• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Halitose: wat te doen bij slechte adem

Halitose: wat te doen bij slechte adem

Bijna iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Als je knoflook of uien hebt gegeten, alcohol gedronken hebt of hebt gerookt, bijvoorbeeld. Maar er bestaat ook een slechte adem die niet na een tijdje weer weg is. Ongeveer één op de zeven Nederlanders heeft hier last van: een permanent slechte adem, ook wel halitose genoemd. De meeste mensen die er last van hebben zijn zo aan hun eigen geur gewend dat het zelf niet eens merken. Dat is jammer, want een slechte adem is een belemmering in je contacten met andere mensen en bovendien slecht voor je zelfvertrouwen. En als je er niets aan doet, gaat het niet vanzelf weg. Maar gelukkig is het in bijna alle gevallen te verhelpen.

Halitose en de frisse smaak in je mond

Veel mensen denken dat datgene wat ze eten hun adem beïnvloedt. Dit is ook zo, alleen is deze beïnvloeding maar van heel korte duur. Een permanent slechte adem wordt zelden veroorzaakt door je voedingspatroon. Ook ligt het bijna nooit aan maagklachten, zoals ook veel mensen denken. Verder zegt de smaak die je in je mond hebt niets over hoe je adem is. Een vieze smaak in je mond betekent dus niet automatisch een slechte adem. En een frisse kauwgomsmaak betekent niet dat je adem ook zo fris ruikt. Om te weten hoe je adem is, kun je dus het beste aan iemand die je vertrouwt (of aan je tandarts natuurlijk) vragen om eerlijk te zijn.

Een permanent slechte adem kan meerdere oorzaken hebben. Als je last hebt van een droge mond, is de kans bijvoorbeeld groot dat je ook last krijgt van halitose. Ook kunnen er bepaalde chemische processen in je bloed zijn die ervoor zorgen dat de lucht die je uitademt gaat stinken. Daarnaast kan het zo zijn dat je een ontsteking in je keel- of neusholte hebt, die een slechte adem veroorzaakt. In één van deze situaties kun je het beste naar de tandarts gaan. Hij of zij kan beoordelen wat er precies aan de hand is, en je doorverwijzen naar de juiste arts of specialist om je verder te helpen. Maar eerlijk is eerlijk; meestal zijn deze dingen niet de oorzaak van halitose.

Tandvleesontsteking en bacteriën op je tong

In plaats daarvan wordt halitose vaak veroorzaakt door tandvleesontsteking. Op je tanden ontstaat namelijk elke dag plak: een dun laagje dat voornamelijk bestaat uit bacteriën. Als je de plak niet op tijd verwijdert, kan deze ervoor zorgen dat je tandvlees gaat ontsteken. Bovendien loop je dan meer kans op gaatjes. Als de plak nog langer blijft zitten, kan deze verkalken tot tandsteen. Hieraan hecht zich dan weer nieuwe plak, waardoor je tandvlees nog verder ontstoken raakt. Wie last heeft van ontstoken tandvlees, heeft dus flink wat bacteriën in zijn of haar mond. En deze produceren zwavel, wat een slechte adem veroorzaakt die niet vanzelf weggaat.

Een andere belangrijke oorzaak van halitse ligt achterop je tong. Hier kom je namelijk niet bij met je tandenborstel, dus kan het gebeuren dat hier heel veel bacteriën en etensresten belanden. Deze bacteriën produceren ook zwavel, waardoor je ook hier een permanent slechte adem van krijgt. En zoals gezegd: halitose gaat vrijwel nooit vanzelf weg. Maar gelukkig kun je er iets tegen doen!

Een goede mondhygiëne

Halitose is in veel gevallen te voorkomen als je er een goede mondhygiëne op nahoudt. Dat betekent:

  1. Twee keer per dag je tanden poetsen met een goede fluoridetandpasta
  2. Niet vergeten ook de plak tussen je tanden te verwijderen. Daar kom je namelijk niet bij met je tandenborstel. Gelukkig kun je deze plak ook weghalen met stokers, ragers of flosdraad.
  3. Ga twee keer per jaar op controle bij de tandarts of mondhygiënist, en als je denkt dat je een probleem hebt, vergeet dan vooral niet hem of haar om advies te vragen.

