• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Implaclean: speciaal voor mensen met implantaten

Implaclean: speciaal voor mensen met implantaten

Als je pas net implantaten hebt, lijkt het een logische keuze om gewoon dezelfde tandpasta te blijven gebruiken. Jammer genoeg is dat niet zo verstandig als het misschien klinkt. Implantaten zijn immers van een ander materiaal gemaakt dan je echte tanden, dus hebben ze ook een andere verzorging nodig. Bacteriën zitten namelijk graag bij implantaten in de buurt, en dit zijn andere bacteriën dan je bij je gewone tanden hebt. Zo zijn ze veel lastiger weg te krijgen. En ze doen andere dingen met je tanden dan gewone bacteriën. Onderzoek wijst uit dat hun aanwezigheid nou niet bepaald prettige gevolgen heeft. Op implantaten leven bacteriën die gaatjes, gingivitis, parodontitis en nog heel wat andere mondziekten kunnen veroorzaken. Het is dus handig om over te stappen op een tandpasta die speciaal gemaakt is voor implantaten. De beroemdste hiervan is Implaclean. Maar wat is dit eigenlijk voor tandpasta en waarom zou deze wél goed zijn voor implantaten?

Actieve zuurstof en het Ardox-X-complex

De werking van Implaclean is bijna helemaal gebaseerd op het zogenaamde Ardox-X-complex. Dit is de (best wel stoer klinkende) wetenschappelijke naam voor een scheikundig verschijnsel, namelijk een moleculair complex dat iets afgeeft dat ‘actieve zuurstof’ wordt genoemd. Deze actieve zuurstof bestaat uit speciale zuurstofdeeltjes die zo klein zijn dat ze met gemak de celwanden van schadelijke bacteriën binnen kunnen dringen. En wat blijkt? Deze bacteriën kunnen niet tegen zuurstof! De actieve zuurstof vermoordt dus de bacteriën en voorkomt dat er nieuwe bijkomen. Dit Ardox-X-complex is dus prettig voor mensen met implantaten.

Implaclean is zo gemaakt dat het Ardox-X-complex een paar uur lang actieve zuurstof af blijft geven. Zo gaan de bacteriën bijna allemaal dood, en heeft deze tandpasta langdurig een positief effect op je gebit. Je implantaten blijven schoon en je krijgt geen tandvleesontstekingen of andere nare mondaandoeningen. Ook blijkt dat actieve zuurstof helpt om je tanden wit te houden. Daarnaast voorkomt het dat er kleurverschillen ontstaan tussen implantaatkronen en je echte tanden (wat vaak na een tijdje gebeurt en er natuurlijk niet zo mooi uitziet). Bovendien vermindert actieve zuurstof een slechte adem. Al deze dingen zijn al meer dan eens in onderzoek bewezen. Implaclean is met dit complex dus zo ongeveer de ideale verzorging voor je implantaten.

Implaclean: een gevaarlijke tandpasta?

Toch gaan er ook wat minder positieve verhalen over het Ardox-X-complex. Zo zou actieve zuurstof alcohol, chemische desinfecteermiddelen of schadelijke peroxiden bevatten. Ook zou het heel erg zuur zijn en sterk aan je tanden schuren. Eigenlijk zou het dus alleen maar slecht voor je gebit zijn. De waarheid is echter dat actieve zuurstof een natuurlijke stof is, die dus absoluut geen vreemde peroxiden, alcohol of andere rare dingen bevat. Ook is het pH-neutraal, wat betekent dat het dezelfde zuurgraad heeft als water en dus niet heel erg zuur is. Daarnaast zijn de actieve zuurstofdeeltjes zo klein dat ze in geen geval een schurende werking hebben. Sterker nog: actieve zuurstof wordt al meer dan vijftig jaar toegepast in de medische technologie en alom gewaardeerd. De beroemdste behandeling die erop gebaseerd is, is hyperbare zuurstoftherapie(HBOT), iets dat tegenwoordig onder andere wordt ingezet tegen kanker.

Een ander misverstand is dat actieve zuurstof een nogal agressief stofje zou zijn. Immers: op veel bleekmiddelen staat ook ‘actieve zuurstof’, en dan gaat het vaak over het veelbesproken waterstofperoxide. En voor waterstofperoxide zijn allerlei regels voor toegestane percentages gemaakt, omdat het zo’n ontzettend bijtend stofje is. Het is logisch om te denken dat actieve zuurstof hetzelfde is, en dus net zo slecht voor je tanden zal zijn. Maar tussen waterstofperoxide en actieve zuurstof zit een groot verschil, namelijk dat actieve zuurstof ‘anionisch’ is. Scheikundig gezien betekent dit dat actieve zuurstof een andere lading, en daarmee niet de agressiviteit van waterstofperoxide heeft. Het is een verschil dat op moleculair niveau heel klein is, maar grote gevolgen heeft voor hoe de stof zich gedraagt. Actieve zuurstof is helemaal veilig. Implaclean is dus ook absoluut geen gevaarlijke tandpasta. Integendeel.

Fluoride, zuurstof en lactoferrine

De actieve zuurstof met zijn vele voordelen maakt Implaclean een aantrekkelijke tandpasta voor mensen met implantaten. Maar dat is nog niet alles. Implaclean bevat namelijk ook een eiwit dat lactoferrine heet. Dit stofje heeft een sterk desinfecterende werking, en helpt dus nog eens extra mee om slechte bacteriën, virussen en parasieten te vermoorden. Het is een goede combinatie met de actieve zuurstof, en samen zorgen ze voor een tandpasta die tandziektes geen enkele kans geeft.

Het is best interessant dat Implaclean in verhouding tot andere tandpasta’s maar heel weinig fluoride bevat. Je zou zeggen dat dit toch wel weer een nadeel is, omdat fluoride er vooral om bekend staat goed te zijn voor je tanden. Maar bij implantaten wordt het een beetje anders. Het is namelijk bewezen dat fluoride titanium aantast, en veel implantaten bevatten titanium. Fluoride maakt je tanden dus schoner, maar je implantaten gaan ervan kapot. Implaclean bevat dus expres weinig fluoride, want alleen zo kan het veilig zijn voor implantaten. De actieve zuurstof en lactoferrine hebben samen zo’n sterk desinfecterende werking dat het effect van de gemiste fluoride wordt gecompenseerd. Ook hierover is dus goed nagedacht. Implaclean helpt om je tanden goed en implantaten op een veilige manier goed schoon te houden.

Normale tandpasta’s en andere tandpasta’s

Als je net implantaten hebt, is de verleiding waarschijnlijk groot om gewoon je vertrouwde tandpasta te blijven gebruiken. Maar daarmee los je de problemen van extra bacteriën rondom implantaten niet op, net zoals het feit dat de hoge concentratie fluoride je implantaten zou kunnen beschadigen. Maar als je overstapt op een andere tandpasta, zoals bijvoorbeeld Implaclean, kun je een heleboel ellende voorkomen. Slechte bacteriën gaan dood, je tanden blijven wit, er ontstaan geen kleurverschillen tussen implantaten en je gewone tanden, de tandpasta is volledig veilig en dan gaat Implaclean ook nog eens een slechte adem tegen. Alle voordelen van actieve zuurstof zorgen ervoor dat je implantaten én de rest van je gebit mooi, schoon en gezond blijven.