Het beste mondspoelmiddel tegen halitose

Een slechte adem kan je erg onzeker maken, bijvoorbeeld als het gaat om je liefdesleven, carrière of sociale contacten. Nu is het niet zo erg als je er maar af en toe last van hebt, maar bij sommige mensen is de nare mondgeur permanent. Dit heet ook wel halitose. En het komt meer voor dan je denkt: maar liefst één op de zeven mensen in Nederland heeft er last van. Helaas hebben ze het vaak zelf het minst door. En er doen veel misvattingen de ronde over een slechte adem, zoals dat het te maken zou hebben met de smaak in je mond of met wat je eet. Dat maakt al helemaal dat veel mensen onzeker zijn over hun adem (doe hier de test als je wilt weten hoe groot jouw onzekerheid is). Nog een misvatting: halitose gaat niet vanzelf over, en al helemaal niet door kauwgom of frisse snoepjes. Gelukkig kun je er vaak wel wat aan doen. Elke dag je tong reinigen met een tongschraper is al een goed begin, en goed letten op je mondhygiëne helpt doorgaans ook. Daarnaast zijn er speciale tandpasta’s, mondsprays en mondspoelmiddelen die je kunnen helpen om van je slechte adem af te komen. Wat die mondspoelmiddelen betreft zijn er twee die vaak worden gebruikt, namelijk CB12 Mondverzorgingsmiddel en Halita Gorgelmiddel. Ze werken allebei net even anders, en hebben allebei zo hun voor- en nadelen. De vraag is dus: welke is het beste?
Een slechte adem of halitose
Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk eerst even goed te weten hoe halitose precies ontstaat. Zoals gezegd is halitose een permanent slechte adem, en daarmee iets heel anders dan de slechte adem die je krijgt na het eten van knoflook of uien of het drinken van alcohol. Deze geur verdwijnt namelijk weer na een tijdje weer, terwijl iemand met halitose altijd uit zijn mond stinkt. Dat is ook de reden dat frisse snoepjes en kauwgom wel helpen tegen een tijdelijke slechte adem, maar niet tegen halitose. Ook heeft halitose niets te maken met de smaak in je mond, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.
Goed, het is dus duidelijk dat halitose niet ontstaat door wat je eet of drinkt. Maar wat is dan wel de achterliggende oorzaak? Het antwoord is: bepaalde bacteriën die zich ophopen achterop je tong. Deze zetten voedselresten om in zuren, en bij dat proces komen vluchtige zwavelgassen vrij. Die gassen stinken, en veroorzaken zo een slechte adem (even ter vergelijking: de geur van rotte eieren komt ook voornamelijk van zwavelgassen). Het is wat dat betreft ook logisch dat het gebruik van een tongschraper vaak helpt tegen halitose: je verwijdert zo alle bacteriën achterop je tong, zodat ze geen zwavel meer kunnen maken en de nare geur verdwijnt.
Of je wel of geen halitose krijgt, is dus afhankelijk van hoeveel bacteriën zich achterop je tong kunnen ophopen. Dat betekent dat de volgende situaties een extra risico met zich meebrengen:
- Een ruwe tong. Hierop verzamelen zich makkelijker bacteriën. Over het algemeen hebben wat oudere mensen een ruwere tong dan jongere.
- Een droge mond. Speeksel helpt namelijk om de bacteriën te reguleren, dus als er minder speeksel in je mond is, krijg je makkelijker ophopingen.
- Ontstoken tandvlees. In dit geval zijn er namelijk veel meer bacteriën in je mond aanwezig dan normaal gesproken.
- Bepaalde ontstekingen in je neus- of keelholte. Deze kunnen bacteriën een extra kans geven. Maar dit komt veel minder voor dan de andere genoemde oorzaken.
- Bij een heel kleine groep mensen met halitose ligt de oorzaak ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen of bij bepaalde chemische processen in hun bloed. Maar ook dit komt nauwelijks voor.
Als je last hebt van halitose, is het raadzaam om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Hij of zij kan het makkelijkst inschatten wat de oorzaak is en een behandeling op maat geven. Vaak helpt het om een tongschraper te gaan gebruiken en meer aan je mondhygiëne te doen. Een speciaal mondspoelmiddel tegen halitose kan daarbij goed helpen om net wat extra’s te doen voor je gebit. Zoals gezegd worden CB12 Mondverzorgingsmiddel en Halita Gorgelmiddel vaak gebruikt. Maar hoe werken deze mondspoelmiddelen precies?
