• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Hydroxyapatiet nanodeeltjes in tandpasta

Hydroxyapatiet nanodeeltjes in tandpasta

Meer en meer tandpasta’s bevatten de laatste jaren nanodeeltjes. In de meeste gevallen gaat het daarbij om hydroxyapatietnanodeeltjes. Deze deeltjes behoren tot de meest onderzochte in de tandheelkunde, en tot de meest gebruikte in tandpasta’s. Dat komt door al hun goede eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen om je tanden witter of minder gevoelig te maken. Maar wat doen deze deeltjes nu eigenlijk precies met je tanden? Wat betekent dat voor het effect van een tandpasta waar ze inzitten? En als je een tandpasta met nanodeeltjes wilt proberen, welke kun je dan het beste kiezen?

Van de ruimte naar veelgebruikt ingrediënt van tandpasta

De eerste vorm van tandpasta met hydroxyapatietnanodeeltjes werd in 1970 ontwikkeld door de NASA. Zij deden dit om astronauten in omgevingen zonder zwaartekracht te helpen om botverlies en tandbederf te voorkomen. Hydroxyapatietnanodeeltjes binden namelijk heel goed aan het tandbot, stimuleren dit en veroorzaken daarbij geen ontstekingen. Dat komt omdat deze deeltjes natuurlijke bouwstenen van je tanden zijn. Het zijn onder meer deze unieke eigenschappen die maakten dat het patent van de formule voor NASA’s tandpasta al in 1978 werd overgekocht door het Japanse bedrijf Sangi-Co. Zij brachten in 1980 de eerste commerciële tandpasta met hydroxyapatietnanodeeltjes op de markt. In 1985 gingen er studies van de Tokyo Medical And Dental University (zij deden een proef die een jaar duurde) en de Asahi University (hun proef duurde drie jaar) van start. Ze kwamen tot de conclusie dat hydroxyapatietnanodeeltjes zorgden voor minder gaatjes en een minder makkelijke ontwikkeling van tandvleesontsteking en andere aandoeningen. Er volgden al snel nog meer onderzoeken, en in 1993 verklaarde de Japanse overheid de hydroxyapatietnanodeeltjes tot officiële werkzame stof in tandpasta’s. Sindsdien zijn er over de hele wereld mondverzorgingsproducten op de markt gekomen die gebruikmaken van deze deeltjes. Maar hoe werken ze eigenlijk precies?

De effecten van hydroxyapatietnanodeeltjes op je tanden

Zoals gezegd zijn hydroxyapatietnanodeeltjes natuurlijke bouwstenen van je tanden: ze bepalen gemiddeld zo’n 97% van het gewicht ervan. Het zijn ongelooflijk kleine kristallen, die zacht en gevoelig tandglazuur weer gezond en sterk kunnen maken. Als je tandglazuur beschadigd is, zitten er namelijk een heleboel kleine gaatjes in het oppervlak. De hydroxyapatietnanodeeltjes vormen dan samen grotere kristallen, die deze gaatjes opvullen. Zo komt er een nieuwe, beschermende laag glazuur over je tanden te liggen, waardoor ze weer hersteld en bovendien mooi glad worden. Deze laag helpt om bacteriën van je tandglazuur af te houden, waardoor hydroxyapatietnanodeeltjes helpen om gaatjes te voorkomen en je tandglazuur te remineraliseren. (Dit is precies wat fluoride – de werkzame stof in de meeste tandpasta’s – doet. Er wordt af en toe onderzoek naar gedaan naar of hydroxyapatietnanodeeltjes fluoride zouden kunnen vervangen.) Doordat tandplak op deze manier verdwijnt, helpen de hydroxyapatietnanodeeltjes hiermee ook om tandvleesontsteking te voorkomen. Bovendien geeft de nieuwe laag je tanden een stralende, witte glans.

