• Vandaag besteld morgen in huis*
  • Gratis bezorgd vanaf €75

Interdentale reiniging met bruggen, kronen, implantaten of een beugel

Interdentale reiniging met bruggen, kronen, implantaten of een beugel

Als je bruggen, kronen, implantaten of een beugel hebt, kan het een stuk lastiger worden om te flossen. Met al die metaaldraadjes in je mond kom je immers niet meer zo makkelijk bij alle plekjes, en al helemaal niet tussen je tanden. Toch is het belangrijk om wel tussen je tanden te blijven reinigen, hoe moeilijk dat misschien ook mag klinken. En gelukkig zijn er een aantal goede opties om dat zonder al teveel moeite te kunnen blijven doen.

Waarom interdentaal reinigen?

Op je tanden ontstaat elke dag tandplak, een dun, witgelig laagje dat vooral bestaat uit bacteriën en hun producten. Deze bacteriën maken zure stoffen, en zetten de suikers die je eet om in nog meer zure stoffen. Als je de plak niet op tijd weghaalt, tasten ze daarmee je tandglazuur aan. Het gevolg is dat je gaatjes krijgt, en je tandvlees ontstoken raakt. De plak verkalkt bovendien tot tandsteen, waaraan zich makkelijk weer nieuwe plak hecht (dit stadium heet gingivitis). Daardoor wordt het proces alleen nog maar versneld. Uiteindelijk kan de ontsteking zo heftig worden dat deze je kaakbot aantast (dan heb je ernstige tandvleesontsteking, wat ook wel parodontitis heet). Dat kan ertoe leiden dat je tanden of kiezen los gaan staan, waardoor je er zelfs een aantal kwijt kunt raken.

Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je elke dag alle tandplak van je tanden verwijdert. De plak op het oppervlak van je tanden haal je weg als je je tanden poetst. Je tandenborstel komt echter niet tussen je tanden, en daar zit ook plak. Om te voorkomen dat deze plak alsnog tandvleesontsteking veroorzaakt, zul je dus ook tussen (=inter in het Latijn) je tanden (=dentes, ook in het Latijn) moeten reinigen: interdentale reiniging. Dit kan op meerdere manieren. Als de ruimtes tussen je tanden klein zijn, is flossen waarschijnlijk het beste. Voor iets grotere ruimtes zijn stokers vaak handiger. En voor grote ruimtes worden ragers of soft picks (ragers zonder metaaldraadje erin) aanbevolen.

Flosdraad of ragers gebruiken wordt helaas wel wat minder makkelijk als je bruggen, kronen, implantaten of een beugel hebt. Maar gelukkig zijn er speciale soorten flosdraad en ragers die ontworpen zijn voor deze situaties.

Scherpe uiteinden en een dik middenstuk

Een speciaal soort flosdraad voor mensen met bruggen, kronen, implantaten of een beugel is bijvoorbeeld TePe Bridge & Implant Floss. In het doosje zitten voorgeknipte draden, waarvan de uiteinden erg smal en scherp zijn. Daardoor kun je ze gebruiken als een soort brugnaalden: met de punt kom je gemakkelijk overal omheen en tussendoor. Dat maakt het makkelijker om bij de ruimtes tussen je tanden te komen, in het bijzonder als je bruggen, kronen, implantaten of een beugel hebt. Het middenstuk van het flosdraad is dik en heeft een sponsachtige binnenkant. Daardoor kun je plak makkelijk en effectief verwijderen, zodat je tanden helemaal schoon worden.

Ditzelfde idee zien we terug in Meridol Special Floss, een ander speciaal flosdraad. Ook in dit doosje zitten draden met scherpe, dunne uiteinden en een dik middenstuk. Bij dit flosdraad is het middenstuk echter gedrenkt in een stofje met een speciale formule. Deze bestaat vooral uit twee fluoridevarianten: aminfluoride en tinfluoride. Aminfluoride vormt een beschermlaag over je tanden heen, zodat zuur en plak minder makkelijk je gebit aantasten. Bovendien versterkt dit stofje je tandglazuur. Tinfluoride blokkeert tandaanslag, en heeft bovendien een antibacteriële werking. Samen zorgen deze stoffen dus voor een extra grondige reiniging van je gebit, wat wel handig is als het toch al lastiger is het schoon te houden. Meridol Special Floss werkt bovendien snel, en het effect houdt lang aan.

