Facings

Als je tanden verkleurd zijn of scheef staan, als er spleetjes tussen zitten of hoekjes afgebroken zijn, tsja, dan kan je overwegen om eens aan facings te beginnen. Facings zijn in feite stukjes composiet of porselein, die precies dezelfde kleur hebben als je tanden. Door zo’n stukje dan op een tand te plakken, kan de tandarts het uiterlijk van je gebit veranderen. Over een verkleurde tand wordt een wit laagje aangebracht, en hij lijkt ineens prachtig wit! Ook op afgebroken tanden kunnen facings worden geplakt, zodat het net lijkt of ze nog heel zijn. Spleetjes of scheve tanden kunnen op dezelfde manier worden gemaskeerd. Klinkt handig, maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je aan facings begint? Wat gebeurt er tijdens die behandeling eigenlijk? Hoe lang gaat zo’n facing dan mee als hij er eenmaal zit? En wat kun je doen om te zorgen dat hij er goed uit blijft zien?
Composietfacings
Een veelgekozen materiaal voor facings is ‘composiet’. Eigenlijk is dit niet echt een materiaal, maar eerder een verzamelnaam voor meerdere materialen. Composieten worden gemaakt van vezels en hars. De vezel is sterk en onbuigzaam, de hars zorgt voor soepelheid en houdt het geheel bij elkaar. Op die manier krijg je een materiaal wat zowel sterk als buigzaam is, terwijl het toch ook licht blijft. Andere voordelen van composieten zijn dat ze makkelijk te vervormen zijn, lang meegaan en het milieu nauwelijks belasten. Daarom zijn composieten populaire materialen, die worden gebruikt voor van alles en nogwat, van keukenaanrechten tot schuttingen. Bijna altijd kun je wel een goede vezel en een goede hars vinden om een mooi composiet te maken voor jouw specifieke doel. En zo is er dus ook een composiet voor facings, die tandartsen simpelweg ‘composiet’ noemen.
Als je ervoor kiest om facings te nemen die gemaakt zijn van composiet, is het grote voordeel dat je maar één keer naar de tandarts toe hoeft. In een behandeling van een paar uurtjes worden dan je facings aangebracht. Dat gaat ongeveer als volgt:
- 1. Je kiest – samen met de tandarts – de goede kleur, zodat de facings goed bij de rest van je tanden passen. Soms wordt er daarna nog een laagje van je tand weggeslepen, zodat er genoeg ruimte voor de facings is, maar bij composietfacings is dit niet altijd nodig.
- 2. De tandarts behandelt je tand eerst met een zuur, waarna hij een speciale hechtlaag aanbrengt.
- 3. Daarop komt dan weer het composiet, wat op dat moment nog niet helemaal hard is. De tandarts kan het dan in de juiste vorm brengen, waarna hij het in blauw licht laat uitharden. Daarna slijpt hij de facings nog een beetje bij en polijst hij ze nog wat en dan kun je alweer naar huis.
Composietfacings zijn relatief goedkoop, wat één van de dingen is die ze zo geliefd maakt. Ook kun je met composietfacings veel makkelijker zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien, zodat je beter weet wat er gaat gebeuren. Daarnaast zijn facings die van dit materiaal gemaakt worden altijd bij te slijpen en op andere manieren te corrigeren. Als je dus ooit niet meer tevreden bent, kan de tandarts je facings zo aanpassen. Dat is mooi, maar er is nog een ander veelgekozen materiaal voor facings…
Porseleinen facings
Bij een sterk en duurzaam materiaal denk je waarschijnlijk niet direct aan porselein. Toch is het, als het eenmaal op je tanden zit, een stevig materiaal voor facings die lang meegaan. Nadeel is wel dat je minstens twee keer naar de tandarts zult moeten. Porseleinen facings worden namelijk van tevoren gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Dat is een bedrijf waar kronen, bruggen en andere protheses worden gemaakt door speciaal opgeleide mensen, de tandtechnici. De meeste tandtechnische laboratoria hebben nauwe banden met tandartsen. In Nederland zijn er zo’n achthonderd tandtechnische laboratoria. Als je een porseleinen facing wilt, moet deze in zo’n laboratorium gemaakt worden. Dat betekent dus dat het hele proces er ongeveer zo uitziet:
- 1. Je maakt een eerste afspraak en kiest een kleur.
- 2. Daarna slijpt de tandarts alvast wat glazuur weg. Porseleinen facings moeten minstens 0,5 mm dik zijn, en die ruimte is er vrijwel nooit.
- 3. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van je gebit. Deze gaat naar het tandtechnisch laboratorium, waar ze facings voor je maken met de juiste maat en de juiste kleur.
- 4. Je gaat opnieuw naar de tandarts als de facings klaar zijn. Dan kan het plaatsen beginnen. De tandarts behandelt je tanden met een speciaal zuur, brengt een hechtlaag aan en zet de facings op hun plek.
Porseleinen facings kunnen helaas niet meer worden bijgeslepen of veranderd. Als je toch besluit dat het anders moet, zal het tandtechnisch laboratorium dus nieuwe facings voor je moeten maken. Maar daar staat tegenover dat porseleinen facings minder gevoelig zijn voor aanslag en over het algemeen langer meegaan.
Moeilijk praten
Bij het aanbrengen van facings wordt minder diep geslepen dan als een tandarts om andere redenen in je tanden boort. Dat maakt dat de behandeling die nodig is bij facings geen pijn doet. Wel is het even wennen als de facings er net zitten. Met name praten is de eerste dagen nog wel eens lastig. Je kunt in principe alles blijven eten met facings, maar moet wel opletten met bijten op harde dingen(zoals pennen), om te zorgen dat je facing zo lang mogelijk meegaat.
Misschien dat je je nu afvraagt hoe lang een facing normaal gesproken eigenlijk meegaat. Dat is zo’n vijf tot tien jaar, maar het wisselt heel erg. Er zijn wel verhalen bekend van facings die vijfentwintig jaar meekonden. Het zijn wat dat betreft vooral slechte gewoontes zoals nagelbijten en tandenknarsen die ervoor zorgen dat facings slijten of beschadigen. Een ander probleem is dat roken of het drinken van wijn, koffie en thee ervoor kan zorgen dat facings verkleuren. Ook kan het gebeuren dat facings vanaf een gegeven moment niet meer hechten. En tsja, dan moet de tandarts de facings gaan repareren of vervangen.
Wat kun je zelf doen?
Natuurlijk heb je zelf ook invloed op hoe lang facings meegaan. Zo kun je bijvoorbeeld je tanden poetsen met Bluem Tandpasta, een tandpasta die voorkomt dat er kleurverschillen ontstaan tussen facings en de rest van je gebit. Ook is het aan te raden om een zachte tandenborstel te gebruiken, zoals een Elmex Sensitive Profesional X-Soft Tandenborstel. Om ook tussen je tanden te blijven reinigen, kan het een overweging zijn om GUM Soft Picks te gaan gebruiken. Deze hebben alle voordelen van ragers, maar niet het ijzerdraadje wat facings zou kunnen beschadigen.
Voor de één zijn facings dé oplossing, de ander gaat misschien toch liever voor een implantaat of een whiteningbehandeling. Hoe dan ook zijn facings best handig, omdat ze minder mooie dingen in je gebit kunnen maskeren zonder dat er gelijk een moeilijke tandheelkundige behandeling aan te pas komt. En als je een beetje je best doet gaan ze behoorlijk lang mee…