Ook voor wie wittere tanden wil zijn hydroxyapatietnanodeeltjes een goed idee. Vaak lijken je tanden namelijk minder wit dan ze zijn, doordat er een laagje donkere aanslag op zit. Deze aanslag wordt meestal veroorzaakt door dingen als koffie, thee, rode wijn en tabak. De hydroxyapatietnanodeeltjes verwijderen deze laag, zodat je tanden hun natuurlijke witheid weer terugkrijgen. Ook als je last hebt van tandgevoeligheid kunnen hydroxyapatietnanodeeltjes helpen. Bij gevoelige tanden is je tandvlees immers teruggetrokken, waardoor je tandwortels niet meer worden beschermd. En precies daar liggen kleine kanaaltjes met uiteinden van tandzenuwen. Deze kunnen nu gemakkelijk worden geprikkeld door dingen als hete thee en koffie, koude lucht of zuur voedsel. Dat veroorzaakt de bekende pijn bij gevoelige tanden. De nieuwe laag gevormd door de hydroxyapatietnanodeeltjes bedekt de kanaaltjes weer, waardoor de zenuwkanaaltjes weer worden beschermd en de pijn vermindert. Bovendien helpt deze laag ook om gevoelige tanden te voorkomen.

Samengevat hebben hydroxyapatietnanodeeltjes dus de volgende effecten op je tanden:

  1. Je tanden worden sterker en zacht, gevoelig tandglazuur wordt weer hard en gezond
  2. Je tanden worden witter en krijgen een stralende glans
  3. Je tanden worden minder gevoelig; de pijn neemt af en nieuwe gevoeligheid wordt voorkomen

Deze positieve werking van hydroxyapatietnanodeeltjes wordt toegepast in veel verschillende tandpasta’s, die allemaal weer op hun eigen manier gebruikmaken van de goede eigenschappen van de deeltjes.

Hydroxyapatietnanodeeltjes voor wittere tanden

Een grote categorie van tandpasta’s met hydroxyapatietnanodeeltjes wordt gevormd door tandpasta’s die deze deeltjes vooral als een whitening-ingrediënt gebruiken. Een voorbeeld is Vitis Whitening Tandpasta. Deze tandpasta haalt de natuurlijke witheid van je tanden weer naar boven, doordat de hydroxyapatietnanodeeltjes je tanden witter maken en bovendien gladder maken. Door de combinatie met andere ingrediënten is het effect hiervan al na tien dagen zichtbaar. Bovendien krijg je door het bleken met deze tandpasta niet zo snel last van tandgevoeligheid, waardoor je hem ook kunt gebruiken als je wilt gaan bleken terwijl je last hebt van gevoelige tanden. Een ander voordeel van de hydroxyapatietnanodeeltjes is dat Vitis Whitening Tandpasta geen schurende deeltjes bevat (in tegenstelling tot veel andere whiteningtandpasta’s) waardoor deze je tanden niet beschadigt. Dat is terug te zien in de zogenaamde RDA-waarde  van 48 (in het RDA-systeem worden alle tandpasta’s met een waarde onder de 200 beschouwd als niet-schurend, dus dit betekent dat Vitis Whitening Tandpasta echt nauwelijks schuurt). Dankzij de toegevoegde fluoride helpt deze tandpasta bovendien om je gebit extra goed te reinigen, je tandglazuur te herstellen en gaatjes te voorkomen. Zo worden je tanden op een veilige manier witter en gezonder.