Halita Gorgelmiddel
Halita Gorgelmiddel heeft een sterke antibacteriële werking, doordat het 0,05% chloorhexidine (CHX) bevat. Deze stof maakt de celwanden van bacteriën kapot, zodat ze afsterven. Daarom wordt CHX vaak gebruikt bij tandheelkundige behandelingen tegen allerlei ontstekingen in je mond. Daarnaast bevat Halita Gorgelmiddel 0,05% cetylpyridiniumchloride (CPC). Dit werkt ook heel sterk desinfecterend, en versterkt daarmee het effect van CHX. De combinatie van CHX en CPC maakt dus dat Halita Gorgelmiddel de bacteriën in je mond snel en effectief laat verdwijnen. Dat effect wordt nog eens versterkt door het feit dat Halita Gorgelmiddel ook xylitol bevat. Deze stof helpt namelijk om de groei van bacteriën te remmen en je tandglazuur sterker te maken. Daardoor helpt het mondspoelmiddel heel goed tegen een slechte adem: het maskeert de halitose niet, maar zorgt echt dat het probleem bij de bron wordt aangepakt.
Doordat Halita Gorgelmiddel geen alcohol bevat, werkt het daarnaast niet schurend. Dat is wel zo fijn, want vaak wordt je gebit iets kwetsbaarder als je last hebt van halitose. Ook is Halita Gorgelmiddel makkelijk in het gebruik: twee keer per dag een minuut spoelen is al genoeg om de hele dag zekerheid over je adem te hebben. Dit is dus een erg prettig mondspoelmiddel om halitose tegen te gaan. Toch heeft Halita Gorgelmiddel ook een nadeel: CHX en CPC zijn best ‘heftige’ ingrediënten. Ze zijn weliswaar heel effectief, maar kunnen bijvoorbeeld ook verkleuringen aan je tanden veroorzaken als je het mondspoelmiddel te lang gebruikt.
CB12 Mondverzorgingsmiddel
Een alternatief is CB12 Mondverzorgingsmiddel. Dit bevat ook CHX, alleen is de dosis de helft lager dan bij Halita Gorgelmiddel. Daarnaast bevat CB12 Mondverzorgingsmiddel zink, wat net als CPC desinfecterend werkt en op die manier ook het effect van CHX versterkt. En in plaats van xylitol bevat CB12 Mondverzorgingsmiddel 0,05% fluoride, wat ook helpt om je tanden sterker te maken. De formule van CB12 heeft dan ook ongeveer hetzelfde effect als die van Halita Gorgelmiddel: de bacteriën die een slechte adem veroorzaken worden verwijderd, zodat je adem wordt geneutraliseerd. Daardoor heb je de hele dag zekerheid over je adem.
Een voordeel is dat CB12 Mondverzorgingsmiddel nog makkelijker in het gebruik is dan Halita Gorgelmiddel. De dop heeft namelijk precies een inhoud van 10 mL – de hoeveelheid die je per keer spoelen nodig hebt. Op die manier weeg je altijd precies de juiste dosis af. Bovendien is CB12 Mondverzorgingsmiddel er in twee smaken: CB12 Mondverzorgingsmiddel Regular heeft een lekkere, heel frisse mintsmaak, en CB12 Mondverzorgingsmiddel Mild heeft een wat zachtere smaak. Wel heeft CB12 Mondverzorgingsmiddel hetzelfde nadeel als Halita Gorgelmiddel: CHX is best een heftig stofje. Nu is het effect daarvan bij CB12 kleiner, omdat de hoeveelheid CHX kleiner is en er geen CPC inzit, maar dat betekent ook dat het misschien minder goed en snel helpt tegen een slechte adem.
Het beste mondspoelmiddel tegen halitose
Inmiddels is duidelijk dat Halita Gorgelmiddel en CB12 Mondverzorgingsmiddel allebei snel en effectief zijn tegen halitose. Maar welke van de twee het beste is, is een lastige vraag. Enerzijds is Halita Gorgelmiddel effectiever en werkt het sneller, dankzij de hogere dosis CHX en doordat het ook CPC bevat. Anderzijds is CB12 Mondverzorgingsmiddel iets milder, wat makkelijker in het gebruik en verkrijgbaar in twee smaken. Welk mondspoelmiddel het beste is, hangt dus eigenlijk af van je persoonlijke voorkeur. Heb je veel last van je halitose en wil je er snel vanaf zijn, dan is Halita Gorgelmiddel waarschijnlijk het beste idee. En ben je meer gesteld op gebruiksgemak, vind je de zware effecten van CHX en CPC geen fijn idee en heb je graag keuze uit meerdere smaken, dan is CB12 Mondverzorgingsmiddel zeker het proberen waard. In elk geval helpen beide mondspoelmiddelen je om weer snel een heerlijk frisse adem te krijgen.