• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Dentaid Xeros Spray: ideaal voor bij een droge mond

Dentaid Xeros Spray: ideaal voor bij een droge mond

Dentaid Xeros Spray is een mondspray speciaal voor mensen met een droge mond. Deze spray helpt namelijk om de klachten bij een droge mond te verlichten en de negatieve gevolgen voor je gebit onder controle te houden. Met een “droge mond” bedoelen we daarbij  niet dat je mond eventjes droog is omdat je net een paar uur achter elkaar een presentatie hebt gegeven of veel stress hebt. Dat heeft iedereen wel eens, en het is meestal makkelijk op te lossen. Maar sommige mensen hebben last van een permanent droge mond, een aandoening die ook wel “xerostomie” wordt genoemd (en meteen de naam van Dentaid Xeros Mondspray verklaart). Het komt best wel vaak voor, en kan vervelende klachten opleveren en schadelijk zijn voor je gebit. Gelukkig is het meestal te verhelpen. Maar kan deze mondspray je daar echt bij helpen, en zoja, hoe?

Te weinig speeksel

Laten we maar eens beginnen met uit te leggen wat een droge mond precies is. Zoals gezegd: bij een droge mond is je mond langdurig (of zelfs permanent) droog. De oorzaak is dat er te weinig speeksel wordt geproduceerd. Speeksel is namelijk best wel belangrijk voor je mondgezondheid. Denk maar eens aan de volgende dingen:

  1. Speeksel zorgt ervoor dat je je wangen, tong en lippen goed kunt bewegen
  2. Speeksel zorgt ervoor dat je kunt slikken en ook praten gaat een stuk moeilijker zonder
  3. Speeksel voorkomt dat je mondslijmvlies uitdroogt
  4. Speeksel reinigt je tanden, kiezen en mondslijmvlies
  5. Speeksel remt de groei van bacteriën en schimmels, waardoor mondinfecties worden voorkomen

Maar de productie van speeksel kan in een aantal gevallen stilgelegd worden. Bepaalde medicijnen kunnen bijvoorbeeld de afgifte flink remmen. Vaak zijn dit medicijnen voor een hoge bloeddruk, middelen tegen hartritmestoornissen, slaapmiddelen of plasmiddelen, maar ook antidepressiva kan de speekselafgifte minderen. Daarnaast zijn er ziektes die ervoor kunnen zorgen dat je langdurig minder speeksel in je mond krijgt, zoals koorts. Dit is gelukkig meestal tijdelijk, hoewel er ook ziektes bestaan (zoals het Syndroom van Sjögren, waarbij je speekselklieren altijd ontstoken zijn) die een permanent droge mond opleveren. Ook kan de bestraling bij kanker ervoor zorgen dat je speekselklieren worden beschadigd, waardoor ze niet meer genoeg speeksel kunnen maken en je een droge mond krijgt. Er zijn nog heel veel andere mogelijke oorzaken van het stoppen van de speekselproductie in je mond. Maar het gevolg is altijd hetzelfde: je krijgt een droge mond.

Klachten bij een droge mond

Goed, de oorzaak van een droge mond zit hem dus in te weinig speeksel. Dat maakt ook dat je het duidelijk merkt als je er last van hebt. Zonder speeksel kan het je namelijk moeite kosten om te praten of droog voedsel te eten. Ook worden je tong en lippen plakkerig en krijg je vaak een vieze smaak in je mond, en steeds het gevoel dat te moeten drinken. Maar het missen van speeksel heeft ook gevolgen voor je mondgezondheid. In een droge mond vermenigvuldigen bacteriën zich immers een stuk makkelijker (omdat speeksel, zoals gezegd, normaal gesproken de bacteriën remt). Daardoor vormt zich makkelijker tandplak, met als gevolg dat je sneller ontstoken tandvlees en gaatjes krijgt. Ook worden je tanden gevoeliger voor zuren, waardoor je makkelijker last krijgt van tanderosie. Je mondslijmvlies raakt daarnaast makkelijker ontstoken (vooral schimmelinfecties krijgen meer kansen in een droge mond), waardoor er pijnlijke plekken op ontstaan. Als je een kunstgebit hebt, kan dit door het gebrek aan speeksel als het ware vast komen te zitten aan je tandvlees (“wrikken”), wat een naar gevoel geeft.

