• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Helemaal zelf gemaakt!

Helemaal zelf gemaakt!

Twee eetlepels kokosolie, een lepeltje zuiveringszout, een halve theelepel Keltisch zeezout en vijftien druppels Marrokaanse pepermuntolie en dan heb je... je eigen tandpasta! Zelfmaaksites zijn er al gelijk dol op. Je kunt lekker je eigen smaakje eraan geven en helemaal bepalen hoe jij het wilt. En daarbij... je hebt geen last van fluoride.

Want fluoride, zo beweren deze sites, is levensgevaarlijk. Het zit ook in rattengif, veroorzaakt kanker en kan daarbij flinke schade aan je zenuwstelsel op leveren. En wil je dan een tandpasta zonder fluoride, tsja, dan betaal je je gelijk helemaal blauw. Dus dan moet je het maar zelf gaan doen. Dat kan, beweren ze, met behulp van kokosolie, wat laurinezuur bevat. Laurinezuur zou tandbederf met 80% tegengaan en dus een stuk beter voor je tanden zijn dan fluoride.

En daarbij, zelf je tandpasta maken is natuurlijk ook gewoon leuk, net zoals het leuk is om je eigen koekjes of je eigen brood te bakken. Wat is er nou vetter dan je gasten te kunnen vertellen dat jij je eigen tandpasta ontwikkeld hebt? Daarbij; het is vaak een stuk goedkoper dan een dure fluoridevrije tandpasta aan te schaffen. Een ideale oplossing voor fluoridehaters, toch? Ik weet het nog niet zo zeker.

Kokosmelk zou best eens goed kunnen zijn voor je tanden, maar het bevat wel zuur. Zuiveringszout, ook bekend onder namen als baking soda en natriumbicarbonaat, vind ik ook een twijfelachtig ingrediënt. En dan krijgen we zeezout(teveel zout binnenkrijgen is by the way toch ook hartstikke slecht voor je en eten we niet al zat zout?) en etherische olie(voor de smaak, maar is die olie eigenlijk wel zo gezond?).

Misschien kunnen we het maken van tandpasta toch maar beter aan de experts overlaten die er jarenlange studie naar gedaan hebben. Zij weten toch immers veel beter wat wel en niet goed voor je tanden is dan iemand die gewoon eens zelf begint te knutselen? Maar dan zit je met het fluoride-is-slecht-probleem.

Ik denk dat we het onderscheid moeten maken tussen fluor en fluoride. Fluor is, daar moet ik de zelfmakers gelijk in geven, een giftig gas. Als het op je huid komt, vreet het zich een weg tot het bij het bot is. Maar fluoride, dat is fluor opgelost in water, is veel vriendelijker. Het is net zoiet als met chloor en chloride: chloorgas is ook hartstikke giftig, maar van de chloride in het zwembad krijg je echt geen problemen.

En als je dan toch een tandpasta zonder fluoride wilt, kun je beter gewoon naar Tandonline gaan. Wij bieden immers ook fluoridevrije tandpasta's aan, zoals Bluem en Sensodyne Original. En natuurlijk hebben we bij Tandonline niet het probleem van de veel te hoge prijs; wij bieden wetenschappelijk onderbouwde tandpasta's aan die geen fluoride bevatten en ook niet buitensporig duur zijn. Lijkt mij een goede oplossing. Maar wie weet wil je wel liever helemaal zelf je tandpasta in elkaar flansen, of wie weet vertrouw je wel gewoon op de expertise van experts en geloof jij wel dat fluoride goed is voor je tanden. Dat moet je helemaal zelf weten. Maar wat mij betreft heb je voor een gezond gebit geen kokosolie nodig.