Flosdraad is dood

Flossen heeft geen zin. Tenminste, als je Fridus van der Weijden, hoogleraar aan de ACTA, zo kunt geloven. Hij heeft een groot onderzoek gedaan naar interdentale reiniging, en hier geen significant verschil gevonden tussen wél en níét flossen. Je loopt in beide gevallen evenveel kans op gingivitis en plak. Een klap in het gezicht van flosdraadfabrikanten( in Amerika wordt er jaarlijks genoeg flosdraad gebruikt om 125 keer om de aarde te wikkelen), maar tegelijkertijd een hoopvol bericht als het gaat over het gebruik van tandenstokers of ragers.
"Geen effect"
Die hebben namelijk wél effect op de hoeveelheid plak en de kans op gingivitis. Je hele gebit gaat erop vooruit als je gebruik maakt van ragers, en deze bewuste hoogleraar adviseert ze dan ook aan alle klanten die hij als parodontoloog spreekt. En hij is lang niet de enige die van mening is dat het flostijdperk toch echt voorbij is. Dat de rager het beste middel is voor het verwijderen van plak tussen je tanden begint een algemeen geaccepteerd idee te worden in de tandenwereld. Het 'vreemde borsteltje'( ook wel aangeduid als 'veertje' of 'kerstboompje') is hard op weg om het flosdraad in te halen.
Ragers
Als je nu je flosdraad weggooit en hebt besloten dat je wilt gaan rageren, sta je vervolgens voor de keuze wélke rager je dan precies gebruikt. Dan zit je ook nog eens met het verschil tussen ragers en soft picks( ijzer of rubber).
In die eerste categorie is het logisch om te gaan voor Interprox Interdentale Ragers. Bij deze ragers heb je de keuze uit verschillende kleuren, maten en vormen. De Tynex-borstelharen zijn sterk, en het ijzerdraadje heeft een plastic coating. Op die manier worden je tanden goed schoon, maar zonder dat het zeer doet of dat je kans loopt op beschadigingen. Ze zijn in twee versies verkrijgbaar: de gewone versie( met buigbaar handvat zodat je overal bij kunt, vooral bestemd voor vóór in je mond) en de plusversie( met een speciale vorm, zodat je ook de plekken achterin je mond goed kunt bereiken). En vergeet ook vooral niet dat je bij alle ragers een hygiënische dop cadeau krijgt.
Nóg meer kleur in je badkamer? Geen probleem. Tepe Interdentale Ragers zijn namelijk minstens zo kleurrijk. Deze ragers zijn verkrijgbaar in acht verschillende maten, zorgen voor een allergievrije reiniging en zijn ontwikkeld samen met professionals. Deze experts hebben er een waar kunststukje van gemaakt: TePe Ragers zijn sterk, maar toch zacht( bijzonder aan te bevelen na tandheelkundige operaties) en de draad is gecoat met kunststof. Ook het handvat is revolutionair. En bij TePe kun je speciale assecoires aanschaffen, zoals een houder, een dop of een reisverpakking.
Zo'n reisverpakking krijg je er helemaal gratis bij als je voor GUM Soft Picks gaat. Soft Picks zijn ragertjes die gemaakt zijn van rubber. Hierdoor wordt je tandvlees gemasseerd en de doorbloeding gestimuleerd. Doordat ze zo soepel zijn, komen ze makkelijk langs beugels of implantaten. Ironisch genoeg zijn GUM Soft Picks ontwikkeld voor mensen die niet kunnen/willen flossen. Toen uit een onderzoek bleek dat 87% van de Amerikanen het flossen 's avonds achterwege liet, besloot GUM dat ze iets wilden maken om de mensen weer aan het interdentaal reinigen te krijgen. En het resultaat mag er zijn. GUM Soft Picks zijn handig, pijnloos, flexibel, ze reinigen je gebit grondig en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor je voor ieder gebit de juiste variant kunt kiezen.
Een andere variant is Rident. Deze Soft Picks zijn goed te vergelijken met GUM Soft Picks. Ze hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Ook dit product is ontwikkeld in samenwerking met universiteiten en ook hier krijg je er een handige reisverpakking bij. Ze zijn kwalitatief iets minder( maar niet veel minder) hoogwaardig dan de GUM-variant, maar wel een stukje goedkoper.
En dan heb je ook nog interdentale reinigingsproducten van Oral B, Lactona, Curaprox en Omnident. Het is bijna teveel om op te noemen.
Niet afschrijven
Wat in elk geval vaststaat is dat rageren beter helpt tegen plak dan flossen. Hoewel ragers en tandenstokers natuurlijk altijd te breed blijven voor de échte, kleine ruimtes. Hier krijg je de plak toch echt wel weg met een flosdraadje. En het is ook gebleken dat de slechte flosresultaten ook liggen aan het feit dat mensen niet góéd flossen. Als een mondhygiënist regelmatig bij je flost, vermindert dit de kans op gaatjes met 40%. Misschien moeten we het flosdraad dus maar niet meteen aan de kant schuiven als nutteloos.
Maar voor de grotere ruimtes heb je toch duidelijk meer aan ragers. De kans is groot dat er een marktverschuiving aankomt: van flosdraad naar ragers en tandenstokers. Dat betekent niet dat flossen slecht is, of dat het flosdraad meteen de prullenbak in kan. Alleen dat je op je badkamerplankje een plekje vrij zult moeten houden. Want de rager is nog maar net aan zijn opmars begonnen.... En voorlopig is hij niet meer te stoppen.