Als je last hebt van een droge mond, is het goed om ermee naar de tandarts te gaan. Meestal moeten mensen met deze klachten zeker eens in de drie maanden langskomen, omdat je gebit zo snel achteruit kan gaan dat de schade bij een halfjaarlijkse controle al niet meer te herstellen kan zijn. Wat je verder kunt doen tegen een droge mond, is afhankelijk van de oorzaak en van je precieze situatie. Het kan bijvoorbeeld helpen om van medicijnen te wisselen, speekselvervangers te gaan gebruiken of speciale kauwgom te gaan gebruiken. Hoe dan ook is het goed om extra zorg en aandacht aan je gebit te besteden, juist omdat het kwetsbaarder is. Dat betekent vooral: goed je tanden poetsen en flosdraad of ragers gebruiken om ook tussen je tanden te reinigen. Maar het kan handig zijn om ook iets extra’s voor je gebit te doen, met name tussendoor, als je het idee hebt dat het even nodig is. En daarbij kan Dentaid Xeros Spray helpen.

Dentaid Xeros Spray

Deze spray bevat namelijk appelconcentraat. Dat zorgt ervoor dat je speekselklieren sterk gestimuleerd worden (denk maar eens aan hoe dat gaat als je een appel eet), waardoor je mond meteen een stuk minder droog wordt. Een mooie bijkomstigheid is trouwens dat de spray een lekkere frisse appelsmaak heeft. Ook bevat Dentaid Xeros Spray xylitol. Dit is een natuurlijke stof die veel voorkomt in de vezels van groente en fruit, maar ook in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam. Het lijkt qua structuur sterk op suiker, en heeft dezelfde zoete smaak (waardoor het vaak als zoetstof wordt gebruikt), maar is net geen suiker. Daardoor kunnen bacteriën xylitol niet als voedsel gebruiken om van te groeien(waar ze dat bij suiker wel kunnen). Sterker nog: xylitol dwingt bacteriën om zich aan eiwitten te binden waar ze vervolgens aan vast blijven zitten. Ze kunnen dan geen zuren meer maken, en dus ook je gebit niet meer aantasten. Xylitol zorgt er op die manier voor dat de vorming van tandplak en de groei van bacteriën in je mond sterk worden geremd. Op die manier krijg je minder makkelijk last van tandvleesontsteking en gaatjes. Dankzij de xylitol worden de negatieve effecten van een droge mond dus voor een deel tenietgedaan. Maar xylitol stimuleert ook je speekselklieren. Daardoor wordt het effect van het appelconcentraat dus nog versterkt. Het resultaat is dat Dentaid Xeros Spray je meteen een minder droge mond geeft, zodat je weer minder moeite hebt met praten en eten. En omdat het flesje een praktisch formaat heeft, kun je de spray makkelijk overal mee naartoe nemen, en altijd gebruiken als dat nodig is.

Zoals gezegd: dankzij de xylitol helpt Dentaid Xeros Spray ook om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt en je gaatjes krijgt als je een droge mond hebt. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat deze spray daarnaast fluoride bevat (en zelfs de maximaal toegestane dosis). Deze stof zit ook in heel veel tandpasta’s en helpt om je tandglazuur sterker te maken en je gebit tegen gaatjes te beschermen. Tenslotte bevat Dentaid Xeros Spray geen alcohol en menthol, waardoor deze spray vriendelijk is voor een droge mond. Alcohol droogt je mond namelijk uit, en dat zou natuurlijk averechts werken. Menthol voelt vaak stekend of zelfs pijnlijk aan in een droge mond, omdat het het mondslijmvlies irriteert als dit te droog is.

Dentaid Xeros Spray: ideaal voor bij een droge mond

Samengevat: een droge mond wordt veroorzaakt door speekseltekort, wat dan zelf weer door allerlei verschillende dingen veroorzaakt kan worden. Het gevolg is dat je moeite krijgt met praten en eten, maar ook dat je mondgezondheid een heel stuk kwetsbaarder wordt. Als je hier last van hebt, is het dus wel zo handig snel naar de tandarts te gaan, en je mond verder goed te verzorgen. Daarbij kan Dentaid Xeros Spray helpen. Deze spray past namelijk makkelijk in je zak, en kan je zo op elk moment van de dag helpen om je mond minder droog te maken, dankzij het appelconcentraat en de xylitol. Die laatste stof zorgt er samen met de fluoride dan ook nog eens voor dat je minder makkelijk tandvleesontsteking en gaatjes krijgt als je mond droog is. En doordat de spray geen alcohol of menthol bevat, is deze vriendelijk voor een droge mond. Dentaid Xeros Spray is dus ideaal voor bij een droge mond.