Een andere tandpasta waarin hydroxyapatietnanodeeltjes op deze manier worden toegepast, is WhiteWash Nano Whitening Tandpasta. Deze past de deeltjes toe in een speciaal complex genaamd Enamel Care Technology. De formule hiervan is in vijf jaar tijd ontwikkeld door tandartsen en andere experts, zodat elk ingrediënt door de wetenschap kan worden gemotiveerd. Dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes worden je tanden op een veilige manier witter, sterker en gezonder gemaakt. Dankzij de toegevoegde fluoride en xylitol helpt deze tandpasta bovendien om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen en je tanden sterker te maken. WhiteWash Nano Whitening Tandpasta bevat geen SLS, alcohol, parabenen, triclosan en PEG (want aangezien alles met een bepaald doel is toegevoegd, zijn ook bepaalde dingen weggelaten die in andere tandpasta’s vaak wel zitten). Deze tandpasta heeft daarnaast een lekkere pepermuntsmaak en geeft je een frisse adem. Een variant hiervan is WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta. Deze werkt hetzelfde als WhiteWash Nano Whitening Tandpasta, behalve dan dat deze ook nog kaliumnitraat bevat. Deze stof helpt extra mee om gevoelige tanden minder gevoelig te maken en de pijn te verminderen. Als je wilt bleken en last hebt van gevoelige tanden, is deze versie dus handiger. Maar beide varianten werken dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes erg goed om je niet alleen een witte lach, maar ook een gezonde, witte lach te geven.

Hydroxyxapatietnanodeeltjes tegen gevoelige tanden

Een andere logische manier om hydroxyapatietnanodeeltjes toe te passen is in tandpasta’s tegen gevoelige tanden. Zo zijn deze deeltjes bijvoorbeeld het werkzame ingrediënt in Desensin Repair Tandpasta. Dankzij de hydroxyapatietnanodeeltjes werkt deze tandpasta effectief tegen gevoelige tanden, en zorgt hij er bovendien voor dat je tanden iets witter lijken en goed worden beschermd tegen gaatjes en tandvleesontsteking. Daarnaast bevat deze tandpasta verschillende extra ingrediënten die helpen om de gevoeligheid te verminderen en de weefsels te herstellen. Desensin Repair Tandpasta werkt bijvoorbeeld voedend voor je tandvlees dankzij vitamine E en vitamine B5. De RDA-waarde van deze tandpasta is door de nanodeeltjes erg laag, waardoor deze je tanden niet beschadigt. Uit een onderzoek dat onder toezicht van tandartsen is gedaan bleek dat Desensin Repair Tandpasta in 95% van de gevallen vanaf de eerste poetsbeurt pijnverlichting geeft en gevoelige tanden helpt herstellen.

Een andere tandpasta tegen tandgevoeligheid die gebruikmaakt van deze deeltjes is Miradent Mirasensitive HAP+ Tandpasta. Deze tandpasta bevat naast de hydroxyapatietnanodeeltjes ook calciumionen (die ook natuurlijke bouwstenen zijn en dus helpen om je tandglazuur te herstellen) en kaliumnitraat. Dankzij de toegevoegde fluoride en xylitol beschermt deze tandpasta bovendien extra goed tegen gaatjes. De hydroxyapatietnanodeeltjes zorgen voor weinig schuring en iets wittere, gladdere tanden. Miradent Mirasenstive HAP+ zorgt er op die manier voor dat de pijn bij gevoelige tanden in twee weken verdwenen is.

Tandpasta met hydroxyapatietnanodeeltjes voor wittere, sterkere en minder gevoelige tanden

Hydroxyapatietnanodeeltjes worden in meer en meer tandpasta’s gebruikt. Dat is zeker niet voor niets, want zoals we hebben gezien hebben ze erg veel positieve effecten op je gebit. Deze deeltjes maken je tanden witter en glanzender, versterken je tandglazuur en voorkomen tandvleesontsteking en gaatjes en maken je tanden bovendien minder gevoelig. Deze dingen zijn toegepast in verschillende tandpasta’s, die je tanden daarmee effectief witter of minder gevoelig maken. Welke de beste is, is afhankelijk van wat je precies wilt. Heb je liever wittere tanden, dan kun je eens naar bijvoorbeeld Vitis Whitening Tandpasta, WhiteWash Nano Whitening Tandpasta of WhiteWash Nano Sensitive Whitening Tandpasta kijken. Als je eerder tandgevoeligheid wilt voorkomen en verminderen, is Desensin Repair Tandpasta of Miradent Mirasenstive HAP+ Tandpasta misschien een beter idee. Hoe dan ook kunnen nanodeeltjes jou helpen om je tanden witter, sterker en minder gevoelig te maken.