• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Een mondpiercing

Een mondpiercing

Lange tijd was een piercing een symbool van verzet, maar de laatste jaren is het steeds normaler geworden. In 2006 had zelfs 37% van de Nederlanders een piercing. Het dragen van piercings heeft dan ook een lange geschiedenis, en door de eeuwen heen is het steeds een symbool van kracht en moed geweest. Het ziet er ook best wel stoer uit, zo'n ringetje door je lip. De mondpiercing is de minst pijnlijke van alle soorten piercings, wat waarschijnlijk verklaart dat het de populairste piercing is. Je hebt mondpiercings in alle soorten en maten, van tongpiercings tot liprandpiercings. Maar het is nog maar de vraag of het ook zo goed is voor de gezondheid van je gebit. En als je dan toch per se een piercing wilt, wat kan je dan doen om je tanden nog zo veel mogelijk gezond te houden?

Het zetten van zo'n mondpiercing

De regels in Nederland zijn vrij duidelijk als het gaat om piercings: je moet ouder zijn dan twaalf jaar voordat het mag(de enige uitzondering zijn oorbellen, maar ja, we hebben het nu natuurlijk over mondpiercings). Als je ouder bent dan twaalf, maar nog niet ouder dan zestien, moet één van je ouders mee om toestemming te geven. En vanaf het moment dat je zestien bent, is het helemaal je eigen keuze. Wel moet je, vlak voordat de piercing ook echt wordt gezet, een toestemmingsverklaring ondertekenen(dus aangeven dat je dit écht wilt, dat je de risico's kent en al dat soort dingen).

Als je eenmaal getekend hebt, pakt de piercer een naald en is het binnen een paar seconden gebeurd. Meestal wordt er geen verdoving gebruikt, en dat is ook niet nodig, want het zetten van een piercing is makkelijk en het is zo voorbij. Wat dat betreft begint de ellende pas nadat de piercing gezet is. Dan duurt het namelijk even voordat je lichaam eraan gewend is. Bij een lippiercing duurt dit zeven tot negen weken, bij een tongpiercing vier tot zes weken. Je kunt erop rekenen dat het gaat bloeden en zwellen, en meestal komt er ook een behoorlijke hoeveelheid pus vrij. Het is dan ook erg belangrijk dat je je mond in deze periode goed verzorgt. Handige tips daarvoor zijn:

  • - kauw geen kauwgom en probeer andere 'kauwgewoontes'(zoals nagelbijten, op een pen sabbelen en roken) even te laten zitten.
  • - gebruik een desinfecterend mondspoelmiddel. De stof chloorhexidine(CHX) staat bekend om zijn ontsmettende eigenschappen, dus een mondspoelmiddel wat dit stofje bevat is vooral aan te raden. Voorbeelden van mondspoelmiddelen die dit stofje bevatten zijn Curasept en Perio-Aid.

Problemen

Ook als de piercing eenmaal op zijn plek zit, betekent dat helaas nog niet dat je tanden even gezond blijven als daarvoor. Mondpiercings nemen aardig wat nare risico's met zich mee, zoals een paar jaar geleden werd bewezen door Australische onderzoekers. Deze onderzoekers waren zelf geschokt met de dingen die ze ontdekten, nadat ze meer dan honderdvijftig piercings een tijdje hadden gevolgd. Om alles dan maar even op te noemen:

  • - de kans bestaat dat de piercing ingroeit. Dat wil zeggen: hij groeit vast aan je tong of lip. Dan zit hij dus helemaal vast in je weefsel, en dat is natuurlijk niet fijn. Meestal moet de piercing dan chirurgisch worden verwijderd, wat al helemaal jammer zou zijn als je er net zoveel pijn voor hebt doorstaan.
  • - als je piercing uitsteekt naar binnen, kan hij je tanden beschadigen. Zo kan een piercing de oorzaak zijn van beschadigd glazuur of een complete tandbreuk.
  • - piercings dragen bacteriën met zich mee, en bacteriën zijn dan ook dol op piercings. Jammer genoeg is dit niet zo goed voor je gebit, want al die bacteriën zorgen ervoor dat je makkelijker ontstoken tandvlees krijgt.
  • - het ligt niet voor de hand, maar toch gebeurt het met aardige regelmaat dat piercings gaan ontsteken. Meestal gaat zo'n ontsteking na een tijdje wel weer over, maar soms gaat hij over in een blijvende infectie.
  • - een piercing kan de oorzaak zijn van terugtrekkend tandvlees, waardoor je last krijgt van gevoelige tanden. De zenuwuiteinden in je tandvlees komen dan bloot te liggen, waardoor je bijvoorbeeld pijn krijgt bij het drinken van hete thee of koffie.

Tips

Als je dit zo leest, lijkt het nogal een onverstandig idee om aan een mondpiercing te beginnen. Maar wat als je er écht heel graag eentje wilt? Of wat als je er al één hebt? Dat is gelukkig ook niet het einde van de wereld(of anders gezegd: het begin van een lange en pijnlijke periode waarin je heel regelmatig bij de tandarts komt). Je kunt namelijk al een heleboel ellende voorkomen door goed op te letten als je de piercing laat zetten. Dat betekent dus dat je naar een gekwalificeerde piercer gaat. Deze piercers houden zich aan de landelijke richtlijnen(de piercings zijn gemaakt van titanium of chirurgisch staal en hebben een glad oppervlak, zodat de kans op infecties klein is. Ook werkt een gekwalificeerde piercer met steriele naalden en heeft hij altijd handschoenen aan). Piercers met een vergunning worden elk jaar gecontroleerd, dus je weet zeker dat de kans op complicaties heel klein is als je naar zo iemand toe gaat.

En als de piercing er eenmaal zit, is het belangrijk om goed op je mondhygiëne te letten. Dat begint ermee dat je de tandarts of mondhygiënist laat weten waar je aan begint. Deze kan vervolgens je mondgezondheid in de gaten houden en je waarschuwen als het mis dreigt te gaan. Maar zelf kun je ook aardig wat doen om je mond in goede gezondheid te houden:

  • - maak je piercing elke dag goed schoon, om te voorkomen dat er tandplak of tandsteen aan hecht.
  • - poets twee keer per dag je tanden met een goede fluoridetandpasta, zoals Sensodyne Repair en Protect Whitening.
  • - zorg ervoor dat je aan interdentale reiniging doet. Dit helpt echt enorm om je gebit gezond te houden, want de plak die tussen je tanden zit is het gevaarlijkst. Interdentaal reinigen kun je doen met ragers, stokers, flosdraad of soft picks.
  • - gebruik een tandpasta speciaal voor gevoelige tanden, zoals Elmex Sensitive Tandpasta, om blootliggende zenuwuiteinden te beschermen.