• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Hoe vaak, wanneer en hoe lang tandenpoetsen?

Hoe vaak, wanneer en hoe lang tandenpoetsen?

Soms lijkt het wel alsof je het aan tien mensen kunt vragen en dan tien verschillende antwoorden terugkrijgt: hoe vaak moet je eiegnlijk poetsen op een dag? En nu we het er toch over hebben: hoe lang moet je dan poetsen? Die is makkelijk, twee minuten. Maar twee minuten voor het eten, twee minuten na het eten, twee minuten heel lang na het eten of in totaal twee minuten? Gelukkig is er al aardig wat onderzoek gedaan, zodat op al deze vragen inmiddels duidelijke antwoorden bestaan.

Aanvallen op je tandglazuur

Om te kunnen zeggen hoe vaak je moet poetsen en hoe lang je na een maaltijd moet wachten, is het natuurlijk eerst wel fijn om te weten wat zo'n maaltijd precies met je tanden doet. Dit hangt van de maaltijd af, en dan met name van hoeveel zuur erin zit. Zuur valt je tandglazuur namelijk aan, waardoor je gaatjes krijgt. Er is nog een tweede gevaar: koolhydraten, oftewel suikers. Deze worden namelijk door bacteriën in je mond omgezet in zuur, wat dus een volgende aanval op je tandglazuur veroorzaakt.

Gelukkig heeft je lichaam een oplossing gevonden: speeksel. Speeksel zorgt ervoor dat er geen nieuwe gaatjes ontstaan, omdat:

  • - speeksel het zuur beetje bij beetje verdunt. Daardoor wordt het steeds minder krachtig en kan het na een tijdje geen schade meer aanrichten
  • - speeksel de pH(de zuurgraad) in je mond herstelt.
  • - speeksel calcium en fosfaat bevat. Samen met de fluoride die in tandpasta zit kunnen deze stoffen beginnende gaatjes repareren voordat er serieuze problemen ontstaan

Op tijd, maar ook vooral niet  te vroeg

Speeksel lost dus een heleboel problemen op, maar dit kost ook tijd. Na een 'zuuraanval' duurt het even voordat het pH-evenwicht en tandglazuur weer hersteld zijn. Als je direct na het eten je tanden poetst, geef je je speeksel niet de kans om zijn invloed uit te oefenen, in plaats daarvan is de kans groot dat je je tandglazuur zelfs helemaal wegpoetst! Daarom wordt aangeraden om na elke maaltijd minstens een uur te wachten voordat je je tanden poetst. Ook is het erg belangrijk om te poetsen voor het slapengaan, want 's nachts maak je minder speeksel aan. Als je dan dus zure bacteriën in je mond hebt, kunnen die ongestoord je tanden vernielen.

Een andere tip is om na het eten een kauwgompje te nemen. Dit helpt om je speeksel te stimuleren, mits het natuurlijk suikervrije kauwgom is, anders komen er alleen maar zuren bij. Na het eten je mond spoelen helpt eveneens om gaatjes te voorkomen. Ook wordt aangeraden om twee keer per dag te poetsen en dat 's ochtends vooral na het ontbijt te doen(tenzij je ontbijt bestaat uit zure dingen als yoghurt en sinaasappelsap, dan is het beter om voor het ontbijt te poetsen). Een goede fluoridetandpasta(zoals Elmex Anti-Cariës) is daarnaast ook handig, dit houdt je gebit goed schoon en helpt om gaatjes te voorkomen.

En vergeet de GUM Soft Picks niet

Hierbij moet nog wel even worden vermeld dat echt ál het gedane onderzoek aantoont dat poetskwaliteit belangrijker is dan de poetskwantiteit. Dat wil zeggen: het is belangrijker om grondig en lang genoeg te poetsen dan om vaak te poetsen. Zorg dus dat je twee minuten volmaakt en dat je gelijkmatig alle delen van je gebit poetst. Daarnaast is het belangrijk om alle zijden van je tanden te reinigen, dus ook interdentaal. Naast een goede fluoridetandpasta is het dus ook wel fijn om GUM Soft Picks op je badkamerplank te hebben liggen...