• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Fluoride: de geheimzinnige helper

Fluoride: de geheimzinnige helper

Wie aan tandpasta denkt, denkt bijna meteen ook aan fluoride. Dat staat op bijna elke verpakking: 'mét fluoride' of soms juist 'zónder fluoride'. Er is een algemeen advies(ingesteld in 1998, door Ivoren Kruis, de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde en de Nederlandse Vereniging der Mondhygiënisten) voor kinderen onder de achttien jaar om verplicht fluoride te gebruiken. Wat doet fluoride? Hoe werkt het en waarom werkt het? En in welke producten is dit bestanddeel te vinden?

We weten dat fluoride de tanden beschermt en dat het tandbederf voorkomt. Fluoride maakt het tandlgazuur harder. Ook beschermt het je tanden tegen zuur. Logisch dat dit stofje in zo vreselijk veel tandproducten gebruikt wordt! Maar waarom doet het wat het doet?

Vorig jaar kwam daarvoor de eerste aanwijzing binnen: Nu.nl meldde dat. Duitse onderzoekers proeven hebben gedaan met fluoride op kunsttanden. Zij publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Langmuir, van de American Chemical Society. Hun theorie was dat fluoride ervoor zorgt dat bacteriën minder makkelijk aan je tanden blijven plakken. Dit zou kunnen verklaren waarom fluoride beschermt tegen zuur: bacteriën zetten zich immers eerst aan je tanden vast en dán gaan ze zuur produceren! Dat fluoride zou voorkomen dat bacteriën blijven plakken, heeft ook nog een ander voordeel: ze zijn veel makkelijker weg te poetsen. Of de theorie van deze onderzoekers ook echt klopt, tsja, dat onderzoek loopt nog. Tot dan toe is de enige zekerheid dus dát fluoride werkt, al weten we nog niet precies hoe.

Het hele scala aan fluorideproducten opsommen zou van dit artikel een compleet boek maken(het zit niet alleen in tandpasta, maar ook in flosdraad, ragers....), dus beperk ik me tot het geven van drie voorbeelden van producten die fluoride bevatten:

  • De werking van OmniDYNE is onder andere te danken aan de fluoride die erin zit. OmniDYNE heeft dan ook alle eigenschappen van een product mét fluoride: het helpt tegen plak, gaat gevoelige tanden tegen en versterkt het tandglazuur.
  • De favoriet van de Consumentenbond: Prodent Softmint tandpasta. Dit product maakt gebruik van het zogenaamde ActiFluor + Fluoride-systeem. Daardoor helpt deze tandpasta tegen gaatjes en tanderosie, en krijg je er ook nog eens een frisse adem van.
  • Parodontax mét fluoride, tsja, de naam zegt het al, bevat meer fluoride dan normale tandpasta's. Fluoride is één van de actieve bestanddelen, waarvan een normale tandpasta 25% bevat. Parodontax mét fluoride bevat maar liefst 70%, en deze hoge concentratie geeft een betere werking. Deze tandpasta reinigt je tanden grondig, remt de groei van schadelijke bacteriën en voorkomt tandvleesproblemen.

Je hebt ook producten die bewust geen fluoride bevatten, zoals Bluem Tandpasta. De reden hierachter is dat fluoride ervoor kan zorgen dat implantaten en andere constructies losraken, wat niet erg handig is. Maar als je géén implantaten en andere constructies in je mond hebt, is het zeker een aanrader om eens een product met dit stofje erin te proberen. Al zal de werking misschien wel altijd een mysterie blijven...