Door je mondhygiëne goed op peil te houden, voorkom je tandvleesontsteking. Eén belangrijke oorzaak van halitose heb je dan dus al opgelost. Bovendien houd je je mond schoon en gezond, waardoor bacteriën minder kansen krijgen. Maar ook als je mondhygiëne al goed is, kun je nog steeds halitose krijgen. In dat geval heb je iets extra’s nodig.

Tongreinigers, mondspoelmiddelen, mondsprays en gel

Ook de bacteriën achterop je tong kun je aanpakken. Veel mensen proberen dit met een tandenborstel te doen, maar dat is helaas niet zo effectief. Wat wel helpt, is een tongreiniger, zoals bijvoorbeeld de Meridol Halitosis Tongreiniger. Deze is extra plat, zodat je hem makkelijk kunt gebruiken. Hij heeft een ribbelvlak en horizontale richels, zodat je er zowel de bovenkant van je tong als de tonggroeven goed mee kunt reinigen. Zo kun je makkelijk de aanslag van je tong verwijderen, om je tong effectief te reinigen. Als je dit twee keer per dag doet, is de kans groot dat je slechte adem snel verdwenen zal zijn. Daarnaast kun je overwegen een speciale tandpasta te gaan gebruiken, zoals Tong-Clin Gel. Deze gel is te gebruiken als gewone tandpasta, alleen dan heeft hij een sterk antibacteriële werking. Bovendien trekt deze gel je tongslijmvlies weer glad, en krijg je er een langdurig fris gevoel van in je mond. Tong-Clin Gel is dus een geweldige ondersteuning bij je tongreiniging, die de bacteriën grondig van je tong verwijdert.

Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je speciale mondspoelmiddelen en mondsprays proberen. CB12 Mondverzorgingsmiddel Mild is bijvoorbeeld zo’n mondspoelmiddel dat een slechte adem behandelt en voorkomt. Dit mondspoelmiddel bestrijdt de zwavelgassen in je mond. Het werkt direct en geeft je twaalf uur zekerheid over je adem. Dat het werkt is wetenschappelijk bewezen. Het is bij dit mondspoelmiddel trouwens heel makkelijk om de dosering te bepalen. Daarvoor moet je de dop van het flesje halen en dan het flesje schuin naar beneden houden met de opening boven de dop. Vervolgens kun je op een rode knop drukken. Dankzij het doseringssysteem weeg je dan automatisch tien milliliter af.

Een mondspray kan handig zijn om mee te nemen en tussendoor even snel te gebruiken, zodat je frisse adem niet door de dag heen verdwijnt. Miradent Halitosis Spray bevat bijvoorbeeld een combinatie van etherische oliën en aroma’s, die zwavelverbindingen bestrijden. Dankzij het goede pompsysteem van het flesje komt deze spray makkelijk helemaal achterop je tong, zodat de bacteriën doelbewust worden aangepakt. Daardoor krijg je een frisse adem die lang aanhoudt. Bovendien helpt deze mondspray om je tandglazuur gezond te houden en gaatjes te voorkomen. Daarmee ondersteunt Miradent Halitosis Spray je mondhygiëne, wat helpt om een slechte adem in de toekomst te voorkomen.

Halitose effectief behandelen

Mocht je niet zo goed weten welke van deze dingen voor jou de beste keuze is, dan kun je altijd de Halita Startersset proberen. In deze set zitten een tandpasta, mondspoelmiddel, mondspray en tongreiniger. Zo kun je kijken wat het beste helpt, om een slechte adem effectief en grondig te behandelen.

Zoals gezegd: een op de zeven mensen heeft last van een slechte adem. Dat zijn er best wel veel. En als je er last van hebt, is de kans groot dat je het zelf niet eens merkt. De oorzaken zijn zo divers dat het soms moeilijk te zeggen is waar het probleem vandaan komt. Maar gelukkig kun je er bijna altijd wel iets tegen doen. Door je mondhygiëne op peil te houden kom je al een heel eind. Als je dan ook nog je tong gaat reinigen met tongreinigers en tandpasta, en misschien zelfs mondspoelmiddelen en mondsprays, krijgen de bacteriën simpelweg geen kans meer.