Fluor-Aid Mondspoelmiddel

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle Nederlanders graag wittere tanden zou willen hebben. Als je even gaat zoeken, is er dan ook een gigantisch aanbod aan dingen om wittere tanden mee te krijgen. Speciale tandpasta's, whiteningstrips, tandartsbehandelingen met UV-lampen, bijzondere kauwgom en nog veel meer. Met altijd de bekende zin erbij: éérst de tandarts om advies vragen. Nu is dit natuurlijk ook verstandig om te doen, omdat een tandarts nu eenmaal veel meer kennis heeft van dit soort dingen. Toch blijkt ook uit onderzoek dat de beste resultaten worden gehaald uit thuis bleken, en dan in het bijzonder uit bleken met spullen van het merk Opalescence. Dit geldt voor de korte termijn, maar ook op de langere termijn is thuis bleken effectiever. Geen wonder dat steeds meer mensen het proberen. Alleen er is iets wat ze nogal eens vergeten.
Bleekmiddelen zouden niet werken zonder waterstofperoxide. Dit stofje heeft een sterk desinfecterende werking, maar het is ook schadelijk. Zo maakt het niet alleen je tanden witter, maar wordt je tandglazuur ook een stuk zachter. Na een tijdje verhardt het weer, maar in de tijd dat het zacht is, moet je oppassen. Zo is het niet handig om in deze periode koffie te drinken of te roken. Je tanden zijn namelijk iets kwetsbaarder dan normaal gesproken. Gelukkig is dit op te lossen door na het bleken goed te spoelen met een fluoridemondspoelmiddel. Zo'n mondspoelmiddel versterkt namelijk je glazuur, waardoor je tanden wat meer kunnen hebben. Tandartsen raden aan om bij voorkeur Dentaid Fluor-Aid Mondspoelmiddel te gebruiken. Maar waarom eigenlijk uitgerekend dít mondspoelmiddel?
Zuurgraad
Het probleem van veel mondspoelmiddelen is dat ze een lage zuurgraad hebben, dat wil zeggen een pH van lager dan vijf. In de scheikunde wordt pH gebruikt om mee aan te geven hoe zuur iets is. Daarbij is water neutraal, dat heeft een pH van 7,0. Alle stoffen met een hogere pH noemen we basisch(zo zijn veel schoonmaakmiddelen basisch) en alle stoffen met een lagere pH, zijn zuur. Hoe lager de pH, hoe zuurder. Zo heeft melk een pH van ongeveer 6,5, terwijl citroenzuur een pH van rond de 3,0 heeft en batterijzuur tegen de 0,5 aanzit. Als een mondspoelmiddel een pH van 5,0 heeft, betekent dit dus dat het best wel zuur is. Voor je tanden is dat niet prettig, want het zuur veroorzaak tanderosie. Het kan letterlijk je tandglazuur oplossen. Een mondspoelmiddel met zo'n lage pH is dus eigenlijk niet zo goed voor je tanden. De fluoride kan je tandglazuur misschien helpen, maar daartegenover staat wel de tanderosie veroorzaakt door de zuurgraad.
Gelukkig heeft Fluor-Aid Mondspoelmiddel dit probleem niet. Dit mondspoelmiddel heeft een pH van maar liefst 6,1, wat dus dicht in de buurt zit bij de waarde van een glas melk of een glaasje water. Daarnaast bevat Fluor-Aid Mondspoelmiddel fluoride en xylitol, twee stoffen die je glazuur helpen om er weer bovenop te komen. Zo helpt Fluor-Aid Mondspoelmiddel dus om je tandglazuur te versterken. Ook remt het de vorming van tandplak. In het geval van gevoelige tanden is Fluor-Aid Mondspoelmiddel ook een goed idee, want het helpt om de gevoeligheid te verminderen.
Fluor-Aid
Wat Fluor-Aid Mondspoelmiddel juist niet bevat, is alcohol. Dat is een speciaal 'dingetje' van Dentaid. In december 2008 verscheen er namelijk een artikel van een professor van de universiteit van Melbourne. De Australische professor Michael McCullough concludeerde – na een studie op meer dan 4000 mensen – dat alcohol in mondspoelmiddelen de kans op mondkanker zes keer groter zou maken. Dit klinkt extreem, maar in principe is het nog niet echt eenduidig aangetoond. Zo blijkt uit ander onderzoek dat juist mensen met beginnende aandoeningen vaak beginnen met mondspoelmiddelen. Dat is niet zo'n wonder, want als je het idee hebt dat er iets mis is, is het logisch dat je iets extra's wilt gaan doen voor je gebit. Misschien dat het gebruik van mondspoelmiddelen dus meer een reactie op afwijkingen is dan echt een oorzaak ervan. Wetenschappers worden het er maar niet over eens. De discussie loopt nog steeds, en het ene onderzoek toont aan dat alcohol in mondspoelmiddelen slecht is, terwijl het andere weer beweert dat het wel meevalt. Dentaid heeft in elk geval meteen gereageerd toen dit alles net begon, en gezegd dat zij niet af willen wachten tot aangetoond wordt dat alcohol schadelijk is. Je wilt immers het zekere voor het onzekere nemen als het om veiligheid gaat. Daarom maakt Dentaid alleen maar alcoholvrije mondspoelmiddelen. Fluor-Aid is dus ook alcoholvrij. Daarnaast zitten er geen kleurstoffen in. Wel heeft het mondspoelmiddel een lekkere frisse mintsmaak.
Wie dit mondspoelmiddel wil gaan gebruiken, wordt aanbevolen om één of twee keer per dag te spoelen. Dit kan na het tandenpoetsen zijn, of voor het slapengaan, of allebei. Spoelen doe je met 10 tot 15 milliliter Fluor-Aid; dat is ongeveer één eetlepel. Vervolgens moet je één tot twee minuten spoelen en het mondspoelmiddel vooral niet doorslikken. Ook wordt aangeraden om vijftien minuten na het gebruik van dit mondspoelmiddel niets te eten of drinken, zodat je glazuur de kans krijgt zich te versterken zonder dat er nieuwe zuren bijkomen.
Duidelijk
Al met al wordt het helder waarom tandartsen aanbevelen om juist dit mondspoelmiddel te gebruiken na het bleken. Doordat de pH-waarde relatief hoog is, veroorzaakt het geen tanderosie op een moment dat je tandglazuur toch al kwetsbaar is. Omdat Fluor-Aid geen alcohol bevat, is het zeker weten veilig voor je tanden. En dankzij de fluoride versterkt het je tandglazuur, mindert het gevoelige tanden en remt het de vorming van plak. Precies wat je tanden op zo'n moment nodig hebben dus. Maar ook als je niet aan het bleken bent, is Fluor-Aid misschien wel een prettig mondspoelmiddel voor je. Want zo'n 80% van de Nederlanders vindt een mooi gebit belangrijk, en van Fluor-Aid Mondspoelmiddel krijg je absoluut een mooier gebit.