• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Gevoelige tanden?

Gevoelige tanden?

Iedereen heeft tegenwoordig wel een oom of tante die soms ineens keihard 'auw' schreeuwt bij het nemen van een slokje koffie. Dertig tot vijfenveertig procent van de Nederlanders heeft last van gevoelige tanden. Dit zijn vooral mensen van tussen de twintig en de vijftig jaar oud. Wat zijn gevoelige tanden? Hoe ontstaan ze? En wat kun je er tegen doen?

Overgevoeligheid van tanden ontstaat doordat het tandvlees zich terugtrekt. Terugtrekkend tandvlees kan enorm veel oorzaken hebben, zoals parodontitis, te hard poetsen, slechte mondhygiëne, tanderosie of een andere vorm van tandslijtage. Op dit moment zijn de gevolgen belangrijker dan de veroorzakers. Doordat het tandvlees zich terugtrekt, komt er namelijk een deel van het tandbeen bloot te liggen, buiten de veilige bescherming van het tandglazuur. Hierdoor kunnen dingen als warme dranken, ijsjes of lucht direct bij de gevoelige kanaaltjes in het tandbeen komen. Deze kanaaltjes staan rechtstreeks in verbinding met de tandzenuwen, zodat er een korte, scherpe pijnscheut naar je hersenen gaat.

Als je last hebt/krijgt van gevoelige tanden, hoef je gelukkig niet je hele leven van de thee af te blijven. Tegenwoordig worden de hulpmiddelen namelijk steeds professioneler. Hieronder een selectie van drie tandpasta's die speciaal ontwikkeld zijn voor vermindering van de klachten en herstel van het tandvlees.

1. OmniDYNE tandpasta: een mintfrisse tandpasta met fluoride. Deze tandpasta helpt niet alleen tegen gevoelige tanden; hij beschermt ook tegen gevoelige tandhalzen, gaatjes, plak en parodontitis. Daarom wordt hij door tandartsen aanbevolen als erg geschikt voor de dagelijkse verzorging van gevoelige tanden.

2. Perio-Aid 0,12% helpt mee bij het voorkomen van gevoelig tandvlees. Deze tandpasta voorkomt de vorming van tandplak, doordat de gel een biofilm op je tanden en tandvlees aanbrengt. Omdat deze tandpasta je tandvlees gezond houdt, verkleint hij de kans op gevoelige tanden.

3. Ook de experts van Oral B hebben zich al eens over het probleem gebogen. Hun oplossing was Oral-B Pro-Sensitive, een tandpasta die de gevoeligheid vermindert op de plekken waar het tandbeen blootligt en intussen ook helpt om het tandglazuur te herstellen.
Dit was slechts een korte selectie. Natuurlijk is er inmiddels al veel meer hoogstaande technologie op de markt om te helpen bij gevoelige tanden. Pijnlijke kreten bij het drinken van hete melk zullen wel snel verleden tijd zijn.