• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Desensin Repair Tandpasta

Desensin Repair Tandpasta

Nanotechnologie, het is iets waar de meeste mensen nog een beetje huiverig voor zijn. De overheid wil een debat op gang brengen om te bekijken wat we als samenleving wel(en ook vooral: wat we als samenleving niet) willen. Intussen druppelen er steeds meer producten binnen waarin een klein beetje 'nano' zit verwerkt. We zien smartphones, maar bijvoorbeeld ook schoonmaakmiddelen, die gebruik maken van de allerkleinste deeltjes. En natuurlijk dringt de nanotechnologie ook door in de wereld van de tandpasta. Een voorbeeld? De Tandonline- bestseller Desensin Repair Tandpasta, speciaal gemaakt voor gevoelige tanden.

Desensin Repair Tandpasta bevat vijf procent kaliumnitraat(vermindert gevoeligheid), één procent provitamine B5, 0,3% vitamine E, 0,1% allantoïne(herstelt zachte weefsels en maakt irritatie minder erg), de nodige hoeveelheid fluoride en... bijna een half procent hydroxyapatite nanoparticles. Deze laatsten zijn de actieve nanodeeltjes. Nu is natuurlijk de vraag: op wat voor manier helpen deze kleine deeltjes om de gevoeligheid te verminderen?

Het antwoord is nog niet zo simpel, maar Dentaid(de producent van Desensin Repair) heeft geprobeerd het duidelijk te maken in een filmpje op hun website. Bij gevoelige tanden trekt het tandvlees zich terug, zodat er open ruimtes ontstaan tussen tandvlees en glazuur. Hierdoor komend tandzenuwen bloot te liggen, klaar om geraakt te worden door pijnlijke materialen als hete koffie en thee. In Dentaids filmpje is te zien hoe de nanodeeltjes aan komen zweven en in de open ruimtes gaan zitten, zodat de zenuw niet langer rechtstreeks te bereiken is. En dat is dan ook wat de hydroxyapatite nanoparticles zo'n beetje doen: ze vormen een duurzame laag over de tanden heen die ervoor zorgt dat de tanden beter beschermd worden.

Hoe wit je gebit er precies uitziet hangt er ook vanaf hoe glad je tanden zijn. Tanden met een ruw, geribbeld oppervlak zien er stukken donkerder uit dan prachtig gepolijste gebitselementen. Dat is dan ook een tweede functie van de hydroxyapatite nanoparticles: de gladde laag zorgt ervoor dat je tanden witter lijken, omdat scheuren en ribbels worden weggewerkt. Zo wordt de witte kleur van je tanden herstelt.

Dat klinkt allemaal prachtig, maar hoeveel is ervan waar? Onderzoek heeft uitgewezen dat Desensin Repair in 95% van de gevallen vanaf de eerste poetsbeurt pijnverminderend werkt. Dit onderzoek stond onder streng toezicht van tandartsen.

Nog zoiets wat mooi klinkt: Desensin Repair heeft een RDA-waarde van 60. Dat klinkt nogal nietszeggend: wat is een RDA-waarde? Ik heb het even uitgezocht: RDA staat voor Radioactive Dentin Abrasion. Hiervan is vooral dat laatste woord belangrijk: 'abrasion' betekent 'abrasie'(tandslijtage). Veel tandpasta's werken tegenwoordig namelijk een beetje als een schuurspons: harde bestanddelen schuren het vuil van je tanden af. Dat is heel effectief, maar jammer genoeg kan het slijtage aan je gebit opleveren. Dat is waarom er tegenwoordig de DIN/ISO-norm is: een maximum aan 'schuurkracht' die een tandpasta mag hebben. De gemiddelde RDA-waarde? 200. Dan is 60 dus inderdaad opvallend laag,  wat betekent dat deze tandpasta opvallend zacht en mild is voor je tandglazuur.

Nog even de voordelen op een rijtje: Desensin Repair Tandpasta vormt een beschermende laag op de openliggende zenuwuiteinden. Hierdoor krijg je geen pijnprikkels meer en vermindert de gevoeligheid. Ook beschermt de nieuwe laag het tandglazuur en worden gaatjes voorkomen. Intussen heeft Desensin Repair een lage RDA-waarde(weinig 'schuurkracht') en zorgt het ervoor dat je tanden witter lijken. Ten slotte revitaliseert Desensin Repair het tandvlees. Van alle producten uit de nanosupermarkt, lijkt dit me er eentje die in elk geval welkom is.