• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Elmex Anti-Cariës Tandpasta

Elmex Anti-Cariës Tandpasta

Het is één van de best verkopende tandpasta’s van Nederland: Elmex Anti-Cariës. We hebben allemaal de bekende oranje verpakking wel eens gezien, met daarop de tekstjes “beschermt tegen cariës en helpt beginnende gaatjes remineraliseren”, “met uniek aminfluoride” en “klinisch bewezen”. Dat deze tandpasta tegen gaatjes beschermt, is natuurlijk niet zo’n verrassing. Dat mag je van een tandpasta toch wel verwachten. Maar beginnende gaatjes helpen remineraliseren? Dat zou  dus betekenen dat ook gaatjes die er al zitten weer dichtgaan? Klinkt vrij onwaarschijnlijk. Misschien heeft het iets te maken met dat unieke aminfluoride, maar wat is dat dan precies? En waarom zou het goed voor je gebit moeten zijn? Het moge duidelijk zijn dat die klinisch bewezen formule achter deze tandpasta specialer is dan je zou denken. Om een beetje te begrijpen hoe deze precies werkt, zullen we eerst wat theorie moeten ophalen over hoe gaatjes precies ontstaan.

Zuur

In je eten zitten vaak zuren. Veel eten is zelfs een stuk zuurder dan je misschien denkt. In de scheikunde gebruikt men een index die de pH-waarde heet. Het idee is simpel: water heeft een pH van 7.0, alles wat erboven zit is basisch(zo heeft melk een pH van rond de 8.5) en alles wat eronder zit is zuur. De maximale waarde van de pH is 14.0, de minimale waarde 0.0. Hoe dichter een waarde bij de nul zit, hoe zuurder datgene waarbij die waarde gemeten is dus is. Citroenzuur heeft bijvoorbeeld een pH van 3.3, tomaat eentje van 4.2 en de zuurgraad van wijn ligt rond de 3.0. Je krijgt dus behoorlijk zure stoffen binnen. Maar deze zuren zijn niet de enige waar je tanden mee te maken krijgen. De suikers uit je eten worden namelijk door de bacteriën in je mond omgezet in zuur. Al dat zuur bij elkaar veroorzaakt vervolgens gaatjes in je tanden. Nou ja, als je er niet op tijd iets aan doet. Door met een fluoridetandpasta alle plak netjes weg te poetsen, krijgen de bacteriën en hun zuren namelijk geen kans. Bijvoorbeeld met Elmex Anti-Cariës Tandpasta dus, met die mysterieuze aminfluoride erin. Tijd om eens te kijken wat dat dan precies is.

Aminfluoride

Aminfluoride is een stofje met twee bijzondere scheikundige eigenschappen:
1. Het wordt binnen een paar seconden door je tanden opgenomen - wat veel sneller is dan de meeste andere fluoridesoorten
2. Het vormt na een tijdje een regelmatige beschermlaag, die goed hecht aan je tanden. Deze beschermlaag blijft langere tijd zitten.

Goed, wat betekent dit precies voor de werking van Elmex Anti-Cariës Tandpasta? Nou, ten eerste dat deze tandpasta heel erg snel werkt. De werkzame stof wordt namelijk heel erg snel opgenomen, en kan dus ook sneller aan de slag met het aanpakken van de zuren. Ten tweede: er wordt een beschermlaag gevormd. Dat betekent dat je tanden langere tijd beschermd blijven. Nieuwe zuren moeten namelijk eerst door die beschermlaag heen zien te dringen, voor ze een keertje bij je tanden aankomen. Het klopt dus dat Elmex Anti-Cariës nieuwe gaatjes voorkomt. Maar de beschermlaag heeft nog een voordeel.

Stel je voor dat je een beginnend gaatje hebt. Als de beschermlaag er dan overheen komt, kunnen er geen zuren meer bijkomen. Het gaatje wordt dus niet groter. Sterker nog: met behulp van stoffen uit je speeksel is je gebit in staat om het gaatje te herstellen nu er geen nieuwe zuren bijkomen. Als het gaatje niet al te groot is, kan het dus remineraliseren! Het klopt dus ook dat Elmex Anti-Cariës bestaande gaatjes remineraliseert. Het enige wat je je nog zou kunnen afvragen, is of het allemaal wel echt werkt. Het antwoord daarop is  ‘ja’. Want volgens Elmex is de werking van hun formule in maar liefst vierhonderd universitaire studies aangetoond.