Kunststofcoating of flexibele borsteltjes

Ook voor wie liever ragers gebruikt zijn er goede opties om een gebit met bruggen, kronen, implantaten of een beugel te reinigen. Zo heb je bijvoorbeeld de ragers van Lactona. De borsteltjes hiervan bestaat uit zachte, stevige nylonfilamenten die dicht op elkaar zitten. Dat zorgt voor een extra grondige reiniging. Bovendien zijn de metaaldraadjes gecoat met kunststof, waardoor je tandvlees en tandglazuur niet beschadigd raken. Dit beschermt bovendien je bruggen, kronen, implantaten of orthodontische apparatuur. Er zijn meerdere versies. De Lactona Interdental Cleaners hebben een extra lang handvat, zodat je makkelijker bij de verschillende plekken in je mond kunt komen. Als je ruimtes van verschillende grootte moet reinigen, zijn Lactona EasyDent Interdental Cleaners erg handig. Deze zijn namelijk conisch: de borsteldiameter loopt van breed naar smal, waardoor er eigenlijk meerdere maten in één ragers zijn verwerkt. Dat kan bijzonder praktisch zijn als je bijvoorbeeld om metaaldraadjes heen moet reinigen. Een andere variant is Lactona EasyGrip. Deze ragers hebben een zeshoekig, rubberen handvat dat veel minder makkelijk wegglijdt. Zo kun je de ruimtes tussen je tanden dus optimaal reinigen, zonder al teveel last te hebben van bijvoorbeeld orthodontische apparatuur in je mond.

Een andere optie is om soft picks te gaan gebruiken in plaats van ragers, bijvoorbeeld GUM Soft Picks. Doordat er geen metaaldraadje inzit, zijn GUM Soft Picks namelijk erg flexibel, wat praktisch is als je bruggen, kronen, implantaten of een beugel hebt. Deze soft picks glijden makkelijk tussen je tanden, waardoor je plak en etensresten snel en efficiënt kunt verwijderen. Daarnaast masseren de zachte borsteltjes je tandvlees, wat de doorbloeding stimuleert. Daardoor wordt je tandvlees gezonder en sterker. Deze borsteltjes zijn gedrenkt in fluoride, waardoor je tanden extra worden gereinigd en versterkt. Dankzij het handige reisetui kun je GUM Soft Picks bovendien makkelijk overal mee naartoe nemen. Er zijn drie maten: Regular, Large en Extra Large. Zo zit er altijd wel eentje bij die het beste bij jou past. Zo kun je je tanden, bruggen, kronen, implantaten of orthodontische apparatuur dus extra makkelijk en efficiënt reinigen.

Interprox Gel voor een extra goede reiniging

Omdat het sowieso al lastig is om goed tussen je tanden te reinigen als je bruggen, kronen, implantaten of een beugel hebt, kan het geen kwaad om iets extra’s te doen. Een goede tip is om Interprox Gel te proberen. Dit is een soort tandpasta voor op ragers (of soft picks natuurlijk), die de borsteltjes gladder maakt, zodat interdentaal reinigen makkelijker wordt. Deze gel bevat fluoride, wat de plakvorming op je tanden remt. Ook krijg je er een frisse adem van. Verder zitten er in Interprox Gel speciale mineralen, die je tandglazuur sterker maken. Daarnaast verzorgt deze gel je tandvlees, en wordt de conditie ervan verbeterd. Doordat Interprox Gel geen schurende bestanddelen bevat, beschadigt deze je gebit bovendien niet. Een ander voordeel is dat deze gel een heerlijk frisse smaak heeft. Interprox Gel helpt dus om interdentale reiniging extra effectief te maken, wat erg handig is als het toch al lastig is het grondig genoeg te doen.

Interdentale reiniging met bruggen, kronen, implantaten of een beugel

Als je bruggen, kronen, implantaten of een beugel hebt wordt het al snel minder praktisch om tussen je tanden te reinigen. Toch is het belangrijk om het te blijven doen, want met een goede interdentale reiniging kun je gaatjes, tandvleesontsteking of zelfs losstaande tanden en kiezen voorkomen. En gelukkig zijn er speciale soorten flosdraad met dunnere uiteinden om je te helpen, en ragers met een kunststofcoating of soft picks zonder metaaldraad. Als je dan nog iets extra’s wilt doen, is er Inteprox Gel. Er zijn dus genoeg goede opties om ook als je bruggen, kronen, implantaten of een beugel hebt nog goed tussen je tanden te blijven reinigen.