels van een stekelvarken.

Het klinkt misschien wat raar, maar deze techniek werd erg lang gebruikt. In de zestiende eeuw was het nog steeds dé manier van tandenpoetsen. Middeleeuwers dachten ook dat het hygiënisch was om met de mond open te slapen en de mond te spoelen na iedere maaltijd.

 

Tandenborstels vanuit de gevangenis

In 1560 waren de Fransen al dol op tandenpoetsen, maar pas in de zeventiende eeuw na Christus kwamen de eerste tandenborstels vanuit China naar Europa. Het waren ossenbotten met paardenhaar eraan bevestigd. Niemand minder dan Napoleon verspreidde het idee van tandenpoetsen. In het begin was het vooral iets van de 'elite'( tandenborstels werden dan ook van zilver of ebbenhout gemaakt en rijkelijk versierd), maar later werd het een algemeen feit dat je je tanden moest poetsen.

Vanuit de gevangenis ontwikkelde William Addis in 1780 een tandenborstel van bot en varkensharen. Hij kwam later in zijn leven aan het hoofd te staan van de eerste tandenborstelfabriek en wordt gezien als de uitvinder van de tandenborstel. In 1880 werd de eerste elektrische tandenborstel uitgevonden. En in 1938 kwam de eerste nylon tandenborstel op de markt. En toen de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar de VS, namen ze de tandenborstels mee terug naar hun land. In de hygiëneopmars van de jaren zestig werd tandenpoetsen vervolgens een algemeen gebruik.

En nu? Tandenborstels en tandpasta zijn nog altijd in ontwikkeling, op zoek naar de beste manier om een gebit goed schoon te krijgen. Wie weet waar we over een paar eeuwen onze tanden mee poetsen? En wie weet hoe we dan tegen mondhygiëne aankijken?