Verschillende soorten flosdraad

Dat flossen belangrijk is voor een gezond gebit, hoor je waarschijnlijk bij elk bezoek aan de tandarts weer. Maar waarom eigenlijk? Simpel: om de plak weg te halen. Plak is een witgelig laagje wat zich op je tanden afzet. Het bestaat uit bacteriën, etensresten en mondslijm. Nu is plak op zich niet zo'n probleem, maar als het te lang blijft zitten, wordt het dat wel. De bacteriën gaan dan namelijk tandvleesontsteking en gaatjes gaan veroorzaken. Als je de plak tegen die tijd nóg niet weggehaald hebt, verkalkt het en wordt het tandsteen. Aan die tandsteen hecht zich dan weer nieuwe plak, waardoor er weer nieuwe tandvleesontsteking wordt veroorzaakt. De ontsteking wordt dus steeds erger, tot hij op een gegeven moment je kaakbot aan gaat tasten. Uiteindelijk laten hierdoor je tanden en je kiezen los. Daarom is het belangrijk om tandplak op tijd weg te halen.
Het enige probleem is dat tandplak overal zit. Dus niet alleen op je tanden, waar je met je tandenborstel langs komt, maar ook tussen je tanden. Nu wijst onderzoek uit dat je voor het schoonmaken van de interdentale ruimtes (de ruimtes tussen(= inter in het Latijn) je tanden(=dentes)) het beste ragers kunt gebruiken. Maar ja, sommige ruimtes zijn simpelweg te krap voor ragers. Dan kun je dus maar beter gaan flossen. Alleen als je vol goede moed besloten hebt om eens aan flosdraad te gaan beginnen, krijg je vervolgens de keuze uit soms wel vijftig verschillende doosjes flosdraad, met spannende teksten als 'superfloss', 'waxed' en 'mint' op de voorkant. Wat moet je dan precies hebben? Welke van al die soorten is nou eigenlijk de beste?
Soorten en maten van flosdraad
Extra dik flosdraad
Sommige mensen geven de voorkeur aan dikker flosdraad. Beetje vreemd, zou je denken, maar er zijn best goede redenen om over te stappen op iets als Oral-B SatinTape. Dikker flosdraad verwijdert namelijk meer plak, simpelweg omdat de oppervlakte groter is. Ook is dik flosdraad makkelijker vast te houden dan dun flosdraad. Een derde voordeel is dat dikker flosdraad minder snel rafelt of breekt.
Flosdraad met een waxlaag
Sommige flossoorten – zoals bijvoorbeeld Johnson&Johnson – hebben een waxlaagje eromheen, Dit helpt om te voorkomen dat flosdraad in je tandvlees snijdt. Geen wondjes dus, wat toch wel een voordeel is. Ook kan een speciale wax helpen om extra veel plak en etensresten te verwijderen tijdens het flossen. Daarnaast vergroot een waxlaagje de soepelheid van flosdraad. Zo heeft Oral-B Essentialfloss een speciaal waxlaagje, wat het flosdraad praktisch onbreekbaar maakt, terwijl het toch soepel tussen je tanden doorgaat, een lekkere frisse mintsmaak heeft en behoorlijk dun is.
Superfloss en brugnaalden
Een erg interessante soort is ook superfloss, een speciale versie van flosdraad waarvan Oral-B Superfloss de bekendste vertegenwoordiger is. Superfloss krijg je in voorgeknipte draden, waarvan de uiteinden scherp zijn. Zo kun je deze uiteinden makkelijk in de allerkleinste ruimten tussen je tanden steken, zodat daarna het bredere, zachtere flosdraad erbij kan. Voor mensen met een beugel of protheses is superfloss ontzettend handig. Hiervoor bestaat zelfs een aparte soort superfloss: TePe Bridge en Implant Floss. Maar ook als je flossen gewoon wat lastig vindt of hele kleine interdentale ruimtes hebt, kan superfloss een goede optie zijn. Een alternatief hiervoor is het gebruik van brugnaalden. Je kunt flosdraad dan door deze naalden heen halen en zo gewoon flosdraad gebruiken alsof het superfloss is. Meridol Special Floss is bijvoorbeeld een flosdraad speciaal voor mensen met protheses en/of implantaten, maar het is geen superfloss. In plaats daarvan zitten er aparte brugnaalden in de verpakking.
Flossboogjes
De beweging van flossen komt nogal nauw. Zo bleek ooit uit onderzoek dat flossen bij de meeste mensen niet effectief is, terwijl flossen door een mondhygiënist de kans op gaatjes met 40% vermindert. Een simpele manier om dit op te lossen, is door over te stappen op flosboogjes. Dit zijn houders met daarin een stukje flosdraad, waardoor je makkelijker kunt flossen. Een voorbeeld is GUM Easyfloss. Dit is flosdraad met een speciale tefloncoating, waardoor het zacht en tegelijkertijd onbreekbaar is. Andere flosboogjes zijn bijvoorbeeld Tepe Miniflossers. Deze zijn speciaal gemaakt op hun grip, en ze hebben een bijtplaatje waardoor je makkelijker bij nauwe interdentale ruimtes kunt.
Mintsmaak en ehm...
Tsja, en dan houden we nog altijd aardig wat soorten flosdraad over die niet in één van deze categorieën vallen, zoals bijvoorbeeld Oral-B SatinFloss. Dit is flosdraad wat een zijdeachtige structuur heeft, waardoor het niet rafelt of breekt(net als SatinTape trouwens, maar dit is dunner). Ook heeft het een lekkere, frisse mintsmaak. Verder is het eigenlijk 'gewoon' flosdraad, maar ja, of daar nou iets mis mee is... Ook Oral-B Ultrafloss is eigenlijk heel normaal flosdraad met een frisse mintsmaak. Het grappige ervan is wel dat het een speciale textuur heeft, die irritatie voorkomt. Dankzij deze structuur kun je het flosdraad namelijk eerst uitrekken, dan tussen je tanden plaatsen en vervolgens weer in zijn oude vorm laten terugveren. Zo kun je dus tandplak verwijderen zonder al te veel moeite te hoeven doen om het flosdraad tussen je tanden te worstelen.
En welke is nu de beste?
Nu we al die soorten gehad hebben, zul je je misschien afvragen welke je nu het beste kunt gebruiken. Het antwoord is: dat ligt helemaal aan jou. Het belangrijkste is om te zorgen dat je aan interdentale reiniging doet. En of je dan flosboogjes, superfloss, gewaxt flosdraad, extra dik flosdraad of nog weer heel iets anders gebruikt, tsja, dat is dan vooral een kwestie van jouw voorkeur.